Η Credit Suisse δήλωσε σήμερα ότι έκαναν «φτερά» από το τραπεζικό αποθεματικό της 61 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (68 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του 2023 και ότι οι εκροές συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Όμιλος UBS για τη διάσωσή της νέας θυγατρικής του.
Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 67 δισεκατομμύρια φράγκα το τελευταίο τρίμηνο και η τράπεζα σημείωσε ότι πολλές προθεσμιακές καταθέσεις δεν είχαν ανανεωθεί.
«Αυτές οι εκροές μετριάστηκαν αλλά δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί έως τις 24 Απριλίου 2023», ανέφερε η Credit Suisse, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα χρήματα που αντλήθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της τράπεζαςπροέρχονται από το τμήμα διαχείρισης περιουσίας της και σημειώθηκαν σε διεθνή κλίμακα. Προηγήθηκε η εκροή 110,5 δισεκατομμυρίων φράγκων από πελάτες της τράπεζας το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Η 167χρονη τράπεζα ανέφερε αποτελέσματα πιθανώς για τελευταία φορά, καθώς η συγχώνευσή της από τη UBS αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα με καθοριστική την παρέμβαση του ελβετικού κράτους. Μεγάλο μέρος της φήμης της Ελβετίας ως αξιόπιστου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου -ιδιαίτερα για τους εξαιρετικά πλούσιους- θα εξαρτηθεί από το εάν οι δύο παγκόσμιας κλίμακας συστημικές τράπεζες μπορούν να ενοποιηθούν με επιτυχία.
Οι μετοχές τόσο της UBS όσο και της Credit Suisse σημείωσαν άνοδο περίπου 2% στις πρωινές συναλλαγές, με ορισμένους αναλυτές να σημειώνουν ότι οι εκροές δεν ήταν τόσο κακές όσο φοβόντουσαν. Αλλά άλλοι είπαν ότι το μέγεθος ήταν ανησυχητικό.
Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται το εμβληματικό τμήμα διαχείρισης περιουσίας σημείωσαν βουτιά 29% στα 502,5 δισεκατομμύρια φράγκα στα τέλη Μαρτίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι πελάτες άρχισαν γρήγορα να αντλούν χρήματα από την Credit Suisse που μαστιζόταν από σκάνδαλα, αφού παγιδεύτηκε στην αναταραχή της αγοράς που απελευθερώθηκε από την κατάρρευση των δανειστών των ΗΠΑ Silicon Valley Bank και Signature Bank.
Η Credit Suisse είπε ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου δανείστηκε 108 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μετά την αποπληρωμή 60 δισεκατομμυρίων. Έκτοτε, έχει επιστρέψει άλλα 10 δισ.
Η τράπεζα, ωστόσο, ανέφερε κέρδη 12,8 δισεκατομμυρίων φράγκων, κυρίως λόγω της αμφιλεγόμενης απομείωσης στο μηδέν των ομολόγων AT1 και του κέρδους από την πώληση μεγάλου μέρους του Ομίλου Securitized Products της στην Apollo Global Management. Όταν προσαρμόστηκε για αυτούς τους παράγοντες, είχε ζημιά 1,3 δισ. φράγκα για το τρίμηνο.
Οι μονάδες διαχείρισης περιουσίας και επενδυτικής τραπεζικής θα συνεχίσουν να είναι ζημιογόνες το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε η Credit Suisse, προσθέτοντας ότι ο όμιλος αναμένεται επίσης να σημειώσει ζημιά φέτος.
Άλλα βασικά στοιχεία από τη σημερινή αναφορά της Credit Suisse περιλαμβάνουν:
- τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που η τράπεζα είπε ότι οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε επιβάρυνση απομείωσης υπεραξίας και αυξήσεις σε αποζημιώσεις και παροχές
- Ιδιώτες πελάτες άντλησαν 6,9 δισεκατομμύρια φράγκα από τον ελβετικό βραχίονα της τράπεζας εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της μονάδας της Credit Suisse στην Ελβετία
- Η σχεδιαζόμενη εξαγορά 175 εκατομμυρίων δολαρίων από την Credit Suisse της επενδυτικής τραπεζικής του Michael Klein ακυρώθηκε με κοινή συμφωνία
- η τράπεζα είχε λίγο περισσότερους από 48.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σημειώνοντας μείωση εργατικού δυναμικού κατά 5% από τα τέλη Δεκεμβρίου
Θυμίζουμε ότι με πακέτο διάσωσης που διαμορφώθηκε από κοινού με το ελβετικό κράτος, η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια φράγκα σε απόθεμα και να αναλάβει ζημιές έως και 5 δισεκατομμύρια φράγκα. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης 200 δισ. φράγκα σε κρατικές οικονομικές εγγυήσεις.