Προσπαθούμε να καταλάβουμε τη λογική με την οποία διέπεται η ελληνική κυβέρνηση και μερικές φορές δε βρίσκουμε άκρη. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της αλλοπρόσαλλης στάσης της είναι η συζήτηση και η βούληση – όπως εκφράστηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο – για παραχώρηση του συστήματος S-300 στην Ουκρανία.
Τώρα, μία χώρα έχει δικαίωμα να στηρίξει μία άλλη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο αν κρίνει πως έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντά της ή της συμμαχίας στην οποία εντάσσεται. Όμως όταν η απόφαση για στήριξη της χώρας σε πόλεμο γίνεται εις βάρος της δικής της άμυνας εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα.
Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μία διαρκή ένταση των σχέσεών της με την Τουρκία, με τη γείτονα χώρα να αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της σε μια σειρά περιοχές και κυρίως νότια της Κρήτης, στο θαλάσσιο χώρο με τη Λιβύη.
Γνωρίζουμε όλοι τις ψευτοσυμφωνίες που έχουν υπογραφτεί μεταξύ κυβέρνησης Τουρκίας και της μη νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης όμως το γεγονός ότι είναι ψευτοσυμφωνίες δε σημαίνει ότι αν τους δοθεί η δυνατότητα δε θα τις εφαρμόσουν. Εδώ στην Κύπρο, ένα ψευτοκαθεστώς κυριεύει την μισή Κύπρο εδώ και δεκαετίας και η τοσο ευαίσθητη κοινότητα με την Ουκρανία σιωπεί και αδιαφορεί…
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, τι είδους εξαρτήσεις και υποτέλεια είναι αυτή που εις το όνομα της υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας μίας άλλης χώρας δίνει οπλικά συστήματα καίρια για την προστασία της δικής μας χώρας;
Λένε ότι η παραχώρηση των S-300 θα γίνει μόνο εφόσον αντικατασταθούν από τους αμερικάνικους Patriot, όμως το μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής των πυραύλων Patriot είναι 150 χλμ ενώ του συστήματος S-300 το βεληνεκές φθάνει τα 288 χλμ.
Επίσης, σύμφωνα με τις αναφορές, το σύστημα Patriot δε θα αγοραστεί αλλά θα …εγκατασταθεί.
Άραγε, αυτό σημαίνει ότι οι Patriot θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών; Αν ναι, ποιος εγγυάται ότι σε μία κατάσταση που θα απειλείται η εθνική κυριαρχία μας οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν την ενεργοποίησή τους;
Όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνες κινήσεις που γεννούν πολλά ερωτήματα. Και από τη στιγμή που στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η Κρήτη είναι καιρός επιτέλους να μιλήσουν και οι αρχές της Κρήτης, οι εκλεγμένοι βουλευτές της, ο Περιφερειάρχης, οι τοπικές αρχές.
Οι βάσεις στα Χανιά διαρκώς επεκτείνονται μετατρέποντας το νομό μας σε κέντρο πολέμου για όλη την περιοχή, η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω του σχεδιασμού που προχωρά για εξορύξεις νότια του νησιού, και ένα σημαντικό όπλο για τον σχεδιασμό της άμυνας του νησιού ετοιμάζουν να το στείλουν στην Ουκρανία δίχως να υπάρχει αντικατάστασή του.
Άραγε, τι πρέπει να συμβεί για να μιλήσουν oι εκλεγμένοι του νησιού;