Η γενναία πράξη της οικογένειας του 44χρονου έρχεται να προστεθεί στο κύμα έμπρακτου ενδιαφέροντος που καταγράφηκε μετά τη δωρεά οργάνων της 21χρονης Έμμας Καριωτάκη, που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, συγκινώντας το πανελλήνιο
Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου, φίλοι και συγγενείς στον 44χρονο Αλέξανδρο Νεράκη, που έφυγε τόσο νωρίς, όμως έδωσε ζωή μέσα από το θάνατό του.
Η κηδεία του θα τελεστεί στις 14:30 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Σπήλια Κισάμου στα Χανιά, ενώ η σορός του θα βρίσκεται στο ναό από τις 1:30μ.μ.
Ο 44χρονος νοσηλευόταν επί ένα μήνα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει ζωτικά όργανά του, με τη διαδικασία λήψης να πραγματοποιείται χθες Δευτέρα στο νοσηλευτικό ίδρυμα των Χανίων.
Η γενναία πράξη της οικογένειας του 44χρονου έρχεται να προστεθεί στο κύμα έμπρακτου ενδιαφέροντος που καταγράφηκε μετά τη δωρεά οργάνων της 21χρονης Έμμας Καριωτάκη, που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, συγκινώντας το πανελλήνιο. Την ίδια στιγμή, το δικό της μήνυμα για τη δωρεά μυελού των οστών στέλνει μια Χανιώτισσα, που έσωσε τη 15χρονη κόρη της με δικό της μόσχευμα.
Με τις ελπίδες τους να έχουν χαθεί, τα μέλη της οικογένειας του Αλέξανδρου, ο οποίος ήταν εγκεφαλικά νεκρός, πήραν την απόφαση και το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, άρχισε η διαδικασία λήψης των οργάνων του, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια τμήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος των Χανίων και των άλλων νοσοκομείων όπου βρίσκονται οι λήπτες. Η καρδιά, το συκώτι και οι κερατοειδείς του 44χρονου, ο οποίος ήταν τεχνολόγος στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου, θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε συνανθρώπους μας που με αγωνία περίμεναν να βρεθεί μόσχευμα.
Η πράξη-σύμβολο του ανθρώπινου μεγαλείου έρχεται να συμπληρώσει τη συγκινητική αύξηση του ενδιαφέροντος που αποτυπώθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων μετά τη δωρεά οργάνων της νεαρής φοιτήτριας Έμμας Καριωτάκη από τα Χανιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα από 23 έως 26 Νοεμβρίου η αυξημένη κινητικότητα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων αποτυπώθηκε έμπρακτα με σχεδόν 1.000 εγγραφές στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών του Οργανισμού.
Ενθαρρυντικά στοιχεία
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης Παιδιών και Ενηλίκων με καρκίνο “Ορίζοντας”. Σε διάστημα 10 ημερών έχουν βρεθεί τρεις νέοι συμβατοί δότες, που θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ελπίδα και να χαρίσουν μία δεύτερη ευκαιρία για ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας.
«Με περίσσια χαρά και συνείδηση προσέρχονται οι δότες στα τμήματα για να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες», αναφέρει η κ. Κατερίνα Μανουσάκη, βιολόγος του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και μέλος του Συλλόγου “Ορίζοντα”, επισημαίνοντας πως «παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας υπάρχουν και φωτεινές στιγμές που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Οι εθελοντές που ενημερώνονται ότι βρέθηκαν συμβατοί έρχονται συνειδητοποιημένοι να προσφέρουν όχι μόνο ελπίδα, αλλά και ζωή σε ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, ως μοναδική θεραπεία για το πρόβλημα υγείας τους».
Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Ο Άγ. Γεώργιος”, το Σώμα Σαμαρειτών του ΕΕΣ Χανίων, τον Σύλλογο “Όραμα Ελπίδας”, το Κέντρο “Χάρισε Ζωή” και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Χανίων “Άγ. Ιωάννης” και με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας, έχουν πραγματοποιηθεί από τον “Ορίζοντα” περισσότερες από 12.000 καταγραφές υποψήφιων εθελοντών δοτών μυελού των οστών και έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα εξήντα συμβατοί δότες.
Μητέρα δότρια έσωσε το παιδί της! – Το συγκινητικό μήνυμα της Μαρίας Τερζάκη
Την ίδια στιγμή, μήνυμα ζωής στέλνει από τα Χανιά η κ. Μαρία Τερζάκη, παρακινώντας κάθε υγιή άνθρωπο ηλικίας από 18 έως 45 ετών να γίνει δότης μυελού των οστών. Τον Μάιο του 2021, η 15χρονη κόρη της, Δήμητρα, διαγνώστηκε με απλαστική αναιμία. Πρόκειται για καλοήθες νόσημα, η θεραπεία του οποίου όμως απαιτούσε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Έξι μήνες μετά, με την υγεία της να έχει επιδεινωθεί δραματικά και ενώ συμβατός δότης δεν είχε βρεθεί, η μητέρα της, με συμβατότητα 50%, έγινε η δότρια που της έσωσε τη ζωή.
Από το ΠΑΓΝΗ, η 15χρονη μεταφέρθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Βαρδινογιάννη”, όπου πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση.
«Οι γιατροί μάς είπαν ότι είχαμε πιθανότητες 70% να πετύχει η μεταμόσχευση και 30% να παρουσιάσει κάποια επιπλοκή. Μέσα στο 30% ήταν και ο θάνατος», περιέγραψε στη “Νέα Κρήτη” η κ. Μαρία Τερζάκη. Μετά από μια δύσκολη περίοδο έξι μηνών, με πολλές παρενέργειες λόγω της σχετικά χαμηλής συμβατότητας του μοσχεύματος, η 15χρονη Δήμητρα βγήκε νικήτρια στη μάχη που έδωσε και σήμερα κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον.
Η ιστορία της και η απόφαση της μητέρας της αποτελούν οδηγό για όλους όσοι θέλουν να σώσουν μια ζωή.
Έχοντας βγει από μια δύσκολη περιπέτεια, από την οποία διαπίστωσε την αξία της δωρεάς μυελού των οστών, η κ. Μαρία Τερζάκη τονίζει ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να σώσει μια ζωή.
«Ο κόσμος μπερδεύει τη δωρεά μυελού των οστών με τη δωρεά νωτιαίου μυελού. Ο μυελός των οστών είναι ένας αιμοποιητικός ιστός, ενώ ο νωτιαίος μυελός είναι ένας νευρικός ιστός, που συνδέεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Θέλω να πω ότι η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, την πέρασα και από τις δύο πλευρές, ως μάνα και ως δότρια», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αρκεί να είναι κάποιος υγιής, να είναι από 18 έως 45 ετών και δίνει δείγμα στοματικού επιχρίσματός για να διαπιστωθεί αν είναι συμβατός.
«Αν σκεφτούμε αν έχουμε μια πιθανότητα να σώσουμε έναν άνθρωπο, τον οποιονδήποτε, είτε αυτός είναι στην Ελλάδα είτε στο Καζακστάν, μπορούμε εύκολα να αποφασίσουμε. Γιατί συνήθως όταν βρισκόμαστε στο πρόβλημα, βλέπουμε μόνο τους κοντινούς μας και μόνο τότε σκεφτόμαστε να γίνουμε εθελοντές δότες», συμπλήρωσε η κ. Τερζάκη.