Οι χθεσινές εκλογές στα Χανιά είχαν ξεκάθαρους νικητές και μεγάλους χαμένους.
Στους νικητές ανήκει με βεβαιότητα ο Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος αν και κατά τη διάρκεια της θητείας του αυτός και η ομάδα του ανά καιρούς δέχθηκε σφοδρή κριτική για μία σειρά ζητήματα, από τη διαχείριση του κυκλοφοριακού, μέχρι την έλλειψη πρασίνου και έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν στην ώρα τους, για τον Δημοτικό Κήπο Χανίων και για τον σχεδιασμό για δημιουργία θεάτρου στους Αγίους Αποστόλους Χανίων, επιβραβεύτηκε από τους Χανιώτες με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Το 65,79% αποτελεί ποσοστό ρεκόρ σε αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Χανίων αν και ρόλο σίγουρα έπαιξε και η μεγάλη αποχή που έφτασε το 51,7% αλλά και η έλλειψη πολλών υποψήφιων. Υπενθυμίζουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019 είχε λάβει 19% σε μία εκλογική μάχη με 8 υποψήφιους στην οποία είχε έρθει δεύτερος. Αυτή τη φορά όμως και με 4 υποψήφιους δεν υπήρχε καμία μάχη αφού η δεύτερη Κατερίνα Μανιμανάκη έλαβε μόλις 21,86%.
Από την πλευρά της η Κατερίνα Μανιμανάκη μπορεί να δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης “πάρα πολύ ευχαριστημένη” με το ποσοστό που έλαβε η παράταξή της όμως η αλήθεια είναι ότι δε θα έπρεπε. Ο συνδυασμός δεν κατόρθωσε σε κανένα σημείο να αποτελέσει αντίπαλο δέος στον συνδυασμό του Παναγιώτη Σημανδηράκη τη στιγμή όπου υπήρχαν ελάχιστοι άλλοι συνδυασμοί από τους οποίους μπορούσε να απωλέσει ψήφους. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι έλαβε ένα ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο συνδυαστικό ποσοστο που είχαν λάβει στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο συνδυασμός του Τάσου Βάμβουκα και ο συνδυασμός του Γιάννη Σαρρή. Αλλά πέραν τούτου ουδέν.
Νικητής μπορεί να αισθάνεται και ο Χαράλαμπος Λουτσέτης με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ κι εκ τούτου λαμβάνει μία ιδιαίτερη αξία η ψήφος, έλαβε ποσοστό 10,54 που είναι υπερδιπλάσιο από το 4,29% που είχε λάβει με επικεφαλή τον Νίκο Βουρλάκη στις εκλογές του 2019. Μάλιστα, αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Χανίων ιστορικά και έρχεται ως συνέχεια και του πολύ υψηλού ποσοστού που κατέγραψε το ΚΚΕ και στις εθνικές εκλογές στα Χανιά. Άλλωστε, η άνοδος του ΚΚΕ καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο της Κρήτης. Πάντως, αν και αναμφίβολα πρόκειται για επιτυχία, και οι λίγοι συνδυασμοί που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία στο Δήμο Χανίων πρέπει να έπαιξαν κάποιο ρόλο. Στο χέρι είναι πλέον του Χαράλαμπου Λουτσέτη να αποδείξει αν η αύξηση των δημοτικών συμβούλων από 2 σε 5 θα μεταφραστεί σε πιο δυναμική αντιπολίτευση εντός του Δήμου Χανίων εις όφελος των Χανιωτών.
Τέλος, η Ανταρσία στα Χανιά με τον Ειρηναίο Μαράκη έλαβε ένα ποσοστό 1,81% που είναι μεν ποσοστό ανώτερο αυτού που είχε λάβει ο Σεραφείμ Ρίζος στις εκλογές του 2019 (1,38%) όμως δεν κατορθώνει να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο. Η Ανταρσία στα Χανιά αποτέλεσε μία ξεχωριστή φωνή μέσα στο δήμο Χανίων και οπωσδήποτε η μη συμμετοχή της στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι αρνητική.
Ψήφος εμπιστοσύνης στους Δημάρχους
Στους άλλους δήμους του νομού Χανίων είναι ξεκάθαρο ότι δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στις δημοτικές αρχές που διοικούσαν τους δήμους αφού σε όλους επικράτησαν οι δήμαρχοί τους.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συντριπτική νίκη του Γιώργου Μυλωνάκη στο Δήμο Κισσάμου με ποσοστό 47,57% έναντι μόλις 28.82% που έλαβε ο συνδυασμός του Θεόδωρου Σταθάκη, λόγω της βαρύτητας που είχε αποκτήσει στον προεκλογικό διάλογο το μέλλον περιοχών ιδιαίτερης βαρύτητας για όλο το νομό και την Κρήτη όπως η Φαλάσαρνα, ο Μπάλος και το Ελαφονήσι.
Και ο Αντώνης Περράκης επικράτησε εύκολα λαμβάνοντας ποσοστό 60,66% έναντι μόλις 32,44% που έλαβε ο κύριος αντίπαλός του Ευτύχης Δαμηλάκης ενώ στο Δήμο Αποκορώνου αν και ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης είδε τα ποσοστά του να μειώνονται τελικώς νίκησε καθαρά με ποσοστό 47,02%.
Και η Μανωλία Στεφανάκη επιβραβεύτηκε από τους ψηφοφόρους της Γαύδου παρά τα ζητήματα που έχουν προκύψει ανά καιρούς, κατ’ αρχάς με τον θάνατο της Κορίνας και την έλλειψη ιατρικής κάλυψης στο νησί, με τη διαχείριση του νερού, την απαγόρευση του γυμνισμού σε παραλία του νησιού και τις αντιδράσεις που αυτή η απαγόρευση δημιούργησε. Έλαβε ποσοστό 59.03% έναντι 40,97% που έλαβε ο Ηλίας Κυριακόπουλος με συμμετοχή πάνω από 80%.
Νικητής στη μάχη των Σφακίων βγήκε ο Ιωάννης Ζερβός έναντι του Λευτέρη Κοπάση με ποσοστό 53,59% έναντι 46,61%. Σημειώνουμε ότι ο συνδυασμός του κ. Ζερβού απολάμβανε και της στήριξης του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ που κατάγεται από τα Σφακιά κ. Παύλου Πολάκη.
Τέλος, δεν προκάλεσε έκπληξη η εκ νέου εκλογή ως δήμαρχου Πλατανιά του Γιάννη Μαλανδράκη με ποσοστό 56,62%. Από μεγάλη απόσταση ακολούθησε ο Ιωάννης Κασσελάκης με 31,68% ενώ αύξησε τα ποσοστά του αν και όχι στο βαθμό των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί ο Δημήτρης Ανθούσης με τη Λαϊκή Συσπείρωση που έλαβε 11,70%.
Θρίαμβος της “Εθνικής Κρήτης” του Σταύρου Αρναουτάκη, με μάχη για τη δεύτερη θέση
Τέλος, στην Περιφέρεια Κρήτης υπήρχε μόνο μία παράταξη, αυτή του Σταύρου Αρναουτάκη η οποία με το συντριπτικό 78,26% άφησε ελάχιστους ψήφους για τους υπόλοιπους υποψήφιους. Αν υπήρξε κάποια μάχη σε επίπεδο περιφέρειας ήταν μεταξύ δεύτερου και τρίτου αφού ο συνδυασμός που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ του Σπύρου Δανέλλη έλαβε το πολύ χαμηλό 11,06% τη στιγμή όπου η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλή τον Αλέκο Μαρινάκη έλαβε ένα αξιοπρεπέστατο 8,24%.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ. Νικόλαος Ζαμπουλάκης που έλαβε ποσοστό 2,44% χωρίς πάντως να κατορθώνει να εκλέξει περιφερειακό σύμβουλο.