Ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του διαστήματος έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Αστεροσκοπείο που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Σκίνακα, μία από τις πολλές κορυφές του Ψηλορείτη.
Φέτος οι Ημέρες Κοινού έχουν καθοριστεί να συμπίπτουν με ημέρες πανσέληνου οπότε η παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων στο γαλαξία μας γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Στα 1.750 μ. του Ψηλορείτη, εκτός από την θέα που κόβει την ανάσα προς το Κρητικό αλλά και το Λιβυκό πέλαγος, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες ενθουσιάζονται αφού μέσα από τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου γίνεται ξενάγηση στα ουράνια αντικείμενα που είναι ορατά εκείνες τις μέρες… σε απόσταση “αναπνοής”.
Κατά την παρουσίαση, που γίνεται μέσα στους χώρους του Αστεροσκοπείου από φοιτητές της Αστρονομικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το κοινό μπορεί να δει φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με τα τηλεσκόπια του Σκίνακα καθώς και να ενημερωθεί για φυσικά φαινόμενα αστρονομικού ενδιαφέροντος.
«Η επιστήμη της Αστροφυσικής προσπαθεί να καταλάβει τους νόμους της φύσης, πώς λειτουργεί ο κόσμος χρησιμοποιώντας ως εργαστήριο τα αστέρια και τους πλανήτες και μέσα από αυτό να κατανοήσουμε τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν» επισημαίνει στο Cretalive ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου κ. Βασίλης Χαρμανδάρης.
Από την επιστήμη της Αστρονομίας… στα χέρια μας!
Τεχνολογικές εξελίξεις, που χρησιμοποιούμε καθημερινά, σχετίζονται με την βασική έρευνα που αναπτύχθηκε μέσα από την επιστήμη της Αστρονομίας και τα σχετικά αστρονομικά ευρήματα.
«Οι τηλεπικοινωνίες, οι κάμερες στα κινητά, τα συστήματα GPS, ακόμα και το wifi αναπτύχθηκαν επειδή θέλαμε να στείλουμε διαστημόπλοια χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δυνατή ενέργεια. Επί παραδείγματι σε μεγάλο βαθμό υπήρχε ανάγκη να βγάλουμε πολύ ακριβείς φωτογραφίες του διαστήματος για επιστημονικούς λόγους και κάπως έτσι η τεχνολογία που αναπτύχθηκε έφθασε στο ευρύ κοινό μέσα από τις κάμερες στα κινητά τηλέφωνα» εξηγεί ο ίδιος.
Στα σκαριά το Αστεροσχολείο του Σκίνακα- Πώς θα γίνει ήπια τουριστική εκμετάλλευση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για την κατασκευή ενός νέου κτηρίου, του Αστεροσχολείου του Σκίνακα, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση μαθητών και του κοινού.
Στο Αστεροσχολείο θα υπάρχει αίθουσα 85 θέσεων με σκηνή καθώς και εγκατάσταση για ένα μικρό τηλεσκόπιο και θόλο συνδεδεμένα ρομποτικά από όπου πλέον θα γίνονται οι παρουσιάσεις κατά τις Ημέρες Κοινού ενώ αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητά τους χώρους του Αστεροσκοπείου συνολικά.
Το Αστεροσχολείο με προϋπολογισμό περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2024.
Επίσης σε αγαστή συνεργασία του Αστεροσκοπείου με τον Δήμο Ανωγείων η Περιφέρεια χρηματοδότησε με 700.000 ευρώ έργα διαπλάτυνσης του δρόμου που οδηγεί από τα Ανώγεια μέχρι το Σκίνακα. Τα έργα αυτά ολοκληρώνονται σύντομα και θα ακολουθήσει ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος καθώς πρόκειται για έναν δρόμο που ήταν μέχρι πρότινος ιδιαίτερα δύσβατος και επικίνδυνος.
Ταυτόχρονα ο Δήμος θα μεριμνήσει για την ηλεκτροδότηση του Αστεροσκοπείου το οποίο σήμερα λειτουργεί με φωτοβολταϊκά συστήματα.
Όλα τα παραπάνω ρίχνουν τα θεμέλια και αναμένεται να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη εναλλακτικού ήπιου τουρισμού και αστροτουρισμού στην ορεινή Κρήτη με επισκέψεις τόσο στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα όσο και στα μιτάτα της ευρύτερης περιοχής.
Μαγεύει και η επιβλητική θέα: