Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θέλουν να ωθήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να μπει σε συνομιλίες με τη Ρωσία, παρέχοντας στην Ουκρανία μόνο τόσα όπλα ώστε να κρατήσει την πρώτη γραμμή, αναφέρει η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές στη γερμανική κυβέρνηση.
«Το γερμανο-αμερικανικό σχέδιο είναι να προμηθεύσουν το Κίεβο με ακριβώς το είδος όπλων και τη σωστή ποσότητα ώστε να επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να κρατήσει την πρώτη γραμμή, αλλά να μην ανακαταλάβει τα κατακτημένα εδάφη», ανέφερε η εφημερίδα.
«Ο Ζελένσκι πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι από μόνος του, χωρίς απαιτήσεις από το εξωτερικό», είπε μια από τις πηγές στην εφημερίδα. «Πρέπει να απευθυνθεί στο έθνος με δική του βούληση και να εξηγήσει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν συνομιλίες».
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θέλουν ο Ζελένσκι να συνειδητοποιήσει ότι η επέκταση της σύγκρουσης δεν έχει νόημα για τη χώρα του. Ωστόσο, ούτε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζουν να του ζητήσουν ευθέως να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων στο Κίεβο.
Η Bild αναφέρει ακόμη ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι «ζοφερή» για την Ουκρανία και ότι «τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν, αν και αργά». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κύριος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης τώρα είναι να βοηθήσει τους αξιωματούχους στο Κίεβο να επιτύχουν μια «στρατηγικά ευνοϊκή διαπραγματευτική θέση».
«Ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του Καγκελάριου συντονίζουν τις ενέργειές τους σε αυτό το θέμα», ανέφεραν οι πηγές.
Η Bild ανέφερε επίσης ότι η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο έχουν ένα σχέδιο Β.
«Αυτό που θέλουν το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον ως εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις είναι το «πάγωμα» της σύγκρουσης χωρίς συμφωνία μεταξύ των πλευρών», είπε μια από τις πηγές.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η τρέχουσα γραμμή εμπλοκής θα είναι «ένα είδος νέου συνόρων» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. «Θα ήταν σαν το Μινσκ, αλλά χωρίς το Μινσκ», είπε η πηγή.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι πολλές αποφάσεις της Γερμανίας για τις παραδόσεις όπλων λαμβάνονται πλέον από το γραφείο του Σολτς, όχι από το υπουργείο Άμυνας του οποίου ηγείται ο Μπόρις Πιστόριους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πιστόριους είναι έτοιμος να μεταφέρει πυραύλους κρουζ Taurus στην Ουκρανία, αλλά τα χέρια του είναι δεμένα.