22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Αν Ουκρανικός πύραυλος κτυπούσε Ουκρανικό νοσοκομείο, θα έφταιγε η Ουκρανία ή η Ρωσία;

Ημερομηνία:

Είναι αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που αποτυπώνουν ότι στον σύγχρονο πόλεμο το Δίκαιο είναι μία ξένη λέξη.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που όλα τα βλέμματα του κόσμου ήταν στραμμένα στην Ουκρανία. Και σε αυτό τον πόλεμο, οι δύο πλευρές αρνούνταν να αναλάβουν την ευθύνη για εγκληματικές ενέργειες και χρειαζόταν η έρευνα από ανεξάρτητες αρχές για να βρεθεί η αλήθεια. Θυμόμαστε την επίθεση στον αγωγό Nord Stream για τον οποίο η Ουκρανία δεν αναλάμβανε την ευθύνη και έριχνε την ευθύνη στη Ρωσία.

Αλλά θυμόμαστε και πυραυλικές επιθέσεις οι οποίες χτύπησαν άμαχους. Θυμόμαστε την περίπτωση όπου πύραυλος είχε κτυπήσει λαϊκή αγορά στην ανατολική Ουκρανία οδηγώντας στον θάνατο δεκάδες πολίτες. Όπως θυμόμαστε και την περίπτωση όπου Ουκρανικός πύραυλος κτύπησε χωριό στην Πολωνία οδηγώντας σε θάνατο δύο πολίτες της Πολωνίας.

Τότε, οι χώρες της Δύσης έσπευσαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία λέγοντας ότι για ότι συνέβη δε φταίει ο Ουκρανικός στρατός αλλά ο Ρωσικός ο οποίος άλλωστε είναι και ο επιτιθέμενος, και έχει προχωρήσει σε εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία. Υποστηρίζαν ότι αν δεν προχωρούσε σε πυραυλικές επιθέσεις η Ρωσία, η Ουκρανία δε θα βρισκόταν σε θέση να πρέπει να αμυνθεί και ως εκ τούτου δε θα υπήρχαν αυτά τα “φρικτά ατυχήματα”.

Στην περίπτωση του βομβαρδισμού του νοσοκομείου στα Γαζά τα στοιχεία είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα. Ο Ισραηλινός στρατός έχει ρίξει μέσα σε 7 μέρες πάνω από 7.000 βόμβες. Είχε δώσει ξεκάθαρο μήνυμα εκκένωσης σε νοσοκομεία της Γάζας. Είχε αναφερθεί ειδικά στο νοσοκομείο το οποίο δέχτηκε τη βόμβα. Η βόμβα έπεσε σκοτώντας εκατοντάδες ανθρώπους. Ανθρώπους που βρισκόταν στο νοσοκομείο για να νοσηλευτούν. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών που νοσηλεύονταν και βρήκαν τον θάνατο ήταν παιδιά.

Όμως, ακόμη και αν δεχτούμε το αφήγημα του Ισραήλ που δεν τεκμηριώνεται, ακόμη και αν δεχτούμε ότι έτσι τελικά ήταν και ότι μία ρουκέτα (και όχι πύραυλος) κάποιας παλαιστινιακής οργάνωσης προκάλεσε όλη αυτή την καταστροφή, γιατί σε παρόμοιες περίπτωσεις με αστοχία πυραύλων της Ουκρανίας η Δύση ενωμένη να τάσσεται δίπλα στην Ουκρανία και ενάντια στη Ρωσία και στην περίπτωση της Γάζας που έχει δεχτεί χιλιάδες πυραύλους από έναν πανίσχυρο στρατό σε ελάχιστες μέρες, που δεν έχει συστήματα προστασίας και που δεν έχει οργανωμένο στρατό θα πρέπει οι ίδιες χώρες αυτή τη φορά να σταθούν δίπλα στο Ισραήλ;

Είναι όλα αυτά που αποτυπώνουν την κατάρρευση της όποιας έννοιας Διεθνούς Δικαίου αφού το Δίκαιο ισχύει επιλεκτικά και μόνο όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών.

Είναι ένα Δίκαιο των Ισχυρών, που δεν αποδίδει Δικαιοσύνη. Γιγαντώνει την αδικία, τρέφει το μίσος και τον εξτρεμισμό και δημιουργεί το έδαφος για καταστροφές όπως αυτή που συνέβη στο Ισραήλ, που μετά νομιμοποιεί την εθνοκάθαρση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.

Όμως, χωρίς Δικαιοσύνη μπορεί να υπάρξει ποτέ ευημερία και ειρήνη;

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...