12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

WSJ: Φοβού το ελληνικό PSI

Ημερομηνία:

Σημαντικές προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η εφημερίδα εστιάζει στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και τις δανειακές ανάγκες της χώρας, σημειώνοντας πως δεν είναι σαφές ότι αρκετοί επενδυτές θα υπογράψουν τη συμφωνία για το PSI. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ανάφερε σήμερα, ότι το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα είναι μια από τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης για το PSI. Την ίδια ώρα, η απαισιοδοξία για την ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζεται, με τις αμφιβολίες για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος να εντείνονται. Χθες με τοΚέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) προέβλεψε ότι το «2012 θα είναι η χρονιά που το ευρώ θα αρχίσει να διαλύεται», ενώ σημείωσε ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «σχεδόν βέβαιη» και υπογράμμισε πως τον ίδιο δρόμο είναι πιθανόν να ακολουθήσει και η Ιταλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ελλάδα στοχεύει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μειώσει σε πρώτη φάση κατά 100 δις ευρώ το χρέος της και με την πάροδο του χρόνου να το περιορίσει στο 120% του ΑΕΠ από περισσότερο από 160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές ότι αρκετοί επενδυτές θα υπογράψουν τη συμφωνία κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την ανταλλαγή ομολόγων και τη διάσωση της Ελλάδας σε «αταξία». Αναφέρεται μάλιστα, ότι ακόμη κι αν το PSI εξελιχθεί ομαλά παραμένει ο φόβος ότι η συμφωνία δεν επαρκεί.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Επισημαίνεται επιπλέον ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις πιέσεις για μια καλύτερη διαπραγμάτευση, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πιέσεις για ολοκλήρωση του PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να επιστρέψει 14,4  ευρώ ομολόγων που λήγουν.
Σαχινίδης: Υπό διαπραγμάτευση το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα
Το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα είναι μια από τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI), αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση στην ερώτηση που είχε απευθύνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης, ο κ. Σαχινίδης σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για τη διάσωση της Ελληνικής Οικονομίας, προβλέπει την εθελοντική ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με νέα, με απώλειες 50% επί της ονομαστικής τους αξίας (PSI)».

Προσθέτει ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο σχεδόν των ομολογιακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, που έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γιεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο Αμερικής) και με γεωγραφική κατανομή σε περισσότερες από 20 χώρες (λαμβάνοντας υπόψη τους πιστωτές με χαρτοφυλάκιο από 100 εκατομμύρια ευρώ και άνω)». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «από το Ελληνικό Δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους. Εξ αυτού το 93% διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ