Του Χρίστου Καλουντζόγλου
Αντάλλαξαν ευχές και τσούγκρισαν τα ποτήρια τους σε ένα γεύμα που αποτελείτο από πιάτα με ορτύκια, ελάφι, λευκό σολομό Σιβηρίας και σορμπέ ροδιού, οι πρόεδροι Σι και Πούτιν, αλλά το κυρίως πιάτο είχε τον … αμερικανικό αετό. Γιατί στο τραπέζι που έκανε ο Πούτιν στον Σι, το θέμα ήταν το σινο-ρωσικό μέτωπο απέναντι στην αμερικανική ηγεμονία.
Κίνα και Ρωσία έδειξαν ότι οικοδομούν ένα αντιδυτικό μέτωπο, δηλαδή ακριβώς αυτό που φοβόταν εδώ και καιρό η Ουάσινγκτον, όπως σχολιάζει το CNN, επισημαίνοντας ότι «η επίσημη επίσκεψη του κινέζου ηγέτη Σι Ζινπινγκ στον φίλο του, πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έγινε σε μία κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανάδειξη του Πεκίνου ως μεγάλης δύναμης, που η επιρροή της εκτείνεται πολύ πέρα από την Ασία».
Όλη η επίσκεψη Σι στη Μόσχα σχεδιάστηκε υπό το πρίσμα της επίδειξης του αμοιβαίου σινο-ρωσικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. «Και σε κάθε βήμα, η Ουάσινγκτον, που παρακολουθεί ως γεράκι από το περιθώριο, φρόντισε να δείξει περιφρόνηση στην ιδέα η Κίνα να γίνει ο ειρηνοποιός στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον Σι ότι προσφέρει διπλωματική κάλυψη στον Ρώσο ηγέτη», επισημαίνει το CNN.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με μία σοβαρή πρόκληση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Συγχρόνως κλιμακώνουν τις ενέργειες σε μία κατεύθυνση που –σύμφωνα με τους διπλωματικούς αναλυτές-οδηγεί σε Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα και διεξάγουν ένα πόλεμο με την Ρωσία, χρησιμοποιώντας ως αντιπρόσωπο των ΗΠΑ την Ουκρανία.
Chinese President Xi Jinping just met with Russian President Vladimir Putin. https://t.co/PS4w8H2djY pic.twitter.com/9MnlQ4trFQ
— CNBC (@CNBC) March 20, 2023
Ο Σι και ο Πούτιν έχουν την ίδια προτεραιότητα στην εξωτερική τους πολιτική- να αμφισβητήσουν και να αλλάξουν τις ισορροπίες στην παγκόσμια σκακιέρα, που πιστεύουν ότι έχουν χτιστεί πάνω στη δυτική υποκρισία. Ο Πούτιν είχε αυτόν τον στόχο από τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και χρόνια προσπαθούσε να αλλάξει τις διεθνείς ισορροπίες. Όμως σύμφωνα με το δόγμα Μπάιντεν για την εθνική στρατηγική ασφαλείας, η Κίνα είναι ο μόνος ανταγωνιστής των ΗΠΑ «με την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη» να αλλάξει την παγκόσμια αρχιτεκτονική .
Ο Κινέζος ηγέτης παρουσίασε μία ειρηνευτική πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που κινείται στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση από τους στόχους των ΗΠΑ, που συνίστανται στην τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Επιπλέον, με την σύσφιξη των σινο-ρωσικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων η Μόσχα εξασφαλίζει τη ροή χρήματος που χρειάζεται για να συνεχίσει την χρηματοδότηση του πολέμου. Κι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος δοκιμάζονται οι αντοχές της Ουκρανίας, αλλά κυρίως η ενότητα του μετώπου της Δύσης, δηλαδή των κρατών που έχουν στοιχηθεί πίσω από τις ΗΠΑ.
Οι Κινέζοι γνωρίζουν πως όσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν πυρομαχικά και οπλικά συστήματα στους Ουκρανούς, τόσο μειώνονται τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών του αμερικανικού στρατού. Κάτι που ίσως βολεύει το Πεκίνο.
Οι ΗΠΑ έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, ανακοινώνοντας ότι επιταχύνεται η διαδικασία παράδοσης αντιπυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ στους Ουκρανούς. Η εκπαίδευση των Ουκρανών που θα χειρίζονται τα συστήματα Πάτριοτ γίνεται στο Φορτ Στιλ της Οκλαχόμα, με εντατικούς ρυθμούς, και με στόχο σε 10 εβδομάδες να είναι έτοιμοι.
Αλλά το μπρα-ντε-φερ ΗΠΑ-Κίνας δεν περιορίζεται στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. «Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει περίπλοκες και διαπλεκόμενες παραδοσιακές και μη παραδοσιακές προκλήσεις ασφαλείας, καταστροφικές ενέργειες ηγεμονισμού, κυριαρχίας και εκφοβισμού», επισήμανε ο Σι Τζινπγινγκ πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να μεταβεί στην Μόσχα. Ουδείς έχει αμφιβολία σε ποιον αναφερόταν. Και σε αυτό το μπρα-ντε-φερ, με τις ΗΠΑ, η Κίνα θεωρεί ότι η συμμαχία με την Ρωσία είναι χρήσιμη.