Κίνα: Τα ανθρωποειδή ρομπότ GR-1 θα αναλάβουν συντομα τη φροντίδα των ηλικιωμένωνΚίνα: Τα ανθρωποειδή ρομπότ GR-1 θα αναλάβουν συντομα τη φροντίδα των ηλικιωμένων (Fourier Intelligence)
Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω στην Κίνα θα αυξηθεί από 280 εκατομμύρια σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια έως το 2035, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της χώρας. Για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και γήρανσης του πληθυσμού, μια εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη, η Fourier Intelligence, αναπτύσσει ένα ανθρωποειδές ρομπότ που θα μπορεί μελλοντικά να αναλάβει τη φροντίδα ασθενών και ηλικιωμένων.
Η κινεζική εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει 100 ανθρωποειδή ρομπότ γενικής χρήσης μέχρι το τέλος του 2023. Το GR-1, το οποίο έχει ύψος 1,64 και ζυγίζει 55 κιλά, θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση σε ιατρικά ιδρύματα για να βοηθήσει στην αποκατάσταση ασθενών. Το ρομπότ θα μπορεί να εκτελεί διάφορες εργασίες και να προγραμματιστεί να κάθεται, να στέκεται ή να πηδά, καθώς και να χρησιμοποιεί αντικειμενα και διάφορα εργαλεία.
«Καθώς προχωράμε μπροστά, το GR-1 θα μπορούσε να είναι ένας φροντιστής, ένας βοηθός θεραπείας ή ένας σύντροφος στο σπίτι για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους», δήλωσε ο Ζεν Κο, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Fourier Intelligence.
Αυτόνομη ρομποτική
Η εταιρεία που κατασκευάζει τα συκεκριμένα ρομπότ ειδικεύεται στην τεχνολογία αποκατάστασης και διαθέτει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται RehabHub, το οποίο παρέχει στους ασθενείς μια ποικιλία επιλογών – μια σειρά ολοκληρωμένων συσκευών φυσικοθεραπείας.
Η Fourier Intelligence έχει επίσης αναπτύξει ρομποτικούς εξωσκελετούς για ασθενείς. Αυτές οι συσκευές υποστηρίζουν τα χέρια και τα πόδια στη φυσικοθεραπεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πιστεύει ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό.
«Τελικά οι ασθενείς θα έχουν αυτόνομη ρομποτική που θα αλληλεπιδρά μαζί τους», είπε ο Κο.
Η εταιρεία ρομποτικής παρουσίασε το GR-1 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla καθώς και το X20, ένα τετράποδο ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί επικίνδυνα καθήκοντα , όπως η ανίχνευση τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα.