12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ζουν και βασιλεύουν οι «γαλέρες» στην Κρήτη – Πρόστιμα 6 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις για «μαύρη» εργασία

Ημερομηνία:

Ακόμη και εν μέσω πανδημίας «οργίαζε» η υποδηλωμένη εργασία στο νησί – Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Κρήτη επιστρατεύουν προσωπικό που δηλώνεται μερικής απασχόλησης και δουλεύει 8ωρο

Έξι εκατ. ευρώ πρόστιμα αναγκάστηκαν να πληρώσουν επιχειρήσεις και μαγαζιά της Κρήτης τα τελευταία 4-5 χρόνια, εξαιτίας της υποδηλωμένης εργασίας ή, εάν προτιμάτε, της απροθυμίας των επιχειρήσεων να βάλουν ένσημα 8ώρου σε εργαζόμενους που όντως δούλευαν 8ωρα.

Πρόκειται για μια λανθασμένη πρακτική, την οποία ακολουθούν ευρύτατα επιχειρήσεις, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κάνουν σαφές πως 6 στις 10 επιχειρήσεις εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές. Όπως επισημαίνουν, το πρόβλημα είναι μεγάλο και διαμορφώνουν αντιφατικές εικόνες, αφού σε συστήματα όπως το “ΕΡΓΑΝΗ” διαφαίνεται πως στον επισιτισμό σημαντική μερίδα εργαζομένων εργάζεται με 4ωρα, ενώ την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό.

Ειδικότερα, η υποδηλωμένη εργασία είναι ένα φαύλο φαινόμενο, που πλήττει τον εργασιακό κόσμο της Κρήτης. Υποδηλωμένη εργασία σημαίνει πως ο εργαζόμενος δουλεύει 8ωρο, αλλά ασφαλίζεται ως 4ωρο. Πρόκειται για μια πρακτική των επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να ελαφρύνουν το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων τους, με άμεση συνέπεια ο μισθωτός να πλήττεται και να έχει επιπτώσεις μετά από μερικές δεκαετίες στη συνταξιοδότησή του.

«Μάστιγα»

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Αυτό υποστήριξε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Αναστάσιος Ξενάκης, ο οποίος ανέφερε πως 6 στις 10 επιχειρήσεις προβαίνουν σε τέτοιες πρακτικές.

«Η υποδηλωμένη απασχόληση είναι μια μάστιγα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Η υποδηλωμένη απασχόληση είναι η μία όψη του νομίσματος, ενώ η άλλη είναι η αδήλωτη εργασία. Ασφαλώς, πρέπει να εξαφανιστεί ή έστω να περιοριστεί το φαινόμενο. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που υποβάλλουν τους εργαζομένους τους σε καθεστώς υποδηλωμένης απασχόλησης στην Κρήτη είναι 6 στις 10. Είναι μάστιγα, όπως και η αδήλωτη εργασία», σημείωσε ο κ. Ξενάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι θα δουν τα προβλήματα μπροστά τους και πιο συγκεκριμένα στη συνταξιοδότησή τους. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να δουλεύει ένας εργαζόμενος με τα ελάχιστα ένσημα και στην πραγματικότητα να δουλεύει 8ωρο».

Στην εστίαση

Επτά στους 10 εργαζόμενους της εστίασης βρίσκονται σε καθεστώς υποδηλωμένης εργασίας, όπως υποστήριξε στο neakriti.gr ο κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού στο Ηράκλειο. Ο κ. Ριζικιανάκης, μεταξύ άλλων, έθιξε την αντιφατικότητα που υπάρχει, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν 8ωρο, χωρίς να διαφαίνεται στις ασφαλιστικές εισφορές που οι εργοδότες πληρώνουν.

Ειδικότερα, ο κ. Ριζικιανάκης μίλησε για την εστίαση, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, σε επίπεδο Κρήτης είναι ο “πρωταθλητής” εργασιακός κλάδος στην υποδηλωμένη εργασία. Όπως είπε, «θεωρώ πως η εστίαση είναι ο κλάδος που είναι “πρωταθλητής” στην υποδηλωμένη και στην ψευδώς δηλωμένη εργασία στην Κρήτη. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι, εάν κοιτάξουμε το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, θα διαπιστώσουμε πως είναι δηλωμένοι με τη μορφή ημιαπασχόλησης στις ειδικότητες του μπαρίστα, του σερβιτόρου και σε άλλες ειδικότητες. Την ίδια στιγμή, η εστίαση… στενάζει και “φωνάζει” πως έχει χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας. Αυτές οι δύο καταστάσεις δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Δεν ταιριάζει να είσαι δηλωμένος με τη μορφή υποαπασχόλησης και ταυτόχρονα επιχειρήσεις της Κρήτης να αναφέρουν πως έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ριζικιανάκης εξαπέλυσε “πυρά” εναντίον των εργοδοτών, η πλειοψηφία των οποίων “ασελγεί” εις βάρος των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής εξάρτησης με τους ίδιους. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Το λάθος γίνεται από την πλευρά των εργοδοτών, που ψευδώς δηλώνουν ημιαπασχόληση τους μισθωτούς εργαζομένους τους, ενώ δουλεύουν 5νθήμερο και 8 ώρες την κάθε μέρα. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών εργάζονται και 10 ώρες τη μέρα εργασίας, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τις 48 ώρες εργασίας. Το κάνουν οι εργοδότες για να πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, δώρα και ένσημα. Εφτά στους 10 εργαζόμενους της εστίασης στην Κρήτη έχουν δηλωθεί πως εργάζονται 4ωρο».

Η μεγάλη αντίφαση – «Τους δηλώνουν ημιαπασχόληση και μετά γκρινιάζουν για έλλειψη προσωπικού»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, μιλώντας στο neakriti.gr  ανέφερε πως η υποδηλωμένη εργασία στην Κρήτη έχει στοιχίσει 6 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις εξαιτίας των προστίμων.

Ο κ. Βοργιάς υπογράμμισε ότι «η υποδηλωμένη εργασία είναι σε μεγάλο ποσοστό και είναι εμφανής στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία της νέας γενιάς ανθρώπων. Αυτό φαίνεται από τους ελέγχους, οι οποίοι διαμορφώνουν μια αντιφατική εικόνα. Υπάρχει ανάγκη για εργατικά χέρια. Το βλέπουμε καθημερινά, αλλά την ίδια στιγμή στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” βλέπουμε επιχειρήσεις στην εστίαση και στον επισιτισμό να έχουν βάλει εργαζόμενους με 4ωρη μορφή απασχόλησης. Δεν μπορείς επομένως να υποστηρίζει πως υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών, και την ίδια στιγμή να έχεις δηλωμένους εργαζόμενους τετράωρους. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, που τα τελευταία 4-5 χρόνια οι επιχειρήσεις της Κρήτης έχουν δεχτεί πρόστιμα από ελέγχους που αφορούν στην υποδηλωμένη εργασία, ύψους 6 εκατ. ευρώ».

neakriti.gr

Image by Engin Akyurt from Pixabay

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...