Πριν καν κλείσει η χρονιά, οι ειδικοί σε θέματα κλίματος είναι βέβαιοι ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία. Και ενώ αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν το φετινό ρεκόρ ζέστης, οι ερευνητές λένε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι συντριπτικά υπεύθυνη.
Στις 6 Δεκεμβρίου, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) – μέρος του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αποκάλυψε ότι το φετινό βορειοανατολικό φθινόπωρο, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο στο βόρειο ημισφαίριο, ήταν το θερμότερο από την πρώτη ενημέρωση των αρχείων τους το 1940, με θερμοκρασίες που έφτασαν 0,6 βαθμούς Φαρενάιτ (0,32 βαθμούς Κελσίου) υψηλότερες από ποτέ.
Φέτος, είχαμε ήδη το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, εν μέρει λόγω ενός καύσωνα που κατέρριψε τα ρεκόρ και περιελάμβανε μια ακολουθία τριών από τις θερμότερες ημέρες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια του 2023, έξι μεμονωμένοι μήνες έσπασαν επίσης τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με το C3S, και οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.
Μέχρι στιγμής φέτος, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν 2,6 F (1,46 C) υψηλότερες από τις θερμοκρασίες της προβιομηχανικής περιόδου και 0,2 F (0,13 C) υψηλότερες από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2016, το οποίο είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το C3S.
Αυτές οι θερμοκρασίες σημαίνουν ότι το 2023 θα είναι «το θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S Σαμάνθα Μπέρτζες σε δήλωσή της.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το ασυνήθιστα θερμό βόρειο φθινόπωρο προκλήθηκε εν μέρει από το τελευταίο φαινόμενο Ελ Νίνιο – ένα φαινόμενο κατά το οποίο τα θερμότερα νερά κοντά στον ισημερινό προκαλούν θερμότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες του αέρα – που ξεκίνησε επίσημα τον Ιούνιο.
Το Ελ Νίνιο θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 θα είναι πιθανότατα εξίσου θερμό με το 2023.
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κρατήθηκαν υπό έλεγχο από ένα τριπλό φαινόμενο La Niña, το οποίο έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από το El Niño. Αλλά χωρίς τη La Niña, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν ανέβει υψηλότερα από ποτέ.
Ορισμένοι άλλοι ειδικοί έχουν προτείνει ότι η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο του 2022, η οποία άντλησε επίπεδα ρεκόρ υδρατμών στην ατμόσφαιρα, μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για το φετινό ρεκόρ ζέστης, καθώς παγίδευσε περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν σε μεγάλο βαθμό καταρριφθεί από τους ερευνητές.
Παρά τους παράγοντες αυτούς, η κύρια αιτία για την άνοδο της θερμοκρασίας είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις ανεξέλεγκτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες έχουν παγιδεύσει στην ατμόσφαιρά μας ενέργεια που ισούται με πάνω από 25 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αυτή η ενέργειας δεν έχει προκαλέσει μόνο την εκτόξευση των θερμοκρασιών του αέρα στα ύψη, αλλά καθιστά επίσης ακραία φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο πολύ πιο απρόβλεπτα και δυνητικά επιζήμια, είπαν.
ΠΗΓΗ: livescience.com
Και το πρόβλημα επιδεινώνεται. Στις 4 Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν φέτος σε νέο υψηλό επίπεδο.
«Όσο οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που είδαμε φέτος», δήλωσε ο διευθυντής του C3S Carlo Buontempo στην ανακοίνωση.
Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Το 2023, έρευνα αποκάλυψε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί βύθιση μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ και συρρίκνωση περισσότερων από τις μισές από τις μεγαλύτερες λίμνες και ταμιευτήρες του κόσμου.
Μελέτες προέβλεπαν επίσης ότι το ρεύμα του Κόλπου, το οποίο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην κυκλοφορία των ωκεανών, θα μπορούσε να καταρρεύσει ήδη από το 2025 και ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να κατακλύσει τις ακτές των ΗΠΑ μέχρι το 2050.
Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι έχουμε ακόμη χρόνο για να αποτρέψουμε περαιτέρω καταστροφές.
Ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής Michael Mann, διευθυντής του Κέντρου για την Επιστήμη, την Αειφορία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, έγραψε πρόσφατα σε άρθρο γνώμης για το Live Science ότι «μπορούμε ακόμη να σταματήσουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» αν σταματήσουμε την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατό.
Υπάρχει ακόμη χρόνος για να διατηρήσουμε ό,τι έχουμε τώρα, έγραψε ο Mann. «Αλλά το παράθυρο ευκαιρίας στενεύει».
Πηγή: livescience.com