Τον φετινό Ιούλιο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον άδικο χαμό της Γεωργίας Μ. Ξυλούρη, Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου, με σημαντική προσφορά στα θέματα ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος του Ψηλορείτη.
Για να τιμήσουν τη μνήμη της η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ο Δήμος Ανωγείων, το Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη, το ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ, οι Δασικές Υπηρεσίες Κρήτης, το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, το ΚΕΠΕΑ Ανωγείων, η ΚΟΙΝΣΕΠ Ν-Ιδαία Συνεργασία και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) – ΕΑΔ αποφάσισαν την οργάνωση εκδήλωσης με τίτλο «Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για τα σκουπίδια και τα πλαστικά στον Ψηλορείτη».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών:
“Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2023, μεταξύ 10:00- 14:00, στα Ανώγεια και τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, και θεωρήθηκε επιτυχημένη από διοργανωτές και παρευρισκόμενους, αφού συγκέντρωσε περίπου 60 συμμετέχοντες/ ουσες από διαφορετικά μέρη της Κρήτης. Αξίζει να τονιστεί η ενεργή συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια των δράσεων του νυν αλλά και του πρώην Δημάρχου Ανωγείων (κοι Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Μανώλης Καλλέργης, αντίστοιχα).
Το σύνολο των εθελοντών/ ντριών που συμμετείχαν στις δράσεις συλλογής απορριμμάτων, χωρίστηκε σε ομάδες εργασίας που ανέλαβαν τα επιμέρους τμήματα του δρόμου από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου μέχρι τα Ανώγεια (στο ύψος του Τόπου του Βοσκού), ενώ μια επιπλέον ομάδα ανέλαβε την επανασήμανση και τον καθαρισμό από απορρίμματα του μονοπατιού της Μύγιας. Συνολικά, καλύφθηκαν 9,5 χλμ και συγκεντρώθηκαν περίπου 25 σακούλες με απορρίμματα, τα οποία στη συνέχεια περισυνέλλεξαν φορτηγά του Δήμου Ανωγείων.
Ταυτόχρονα με τις δράσεις συλλογής απορριμμάτων, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, πραγματοποιήθηκαν ξενάγηση κι εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη θεματική της εκδήλωσης για παιδιά κάτω των 10 ετών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την κα κα Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη (υπεύθυνη ΚΕΠΕΑ Ανωγείων) και την κα Βίκη Εσερίδου (δασολόγο και μουσειοπαιδαγωγό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποκαλύφθηκαν οι νέες ενημερωτικές πινακίδες για το Μικροαπόθεμα της Χορτρίσεας των Δολινών και του Κράταιγου της Νίδας (Μνημείο της Φύσης) που σχεδιάστηκαν από όλους τους φορείς και τοποθετήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου και στον Τόπο του Βοσκού.
Όλες οι ομάδες συγκεντρώθηκαν τελικά στον Τόπο του Βοσκού όπου έγινε σύντομη εισήγηση με τίτλο “Μικροπλαστικά: Ο εχθρός του τόπου μας” από την κα Μανωλάκη Στεφανία (Υποψήφια διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης). Ακολούθησε η προβολή βίντεο με τίτλο “Σκέψου πριν πετάξεις”, που δημιούργησαν τα παιδιά της Γ1 τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων, παρουσία της κας Αγάπης Καλομοίρη (δασκάλας της τάξης). Το βίντεο αποτελεί ένα μήνυμα των παιδιών προς τους μεγάλους σχετικά με τη ρίψη σκουπιδιών στις άκρες των δρόμων και απέσπασε άκρως θετικά σχόλια από όλους και όλες τους παρευρισκόμενους/ ες.
Ακολούθησε σύντομος απολογισμός της δράσης. Από τις παρατηρήσεις των εθελοντών/ εθελοντριών προέκυψε ότι τα απορρίμματα που μαζεύτηκαν κατά τη δράση, ήταν στην πλειονότητά τους πλαστικά μιας χρήσης (πλαστικά μπουκαλάκια, συσκευασίες για καφέ στο χέρι), κουτιά τσιγάρων, αποτσίγαρα και σακιά ζωοτροφών, ενώ η συγκέντρωσή τους ήταν σημαντικά μεγαλύτερη κοντά στον οικιστικό ιστό (οκτώ σακούλες απορριμμάτων σε απόσταση 850μ στο χαμηλότερο τμήμα του δρόμου που κάλυψαν οι ομάδες, έναντι μιας μόνο σακούλας στο μονοπάτι της Μύγιας συνολικού μήκους 2,5 χλμ!).
Τέλος, οι παρευρισκόμενοι/ ες συμμετείχαν σε ανοιχτή συζήτηση που αφορούσε στον κίνδυνο των μικροπλαστικών για τη φύση και τον άνθρωπο και την ανεξέλεγκτη απόθεσή τους στο περιβάλλον, με τοποθετήσεις και προτάσεις από εκπροσώπους τοπικών φορέων κι επιστήμονες του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο κος Χαράλαμπος Φασουλάς (πρόεδρος του Γεωπάρκου Ψηλορείτη) υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα του γεωλογικού υποβάθρου του Ψηλορείτη σε σχέση με το θέμα των μικροπλαστικών, καθώς η μεγάλη διαπερατότητα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της περιοχής από το νερό συνεπάγεται την άμεση επιβάρυνση, χωρίς φιλτράρισμα, του υδροφόρου ορίζοντα με μικροπλαστικά, τα οποία συγκεντρώνονται στο έδαφος λόγω της αυξημένης ρύπανσης από το πλαστικό.
Στη συνέχεια, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (οι Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης, Υποδομών κος Νίκος Σκουλάς, και ο Δήμαρχος Ανωγείων), εκπρόσωποι υπηρεσιών (η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα. Μαρία Κοζυράκη, η Διευθύντρια της Δνσης Δασών Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη), φορέων που σχετίζονται με τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής (η Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παρ. Κρήτης κα Άννα Δασκαλάκη) και εκπροσώπων επιχειρήσεων ζωοτροφών (ο γεωπόνος κος Βασίλης Ψωμάς) συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους για πιθανές λύσεις που μπορεί να αυξήσουν τη βιωσιμότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του ζητήματος των μικροπλαστικών και το πώς ο κάθε φορέας θα μπορούσε να στηρίξει κάποιες από αυτές.
Η εκδήλωση έκλεισε με το συμπέρασμα ότι αυτή η δράση αποτέλεσε την αφορμή για την αρχή μιας συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων που σκοπό θα έχει τη στοχευμένη αντιμετώπιση του ζητήματος των μικροπλαστικών και της ρύπανσης του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Κοινό σχόλιο όλων, κατά την αποχώρηση, ήταν η αισιοδοξία που είχε μεταδώσει στους συμμετέχοντες το βίντεο-μήνυμα των μαθητών του Δημοτικού Ανωγείων ότι κάτι αλλάζει στην περιοχή αλλά και ότι η Γεωργία Μ. Ξυλούρη είναι ακόμα καταλύτης για αυτήν την αλλαγή του τόπου προς το καλύτερο.
Ευχαριστίες: oι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους χορηγούς της εκδήλωσης Zaro’s Φυσικό Μεταλλικό Νερό “ΒΟΤΟΜΟΣ Α.Ε.”, σουπερμάρκετ Χαλκιαδάκης “Χαλκιαδάκης ΑΕ” και “Πλεκτεμπορική Κρήτης ΑΒΒΕΕ” για την προσφορά υλικών, καθώς και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου για την υποστήριξη της εκδήλωσης”.