18.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

«Νεκροταφείο παιδιών η Γάζα» επαναλαμβάνει ο Γκουτέρες: «Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κρίση της ανθρωπότητας» – Έξαλλος ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ: «Ντροπή σου»

Ημερομηνία:

Έκκληση σε δραματικούς τόνους για επείγουσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιώντας ότι «μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών».

«Εκατοντάδες κορίτσια και αγόρια σκοτώνονται και τραυματίζονται καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η εξελισσόμενη καταστροφή καθιστά την ανάγκη για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός όλο και πιο επείγουσα κάθε ώρα που περνάει», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες ανέφερε ότι οι εναέριοι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, «πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, καταυλισμούς προσφύγων, τζαμιά, [μια] εκκλησία και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων».

«Περισσότεροι δημοσιογράφοι φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από ό,τι σε οποιαδήποτε σύγκρουση εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Περισσότεροι εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών σε υπηρεσίες βοήθειας έχουν σκοτωθεί από ό,τι σε οποιαδήποτε συγκρίσιμη περίοδο στην ιστορία του οργανισμού μας» τόνισε.

«Η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι υψίστης σημασίας και ανησυχώ βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»

«Θρηνώ τους 89 συναδέλφους μας του Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) που σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί από αυτούς μαζί με μέλη της οικογένειάς τους», υπογράμμισε.

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κρίση της ανθρωπότητας»

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από μια ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής» τόνισε προσθέτοντας ότι καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ζήτησε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

«Χωρίς καύσιμα, τα νεογέννητα μωρά στις θερμοκοιτίδες και οι ασθενείς θα πεθάνουν»

«Η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι υψίστης σημασίας. Ανησυχώ βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρακολουθούμε. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» υπογράμμισε χωρίς πάντως να κατονομάζει το Ισραήλ.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η βοήθεια που έχει περάσει από την Αίγυπτο στη Γάζα, απέχει πολύ από το να καλύψει τις ανάγκες των Παλαιστινιών που είναι εγκλωβισμένοι.

Ζήτησε επίσης να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στον βομβαρδισμένο θύλακα: «Χωρίς καύσιμα, τα νεογέννητα μωρά στις θερμοκοιτίδες και οι ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη θα πεθάνουν».

Έξαλλος με τον Γκουτέρες ο υπουργός Εξωτερικών – «Ντροπή σου»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν την οργή του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Έλι Κοέν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Χ, έκανε λόγο για «ντροπή».

«Ντροπή σου Αντόνιο Γκουτέρες», έγραψε στην ανάρτησή του, κάνοντας tag τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Κατά τη γνώμη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ το πρόβλημα είναι η Χαμάς και όχι οι ενέργειες του Ισραήλ για την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι πολίτες μεταξύ των οποίων είναι και γυναίκες και παιδιά.

Μάλιστα αναφέρθηκε στους ανήλικους που κρατούνται ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Ντροπή σου Αντόνιο Γκουτέρες», έγραψε στην ανάρτησή του, κάνοντας tag τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. «Περισσότεροι από 30 ανήλικοι – ανάμεσά τους ένα μωρό εννέα μηνών καθώς και νήπια και παιδιά που είδαν τους γονείς τους να δολοφονούνται εν ψυχρώ – κρατούνται παρά τη θέλησή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς είναι το πρόβλημα στη Γάζα, όχι οι ενέργειες του Ισραήλ για την εξάλειψη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εξοργίζεται με τον Γκουτέρες

Στις 24 Οκτωβρίου προκλήθηκε επίσης «θύελλα αντιδράσεων» μετά τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό». Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ–Χαμάς.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», είπε αρχικά ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία τους να καταπνίγεται, τους ανθρώπους τους να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να γκρεμίζονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανισθεί», εξήγησε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τα γεγονότα που πιθανόν οδήγησαν στην αιματηρή εξέγερση των μαχητών της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ.

Τα σχόλια επικρίθηκαν έντονα από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γκουτέρες «σοκαριστικές», «φρικτές» και «εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα» ζητώντας ταυτόχρονα την παραίτησή του σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης «Haaretz».

«Ο γενικός γραμματέας είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και βλέπει τη σφαγή που διέπραξαν οι τρομοκράτες της ναζιστικής οργάνωσης της Χαμάς με διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο. Η δήλωσή του ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό», εξέφρασε την κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία. Αυτό είναι πραγματικά ακατανόητο», πρόσθεσε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δραματικά και ευτράπελα της COP29

Της Βάννας Σφακιανάκη Σιγή ιχθύος κρατούν τα ελληνικά μέσα μαζικής...