Επιλεγμένα βότανα της κρητικής γης, μπορεί να αποτελέσουν σύγχρονη «ασπίδα» προστασίας του οργανισμού – απέναντι στη γρίπη, στο κρυολόγημα και στην Covid-19, μειώνοντας το χρόνο ανάρρωσης.
Τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, στο Ηράκλειο.
Βρισκόμαστε στον προθάλαμο του χειμώνα και είναι γνωστό ότι κατά τους επόμενους μήνες αναμένεται αύξηση της συχνότητας των ιώσεων, όπως η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα αλλά και η Covid-19. Οι συνήθεις τρόποι μετάδοσης αυτών των ιογενών λοιμώξεων είναι είτε με άμεση επαφή, είτε με σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού.
Ειδικά την περίοδο του χειμώνα που ο συγχρωτισμός ενηλίκων και παιδιών σε κλειστούς χώρους είναι πολύ πιο συχνός, όπως παραδείγματος χάριν σχολικές αίθουσες, θέατρα, κινηματογράφοι κ.ο.κ., ευνοεί την μετάδοση των λοιμώξεων.
Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών των λοιμώξων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που συνήθως είναι ιογενείς, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, στο πρόσφατο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με κεντρικό θέμα: «Η πρόληψη και διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων στη μετά COVID-19 εποχή».
Kρητικό ίαμα
Το CRETAN IAMA αποτελεί καρπό πολυετούς έρευνας διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων/ ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που σε συνεργασία με την Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία GALENICA, κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το βοτανικό πλούτο της κρητικής γης, εξελίσσοντας την παραδοσιακή γνώση για την ευεργετική δράση επιλεγμένων κρητικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Το CRETAN IAMA αποτελεί Ελληνική Καινοτομία, κατέχοντας Διεθνή πατέντα (EP 10760745.9) και Παγκόσμια αναγνώριση από την Επιστημονική Κοινότητα ως το πρώτο φυτικό ιδιοσκεύασμα με τόσο υψηλή δημοσιευμένη τεκμηρίωση, εργαστηριακά, κλινικά και τοξικολογικά.
Το CRETAN IAMA περιέχει έναν πατενταρισμένο συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία αρωματικά Κρητικά βότανα, δίκταμο (Origanum dictamnus), θυμάρι (Coridothymus capitatus) και φασκόμηλο (Salvia fruticosa), σε συγκεκριμένες αναλογίες που λειτουργούν όχι απλά αθροιστικά, αλλά συνεργικά, αφού η δράση της μιας ουσίας ενισχύει ή/και συμπληρώνει τη δράση της άλλης, τα οποία περιέχονται μέσα σε extra παρθένο ελαιόλαδο, μαζί με βιταμίνη D3.
Τι είναι και πως βοηθά την υγεία μας
Οι κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού, έχουν επιβεβαιώσει την ευεργετική δράση του σκευάσματος σε αντίστοιχες λοιμώξεις, όπως Η1Ν1, ρινοϊός, γρίπη τύπου Β, επιτυγχάνοντας τη γρηγορότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ταυτόχρονα, μειώνοντας σημαντικά τόσο το χρόνο ίασης όσο και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς. H πρώτη κλινική μελέτη δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.
Η επίδραση στον ιό της γρίπης
Σύμφωνα με άλλη δημοσιευμένη μελέτη και αναφορές της ερευνητικής ομάδας αποδείχθηκε πως «το πατενταρισμένο μείγμα, η συγκεκριμένη αναλογία αιθέριων ελαίων των τριών βοτάνων της Κρήτης, αναστέλλει τη μόλυνση των κυττάρων του οργανισμού και πιο συγκεκριμένα τη δράση μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού της γρίπης Α/Η1Ν1, η οποία μάλιστα αποτελεί στόχο των νεότερων φαρμακευτικών ουσιών, καθώς δεν μεταλλάσσεται, ώστε να οδηγεί σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας, όπως μπορεί να συμβεί με τις παρούσες αντιικές θεραπείες».
Μακροχρόνια φυσική άμυνα
Το κρητικό ίαμα έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ενίσχυση με φυσικό τρόπο της άμυνας του οργανισμού καθώς τα συγκεκριμένα κρητικά βότανα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες απαραίτητες για την καταπολέμηση φλεγμονών του σώματος. Επιπλέον, η προσθήκη της βιταμίνης D3 συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, αποδεικνύεται επίσης, και η ασφάλεια του σκευάσματος σε μακροχρόνια χορήγηση, για πρόληψη/προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι προηγούμενες κλινικές μελέτες. Τέλος, είναι σημαντικό ότι ακόμα και μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά, διενεργήθηκε post-market μελέτη του σκευάσματος σε ασθενείς, που επιβεβαίωσε την ευεργετική δράση του στα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, η οποία δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.
Αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων της Covid-19
Για όλους όσοι νοσούν με ήπια συμπτώματα Κορωνοϊού, που στη γλώσσα των γιατρών αποκαλούνται ως «περιπατητικοί ασθενείς», το ζητούμενο είναι να λάβουν μια θεραπεία που θα μειώσει το ιικό φορτίο της Covid-19, θα περιορίσει την ενδοοικογενειακή μετάδοση, θα επιταχύνει την ανάρρωση και θα περιορίσει την ταλαιπωρία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα έδειξαν δύο νέες δημοσιευμένες έρευνες σε διεθνώς έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε επίπεδο κλινικής δοκιμής. Πρόκειται για νέα δεδομένα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ιών του ανώτερου αναπνευστικού που έρχονται στη δημοσιότητα και μάλιστα αποκτούν και επίκαιρο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και των δύο μελετών στις οποίες συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης και το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, πάνω στα τρία ιδιαίτερα θεραπευτικά κρητικά βότανα με γνωστές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, «ο πατενταρισμένος συνδυασμός ουσιών από τα αιθέρια έλαια των τριών κρητικών βοτάνων, σε συγκεκριμένη αναλογία, όχι μόνο επισπεύδει την ανάρρωση σε περιπατητικούς ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19, μειώνοντας τόσο την ένταση όσο και την διάρκειά τους, αλλά όπως τεκμηριώθηκε έχει και προληπτική/προφυλακτική δράση. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σε άλλους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού».
Την ερευνητική ομάδα του CRETAN IAMA συνθέτουν διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές. Συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχουν ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Δ/ντης Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ, η κ. Μαριλένα Καμπά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας, και τους συνεργάτες τους.
Όλοι μαζί συνεχίζουν να μελετούν και να αξιοποιούν, παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές από τη xρήση κρητικών βοτάνων, καταλήγοντας σε τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματα που οδήγησαν στη γέννηση του Κρητικού Ιάματος και αποδεικνύοντας ότι κάθε νέα μελέτη μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη για πρόληψη και θεραπεία ασθενών με συμπτώματα ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού όπως γρίπη Α/Η1Ν1, γρίπη Β, ρινοϊός, Sars-CoV-2, που ιδιαίτερα αυτή την εποχή απασχολούν τους επιστήμονες υγείας, γιατρούς και φαρμακοποιούς, αλλά και τους ασθενείς που αναζητούν λύσεις για την γρηγορότερη ίαση των συμπτωμάτων τους.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η νέα αυτή μελέτη, δημοσιευμένη στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Diseases”, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, ένα σημαντικό συνέδριο για την υγεία, όπου συμμετείχαν αναγνωρισμένοι επιστήμονες από όλες τις Πανεπιστημιακές Κλινικές της Χώρας, όπως επίσης Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.