12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Αχτσιόγλου: Δεν γίνεται οι εκκενώσεις να είναι το μόνο σχέδιο – «Ναι» σε ντιμπέιτ αλλά όχι όταν η Ελλάδα καίγεται

Ημερομηνία:

Σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας και της νέας κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδας» με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη.

Η βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αττικής και υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση των πυρκαγιών ενώ ως προς τα εσωκομματικά μίλησε για τις προτάσεις της ως προς το πώς πιστεύει ότι θα πρέπει να λειτουργεί ως ΣΥΡΙΖΑ, πιο μεθοδικά, πιο συγκροτημένα και πιο τεχνοκρατικά.

Σημείωσε πως ο νέος αρχηγός θα έχει μπροστά του ένα διάστημα ώστε να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει μια σταθερότητα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως οι ευρωεκλογές θα είναι ένα πρώτο μήνυμα, όχι όμως καθοριστικό, σε μια πορεία «όπου μεθοδικά θα προσπαθείς να κερδίσεις έδαφος σιγά σιγά».

Επίσης, είπε «ναι» στην πρόταση για ντιμπέιτ που κατέθεσε χθες ο Νίκος Παππάς, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα του χρόνου, καθώς όπως είπε όταν η Ελλάδα καίγεται δεν είναι η ώρα, πρέπει είπε, «να υπάρχει και η συνθήκη να μπορούν οι πολίτες ν’ ακούσουν και να μην είμαστε εκτός τόπου και χρόνου».

«Δεν γίνεται οι εκκενώσεις να είναι το μόνο σχέδιο»

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές ανέφερε πως «κάθε καλοκαίρι γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο», δε γίνεται είπε να είναι ο κ. Μητσοτάκης πέμπτο χρόνο να λέει αρχές Ιουλίου ότι θα είμαστε έτοιμοι, «εκ του αποτελέσματος δεν υπάρχει επαρκής ανταπόκριση»,  και «δε μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι εκκένωση, προφανώς το πρώτιστο είναι η ασφάλεια, αλλά δε μπορεί να είναι το μόνο σχέδιο, δε μπορεί να λείπουν τόσες χιλιάδες πυροσβέστες» κι επίσης «δεν μπορούν να λείπουν τα μέσα τα εναέρια όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών». «Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές στο πεδίο της αντιπυρικής προστασίας, πού είναι;».

Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική κούρσα διαδοχής και γιατί τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν εκείνη για αρχηγό ανέφερε, καταρχάς «τις πορείες των συνυποψηφίων μου τις τιμώ και θα τις τιμώ». «Αυτό που εγώ εισηγούμαι», είπε «είναι μια νέα μεθοδολογία ηγεσίας. Αυτό αφορά και το περιεχόμενο της πολιτικής, τι υποστηρίζεις για την ελληνική κοινωνία πώς μπορείς να είσαι πιο δημιουργικός πιο αποτελεσματικός ποιες οι θέσεις που μπορούν να συνομιλήσουν με τα σύγχρονα προβλήματα». Έφερε ως παράδειγμα τα εργασιακά, λέγοντας πως «μιλούσαμε τόσο καιρό για το να αποκατασταθεί ο τάδε θεσμός, ο δείνα θεσμός, μιλάω και αυτοκριτικά,  πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που λέμε, δεν τους αφορά αυτή η πραγματικότητα του παρελθόντος, έχουν σύγχρονα προβλήματα, εργάζονται απ’ το σπίτι τους, εργάζονται σε ξένες εταιρείες, εργάζονται διαδικτυακά, τι έχεις να πεις γι’ αυτούς, με ποιο τρόπο μπορείς να μιλήσεις για τη δικιά τους προστασία;». Και συνέχισε: «Πολύ συχνά μιλάμε για το φορολογικό, την αναδιανομή, πολύ λιγότερο μιλάμε για την παραγωγή, πώς παράγεται πλούτος στην Ελλάδα, ποιες προτάσεις καταθέτεις που να είναι σύγχρονες, που να είναι αποτελεσματικές. Για την Κλιματική Κρίση, βλέπουμε τις συνέπειες, πώς μιλάει σήμερα ένα κόμμα της Αριστεράς και του προοδευτικού τόξου γι’ αυτά τα ζητήματα».

Άρα, τόνισε, «το ένα θέμα είναι το περιεχόμενο, τις προτείνεις για να είσαι αποτελεσματικός και χρήσιμος και το δεύτερο είναι η μεθοδολογία της δουλειάς. Θα δουλεύουμε πιο συγκροτημένα, πιο μεθοδικά και πιο τεχνοκρατικά. Να χρησιμοποιούμε την τεχνική γνώση, τη γνώση των ειδικών όχι για να μας λένε οι ειδικοί τι να κάνουμε αλλά πώς αυτό που πολιτικά επιδιώκουμε θα μπορέσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Για την ήττα εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, ο κόσμος ήθελε σταθερότητα»

Για την εικόνα που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, αυτή της πολυφωνίας και αν συνέβαλε στην ήττα στις εκλογές ανέφερε πως το κόμμα οφείλει να έχει αυστηρούς κανόνες και ο αρχηγός οφείλει να τους εφαρμόζει το ίδιο για όλους.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα, τα αίτια της ήττας σημείωσε πως «εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν», ενώ σημείωσε ότι πράγματι καταγράφονται μεγάλες μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα, αλλά εκτίμησε ότι αυτές «δεν είναι μόνιμες».

Μεταξύ των αιτίων ανέφερε την κακοφωνία, την απλή αναλογική που ήταν αντίθετη με το αίτημα της κοινωνίας για σταθερότητα «η ηρεμία ήταν το πρωτεύον» για τους πολίτες, σε σχέση με την αλλαγή, είπε. Πρόσθεσε πως «μπορεί να επενδύαμε περισσότερο στην περιγραφή των προβλημάτων τα οποία ισχύουν», αλλά έπρεπε το κόμμα να μιλά περισσότερο ρεαλιστικές βιώσιμες λύσεις. Αυτά είπε θα συζητηθούν στο Έκτακτο Συνέδριο που θα γίνει μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τον καινούριο αρχηγό είπε ότι «θα έχει ένα χρονικό διάστημα μπροστά του για να επιτύχει ανασυγκρότηση, σταθερότητα, να ξανακερδίσει την κοινωνία» και ασφαλώς ένα πρώτο μήνυμα θα έρθει με τις ευρωεκλογές, αλλά είπε, ότι το βλέπει ως βήμα σε μια «πορεία όπου μεθοδικά θα προσπαθείς να κερδίσεις έδαφος σιγά σιγά».

Στο ερώτημα αν είναι πολύ αριστερή όπως λένε κάποιοι απάντησε πως «όλοι έχουμε διαδρομές» καθώς άλλος προέρχεται από το ΚΚΕ εσωτερικού, άλλος από το ΚΚΕ, άλλος από το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε πως η ίδια προτείνει «να σταματήσουμε να συγκροτούμαστε στη βάση των αναμνήσεων και των διαδρομών μας και να αρχίσουμε να συγκροτούμε μια κοινή πολιτική ταυτότητα. Είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι έχουμε την ίδια αφετηρία, έχουμε εμπειρίες, δεν είμαστε ένα κόμμα που συστήθηκε χθες».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ανέφερε πως είναι «θετικό ότι ξεκινάει ένας διάλογος, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Όμως πρέπει να είναι ένας δομημένος διάλογος με στόχο προσφυγή στη Χάγη για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, με σαφείς κόκκινες γραμμές». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, «έκανε δηλώσεις που γεννούν προβληματισμούς» μιλώντας για «υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης», ενώ αναφέρθηκε «σε γεωπολιτικές διαφορές, όταν η διαφορά με την Τουρκία είναι όμως νομική. Αν μιλάς για γεωπολιτική διαφορά είσαι έτοιμος να μπεις σε μια διμερή διαπραγμάτευση; Αυτά είναι άλλη γραμμή. Χρειάζεται πολύ σοβαρή συζήτηση και προσοχή».

«Ναι» σε ντιμπέιτ

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για ένα ντιμπέιτ μεταξύ των συνυποψηφίων για την προεδρία σημείωσε «να κάνουμε συζήτηση, καταρχάς είμαστε στο ίδιο κόμμα, να γίνει ένας διάλογος με τους συνυποψηφίους για να γίνει ένας διάλογος, για να φανούν οι διαφορετικές πλευρές και αποχρώσεις» αλλά όταν η Ελλάδα καίγεται δεν είναι η ώρα να κάνουμε εμείς τώρα τηλεοπτικό, πρέπει «να υπάρχει και η συνθήκη να μπορούν οι πολίτες ν ακούσουν και να μην είμαστε εκτός τόπου και χρόνου».

Τέλος, στο ερώτημα αν προκρίνει μια διαδικασία όπου θα ψηφίζουν και οι «φίλοι» και όχι μόνο τα μέλη, σημείωσε «σε μία περίοδο που οι πολίτες έχουν μια απαξίωση για την συμμετοχή, θα ήμουν υπέρ μιας διαδικασίας να εμπλακούν έστω και λίγο».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ