10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Τσίπρας στο Happy Day: “Σε όλη την Ευρώπη γίνεται debate. Τι φοβάται ο Μητσοτάκης;”

Ημερομηνία:

Καλεσμένος στην εκπομπή “Happy Day” του Alpha και της Σταματίνας Τσιμτσιλή ήταν την Τρίτη το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Το πρώτο σκέλος της συνέντευξης ήταν αφιερωμένο στις επικείμενες εκλογές, με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να σημειώνει αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση για όσα διαφορετικά μπορεί να πράξει το κόμμα του στο ενδεχόμενο μίας νέας θητείας: “Δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός όταν θες να κυβερνήσεις τη χώρα. Θέλει και εμπειρία, γιατί ο κόσμος θέλει και σιγουριά. Εμείς κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, με την Τρόικα, με τα μνημόνια, με δημοσιονομική αυστηρότητα. Έπειτα, ήρθε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Υπήρχαν ελπίδες και προσδοκίες ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα. Δεν πήγαν, όμως, καλύτερα. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια. Άρα, νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και ξέρει και μπορεί να φέρει την αλλαγή”.

Ερωτηθείς για τη φορολόγηση των πολιτών και τον προϋπολογισμό του κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: “Εμείς είχαμε την υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. στα δημόσια ταμεία. Η σημερινή κυβέρνηση είχε την ευχέρεια να ξοδέψει 60 δισ. Αν εμείς είχαμε αυτή την ευχέρεια, σήμερα θα είχαμε νοσοκομεία, κοινωνικό κράτος, καλύτερες συντάξεις. Εμείς θα μειώσουμε τον ΦΠΑ. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τους έμμεσους φόρους το 2022 ήταν παραπάνω από το κανονικό κατά 4,5 δισ. Αυτή είναι η λεγόμενη κρατική αισχροκέρδεια. Εμείς λέμε πως η μείωση του ΦΠΑ έχει ένα κόστος 2,5 δισ. Αυτά τα υπερέσοδα γιατί δημιουργούνται; Για να γίνονται επιδοτήσεις. Αυτές, όμως, δεν πάνε στην τσέπη των πολιτών, αλλά πάνε στα λεγόμενα pass για βενζίνη και σούπερ μάρκετ. Και έτσι κατάντησε η μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια.”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς “οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Οι πολιτικές, οι ιδεολογικές, ακόμα και οι αξιακές. Ακόμα κι αν αυτό μπορούσε να είναι θέμα συζήτησης, μετά από μία διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου και τους κανόνες της δημοκρατίας, νομίζω καμία προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι. Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και είχε δημιουργήσει συνθήκες χειραγώγησης στη δικαιοσύνη και την ενημέρωση. Δεν θα ήταν και καλό να γίνει κάτι τέτοιο. Θα τροφοδοτούσε και τα άκρα κάτι τέτοιο”.

Παράλληλα, κάλεσε για ακόμα μία φορά τον πρωθυπουργό σε debate, λέγοντας: “Καταρχάς, το δίλημμα της κάλπης Τσίπρας ή Μητσοτάκης δεν το έβαλα εγώ. Το έβαλε ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης. Κι όταν βάζεις αυτό το δίλημμα, πρέπει να είσαι έτοιμος να συγκριθείς. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται debate. Ο Μακρόν με τη Λεπέν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και έκαναν διάλογο, όχι στημένο debate. Ο κύριος Μητσοτάκης το αρνείται και το αρνήθηκε και το 2019. Γιατί δεν έρχεται σε έναν ανοιχτό ουσιαστικό διάλογο; Τι φοβάται;”

Αναφορικά με την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, ξεκαθάρισε: “Ήταν ένα δυσάρεστο και στενάχωρο γεγονός, αλλά αμέσως μόλις το μάθαμε αντιδράσαμε ακαριαία, άμεσα, σκληρά, αλλά σωστά. Σε μία πατριαρχική κοινωνία όπου τα φαινόμενα της έμφυλης βίας είναι πολύ έντονα, δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Βεβαίως ο κύριος Γεωργούλης, όπως και κάθε πολίτης, έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις γι’ αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως. Εμείς είμαστε με το θύμα και όχι με το θύτη.

Εμείς ενημερωθήκαμε όταν έγινε δημόσια καταγγελία. Η καταγγέλλουσα είπε ότι δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά της. Είναι δυνατόν να μην το ήξερε η οικογένειά της, το κόμμα στο οποίο συμμετέχει και να μην το ξέρουμε εμείς; Εμείς στο «γιατί τώρα» απαντάμε «γιατί έτσι»”.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ