Τα τελευταία 8 χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στον κόσμο από το 1960 όταν και άρχισαν να γίνονται μετρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν, η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλότερη κάθε 10 χρόνια από την προηγούμενη 10ετία.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι θερμοκρασίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Η αύξηση των θερμοκρασιών οδηγεί επίσης σε ξηρασία.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (ERA5) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), το 2016 καταγράφηκε ως η θερμότερη χρονιά στον κόσμο.
Το 2022 καταγράφηκε ως το πέμπτο θερμότερο έτος που μετρήθηκε. Τα τελευταία 8 χρόνια στον κόσμο καταγράφηκαν ως τα 8 θερμότερα έτη.
Σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus ERA5 για την παγκόσμια αξιολόγηση, τα θερμότερα έτη ήταν τα εξής:
Κατάταξη θερμότερων ετών
1. 2016
2. 2020
3. 2019
4. 2017
5. 2022
6. 2021
7. 2018
8. 2015
9. 2010
10. 2013
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η χρήση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε με την εκβιομηχάνιση καθώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας βοήθησε στην ευκολότερη εξόρυξη ορυκτών καυσίμων από το υπέδαφος. Έτσι καθώς αυξάνεται η παραγωγή, απελευθερώνονται περισσότεροι ρύποι στην ατμόσφαιρα, κάτι που προκαλεί την αύξηση των θερμοκρασιών.
Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί ισχυρά κύματα καύσωνα στον κόσμο με πολλούς ανθρώπους να χάνουν την ζωής τους, ενώ συγχρόνως εκδηλώνονται και ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες με αποτέλεσμα απώλεια ζωών και περιουσιών. Επίσης οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη για νερό. Τέλος ένα άλλο πρόβλημα που προκαλεί η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε μείωση των παγετώνων και των περιοχών που καλύπτονται από χιόνι και σε αύξηση της στάθμης των υδάτων στον ωκεανό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετητών, οι μέσες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 3 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο στη βορειοδυτική Σιβηρία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ERA5, οι θερμοκρασίες στη νοτιοδυτική Ευρώπη και στην Ανταρκτική Χερσόνησο έφτασαν ή ξεπέρασαν τους 2 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο.