Η Μόσχα εκτιμά κάθε πρωτοβουλία άλλων κρατών για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, αντιδρώντας στην πρόταση της Ινδονησίας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Το Κίεβο απέρριψε το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως επωφελές για τη Ρωσία.
“Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες όλων των εθνών που αποσκοπούν στην ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης“, δήλωσε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης στο TASS τη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ιδέα της Ινδονησίας. Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του δεν είχε λάβει καμία επίσημη πρόταση από τον Ινδονήσιο ομόλογό του, αλλά είχε διαβάσει σχετικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.
Ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας Prabowo Subianto παρουσίασε την ειρηνευτική πρωτοβουλία το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια του διαλόγου Shangri–La στη Σιγκαπούρη. Περιλαμβάνει τη διακοπή των ενεργών εχθροπραξιών, την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ για τον διαχωρισμό των ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων και τη διοργάνωση νέων δημοψηφισμάτων σε ορισμένα από τα αμφισβητούμενα εδάφη, ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους που ζουν εκεί η αυτοδιάθεση.
Το Κίεβο απέρριψε τον οδικό χάρτη της Ινδονησίας και επανέλαβε την απαίτησή του να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από όλα τα εδάφη που ισχυρίζεται ότι βρίσκονται υπό την κυριαρχία του. Πέρυσι, όταν τέσσερις πρώην ουκρανικές περιοχές ψήφισαν να αποσχιστούν από τη χώρα και να ενταχθούν στη Ρωσία, η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τα δημοψηφίσματα ως “απάτη“.
“Μια κατάπαυση του πυρός χωρίς την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία θα επιτρέψει στη Ρωσία να κερδίσει χρόνο, να ανασυνταχθεί, να οχυρώσει τα κατεχόμενα εδάφη και να συγκεντρώσει δυνάμεις για ένα νέο κύμα επίθεσης“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε ότι ο μόνος αποδεκτός δρόμος προς τα εμπρός θα ήταν αυτός που έθεσε στο λεγόμενο “ειρηνευτικό σχέδιό“ του, το οποίο καταλήγει στο να παραδεχθεί η Μόσχα την ήττα της και να καταβάλει αποζημιώσεις, με τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει στην Ουκρανία ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα βοήθειας. Το Κίεβο έχει απαγορεύσει κάθε συνομιλία με τη Ρωσία όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει πρόεδρός του.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, οι οποίοι χρηματοδοτούν την ουκρανική κυβέρνηση καθώς αντιμετωπίζει τη Ρωσία, έχουν υποστηρίξει ότι η ώρα για ειρηνευτικές συνομιλίες μπορεί να έρθει μόνο αφού το κράτος–πελάτης τους αποκτήσει μια “ισχυρότερη θέση“, επιτυγχάνοντας επιτυχίες στο πεδίο της μάχης χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τη Δύση.