Αφορµή για τη δηµιουργία του Βοτανικού Πάρκου Χανίων, το οποίο βρίσκεται 18 χλµ. έξω από την πόλη των Χανίων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, στάθηκε µια πυρκαγιά που κατέκαψε την περιοχή το 2003, αλλά και η ευαισθησία και η διάθεση ενός εµπνευσµένου ανθρώπου, του Πέτρου Μαρινάκη.
Μετά τη φωτιά, η οικονοµική και οικολογική καταστροφή για το χωριό ήταν ανυπολόγιστη. Περίπου εκατό χιλιάδες δέντρα «τσουνάτης» ελιάς, ηλικίας πάνω από 400 χρόνων, κάηκαν και ο οικισµός Σκορδαλού βρέθηκε σε πολύ άσχηµη κατάσταση.
«Αντικρίζοντας την καµένη γη, η µόνη σκέψη που είχα ήταν να τη φυτέψουµε και πάλι. Να ξανανθίσει ο τόπος µας. Το γεγονός ότι τόσο ξαφνικά καταστράφηκε το φυσικό περιβάλλον µού προκάλεσε ανείπωτη θλίψη. Εξίσου, όµως, θλιβερό ήταν για µένα και το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν σε µια εποχή που οι άνθρωποι έχουν αποµακρυνθεί από τη φύση», σηµειώνει ο κ. Μαρινάκης.
«Η απόσταση ανάµεσα στην ιδέα και την υλοποίησή της ήταν µεγάλη, συχνά κουραστική, και προϋπέθετε ανεξάντλητη υποµονή, προσήλωση και επιµονή. Είµαστε περήφανοι που το Βοτανικό Πάρκο και οι Κήποι της Κρήτης είναι µoναδικοί στο είδος τους στην Ευρώπη. Η προσπάθεια, όµως, δεν σταµατά εδώ. Στόχο έχουµε συνεχώς να τα εµπλουτίζουµε µε νέες ποικιλίες φυτών και δέντρων, µε νέα µονοπάτια εµπειριών», επισηµαίνει.
Photo: Aμαλία Κωβαίου
Photo: Aμαλία Κωβαίου
Το Πάρκο
Πρόκειται για µία έκταση 200 περίπου στρεµµάτων, µε φρουτόδεντρα από όλο τον κόσµο, βότανα, φαρµακευτικά αλλά και καλλωπιστικά φυτά. Είναι ένα πάρκο αλλιώτικο, όπου η διαµόρφωση του εδάφους και το µικροκλίµα της περιοχής το καθιστούν παράδεισο για χιλιάδες φυτά και ζώα.
Απ’ όποια πλευρά και αν δει κανείς την επίσκεψή του εδώ, είτε σαν γραφική πεζοπορία, είτε σαν µια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση στα µονοπάτια της φύσης, το Βοτανικό Πάρκο αποτελεί την ιδανική, εναλλακτική πρόταση για µια ηµερήσια απόδραση µακριά από τον θόρυβο της πόλης και τις κοσµικές παραλίες. Εδώ, το θεαµατικό σκηνικό συνθέτουν σπάνια δείγµατα της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, αλλά και άλλες τροπικές και υποτροπικές ποικιλίες από όλο τον κόσµο, δείγµατα που αυξάνονται καθηµερινά αλλάζοντας την όψη του Βοτανικού Πάρκου και δίνοντας στους επισκέπτες το κίνητρο να το απολαµβάνουν ξανά και ξανά.
Η εµπειρία της επίσκεψης στο πάρκο διαρκεί σχεδόν δύο ώρες, όπου ο επισκέπτης µπορεί να ακολουθήσει µονοπάτια φυσικού κάλλους, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα πολλά και διάφορα φυτά και δέντρα που ευδοκιµούν στη φυτεµένη πλαγιά. Η σωστή σήµανση των µονοπατιών οδηγεί τα βήµατά του στα διάφορα τµήµατα του Βοτανικού Πάρκου, όπου θα δει τροπικά και οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, βότανα και αµπέλια.
Το καταπράσινο τοπίο συµπληρώνει η λίµνη στο κάτω µέρος του πάρκου, που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά, ενώ στην περιοχή πετούν ακόµη και γεράκια. Επίσης, το πάρκο διαθέτει ένα υπαίθριο, πέτρινο και ατµοσφαιρικό αµφιθέατρο, το οποίο προσφέρεται για µικρές εκδηλώσεις.
Photo: Aμαλία Κωβαίου
Photo: Aμαλία Κωβαίου
Ανάλογα µε την εποχή του χρόνου που θα προγραµµατίσει κανείς την επίσκεψή του, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει λουλούδια, φυτά και δέντρα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους, παράλληλα µε τα διαφορετικά είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας που προσελκύουν ανά σεζόν. Όποια εποχή του χρόνου όµως κι αν βρεθείτε στο Βοτανικό Πάρκο, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τα χρώµατα, τα αρώµατα και την ποικιλία των ειδών. Η εµπειρία µπορεί να ολοκληρωθεί απολαµβάνοντας ξεχωριστές γεύσεις στο εστιατόριό του µε την απίθανη θέα.