Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 5 μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, όπου είχαν μεταβεί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης πλημμυροπαθών μετά την καταστροφή στη χώρα από την κακοκαιρία Daniel.
Το ΓΕΕΘΑ στην αρχική ανακοίνωσή του απόγευμα της Κυριακής έκανε λόγο για ελαφρά τραυματισμένα μέλη της ελληνικής αποστολής, για να περάσουν ώρες πριν εκδώσει την ανακοίνωση για τον θανάσιμο τραυματισμό των 3 στρατιωτικών, ενώ έκανε λόγο και για 2 αγνοούμενους.
«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας», υποστηρίζεται μεταξύ άλλων στις εξηγήσεις που επιχειρεί να δώσει το ΓΕΕΘΑ για το τι συνέβη με την ελληνική αποστολή στη Λιβύη και γιατί μιλούσε για πολλές ώρες για «ελαφρά τραυματίες»
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.
Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.
Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση.»
ΣΥΡΙΖΑ: Απαντήσεις για τις συνθήκες του δυστυχήματος και την ελλιπή ενημέρωση
Εξηγήσεις σε ό,τι αφορά το τρομακτικό δυστύχημα κατά το οποίο τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο στη Λιβύη, ενώ συμμετείχαν στην ελληνική στρατιωτική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο των τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, ζητά συγκεκριμένα ενημέρωση από την κυβέρνηση για:
- Τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη
- Τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ.
Αποστάσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Την ίδια ώρα, ως προσπάθεια να κρατήσει αποστάσεις από ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την τραγική εξέλιξη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη και τις ευθύνες για αυτήν, ερμηνεύεται τα όσα είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης:
«Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων», αλλά «και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν», όπως είπε.
Ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε αρχικά την συντριβή του για την απώλεια των 5 Ελλήνων (τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνέων του υπουργείου Εξωτερικών), υποστηρίζοντας ότι αυτοί«συνέτρεξαν να βοηθήσουν και δεν γύρισαν ποτέ πίσω».
Οι δημοσιογράφοι επέμειναν, ρωτώντας αν υπήρχε συνοδεία ασφαλείας και αν είχαν διασφαλιστεί οι συνθήκες παρουσίας της ελληνικής δύναμης στην Λιβύη, αλλά ο κ. Μαρινάκης αρκέστηκε να απαντήσει ότι «θα διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του τραγικού αυτού συμβάντος».
«Δεν βλέπουμε ούτε πυροσβεστικό στα πλάνα μετά το ατύχημα, δεν υπάρχει καμία δύναμη ασφαλείας γύρω από το λεωφορείο … ούτε πυροσβεστήρας καν δεν υπάρχει, κάποιοι εμβρόντητοι κοιτούν το φλεγόμενο λεωφορείο», επέμειναν οι δημοσιογράφοι. Ο κ. Μαρινάκης αρκέστηκε να παραπέμψει στις επίσημες απαντήσεις του υπουργείου Άμυνας και την κατάθεση του οδηγού, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι τα θύματα «συνέτρεξαν» στη Λιβύη να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Αντίθετα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας λίγο νωρίτερα ξεκαθάριζε ότι στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος», ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι «συνέτρεξαν» να βοηθήσουν, σαν να πρόκειται για εθελοντές που κινήθηκαν αυτοβούλως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του δεν αναφέρεται ευθέως σε απώλεια ζωών εν ώρα καθήκοντος, αλλά για «στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν» και που «εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης».
Το χρονικό των ανακοινώσεων
Αργά το απόγευμα της Κυριακής, από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας ανακοινώθηκε αρχικά ότι «το λεωφορείο το οποίο μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, από τη σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.
Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στη Βεγγάζη και επαναπατρισμού του.
Σε ετοιμότητα απογείωσης βρίσκεται αεροσκάφος C-130 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό».
Λίγο αργότερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σχετικά ότι «η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα.
Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της».
Τα μεσάνυχτα το ΓΕΕΘΑ με νεότερη ανακοίνωσή του αποκάλυψε ότι «τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται» και παρέπεμψε σε επόμενη ενημέρωση για περισσότερες λεπτομέρειες.
Η νεότερη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ ήρθε λίγο πριν τις 9 το πρωί της Δευτέρας, στην οποία αναφέρει πως «σας γνωρίζουμε ότι επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε (5) σοροί, τριών (3) στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο (2) πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών».
Δένδιας: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Καταληκτικά ο υπουργός Άμυνας αναφέρει: «Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».
Συλλυπητήρια από Μητσοτάκη
Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πέντε θυμάτων του τροχαίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook.
«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», σημείωσε και συνέχισε:
«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».
Σακελλαροπούλου: Βαθύτατη θλίψη για τον αδόκητο χαμό των στρατιωτικών εν ώρα ανθρωπιστικού καθήκοντος
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την πλευρά της αναφέρεται σε απώλεια ζωής εν ώρα «ανθρωπιστικού καθήκοντος», στη σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας: «Είναι βαθύτατη η θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών σε δυστύχημα, ενώ βρίσκονταν στη Λιβύη, μετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειές τους και εύχομαι οι τραυματίες σύντομα να αναρρώσουν».
Επαναπατρίστηκαν οι σοροί
Με αεροσκάφος C-27 επαναπατρίστηκαν νωρίτερα οι σοροί των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τω δύο διερμηνέων που έχασαν τη ζωή τους. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, μίλησε στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι οι δύο από τους πέντε νεκρούς Έλληνες της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη.
Την ίδια ώρα, φωτογραφίες από την άφιξη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, λίγη μόνο ώρα πριν το φρικτό τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό των 5 μελών της αποστολής και τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη 13, ανέβασε η ιστοσελίδα «The Libya Update».