Συνεχίζει τα ανοίγματα στο κεντρώο ή και συντηρητικό κοινό ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς δίπλα στις σχετικά πυκνές παρεμβάσεις του για τα εθνικά – χθες μάλιστα ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες – την προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από την διακυβέρνηση 2015 – 2019, ήρθαν να προστεθούν και οι αναφορές στην ανάγκη απαγκίστρωσης από τους ταξικούς διαχωρισμούς και τη σχετική αριστερή ρητορική.
Μιλώντας χθες στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στο Kontra Channel ρωτήθηκε για την δήλωση που έκανε στην εκδήλωση του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών το βράδυ της Τετάρτης πως «δεν θέλουμε να χωρίσουμε τους Έλληνες ταξικά, έχουμε ζήσει αρκετή διχόνοια ως έθνος». Αναφορά η οποία προκάλεσε αίσθηση στα αριστερά ακροατήρια και όχι μόνο, στο βαθμό που υπονοεί την απομάκρυνση από την ταξική ανάλυση της κοινωνίας.
Επιμένοντας στο πνεύμα της δήλωσής του σημείωσε: «Η εφαρμοσμένη πολιτική μας είναι ξεκάθαρα φιλολαϊκή και φιλεργατική, απλά δεν είναι ανάγκη να κατεβαίνουμε στις εκλογές δαιμονοποιώντας κάθε έναν και κάθε μέρος της κοινωνίας ενάντια σε κάποιο άλλο μέρος της κοινωνίας». Η πολιτική, είπε, «είναι στο πώς αλλάζεις την καθημερινότητα του Έλληνα την επόμενη μέρα. Είμαστε ξεκάθαροι ότι θέλουμε μια κοινωνία η οποία να ενισχύει τα πιο αδύναμα στρώματα, να τους δίνει δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης, άλλο αυτό κι άλλο μια ρητορική μίσους. Η ρητορική μίσους δεν με εκφράζει». Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου αν είναι ρητορική μίσους και διχόνοιας η ταξική ανάλυση και πολιτική απάντησε πως οι προτάσεις νόμου εκφράζουν την πολιτική και πως το μήνυμα που θέλει να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «θέλουμε κοινωνική ειρήνη».
Πάντως με τα περί «ρητορικής μίσους» ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να αναφέρεται στη ρητορική περί «κυρ Παντελήδων» και όχι στην «ταξική συμφιλίωση» εργασίας – κεφαλαίου στην οποία έγειρε περισσότερο η προχθεσινή του δήλωση και κυρίως η αναφορά στον ΣΕΒ.
Από την άλλη επέμεινε στις διαχωριστικές γραμμές από τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα με τις αναφορές πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα «ανεξάρτητο» από συμφέροντα με τα οποία άφησε να εννοηθεί πως θα συγκρουστεί, με «καθαρά χέρια», το «κόμμα του λαού», κ.λπ.
Μίλησε πάντως για «σύγχρονη Αριστερά» στην οποία όπως είπε ο κόσμος της κεντροαριστεράς «θα μπορέσει να βρει το σπίτι του». Αμέσως πριν είχε απορρίψει την προοπτική της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια κίνηση, ούτε προτεραιότητα αλλά ούτε και βάση για συνεργασία», ενώ άφησε αιχμή για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως είπε, έχει πρώτα να επιλύσει τα ζητήματα με τον Μητσοτάκη και το predator με τις παρακολουθήσεις στο κινητό του, επανέλαβε δε ότι του πρότεινε να κάνει μήνυση στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα ερωτηθείς σχετικά δέχτηκε ότι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας έχει πεδίο εφαρμογής στην Ελλάδα.
Ο πήχης είναι η νίκη αλλά «αν περάσουμε από κάτω θα είναι ήττα της κοινωνίας»
Στο κρίσιμο ζήτημα του εκλογικού πήχη για τις ευρωεκλογές, παρέμεινε στη δήλωσή του πως «ο πήχης είναι η νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αν δηλαδή θα το θεωρήσει προσωπική ήττα, απάντησε ότι θα πρόκειται για κοινωνική ήττα, δεδομένης της κυριαρχίας της ΝΔ που μάλιστα «χαϊδεύει τ’ αυτιά της Ακροδεξιάς» η οποία ανεβαίνει.
Η δημοσιογράφος παρατήρησε πως εφόσον η ΝΔ βάζει τον πήχη στο 33%, δηλαδή στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, τότε ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το 34% και απεύθυνε στον Στέφανο Κασσελάκη το ερώτημα για ποιο λόγο ο ίδιος τον θέτει τόσο ψηλά, κάνοντας τη δική του ζωή δύσκολη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκεί έδειξε να πιέζεται λέγοντας πως αυτά είναι αριθμοί και στο τέλος της ημέρας δεν έχουν σημασία, για να προσθέσει αμέσως μετά πως (η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα και δεν έχει να κάνει με προσωπικές ή κομματικές φιλοδοξίες.
Πάντως, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ανέφερε αφενός πως ο κόσμος που συναντά στις περιοδείες του εκφράζει δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, ζητά να υπάρξει αλλαγή και θεωρεί ότι «αισθάνονται ότι το 41% έχει γίνει άλλοθι» και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τους έχει προδώσει». Και αφετέρου πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλώσει ως κόμμα μετά την διάσπαση, καθώς οι οργανώσεις του «πλημμυρίζουν με κόσμο» και οι ενδείξεις από την κοινωνία είναι πολύ θετικές.
Δυσκολία εξέπεμψε και στην ερώτηση που δέχτηκε για την αναφορά του σε “αυλικούς”, καθώς πιο συγκεκριμένα κλήθηκε να απαντήσει αν εκείνοι στους οποίους απεύθυνε αυτό τον χαρακτηρισμό ήταν «αυλικοί των τραπεζών» κι ενώ ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά “πότε κόπηκε ο λώρος”. Εκεί απάντησε πως μίλησε γενικά και όχι για συγκεκριμένους βουλευτές και πως αυτό το ζήτημα το έχει αφήσει στο παρελθόν.
Κατωτατος στα 900 ευρώ, μείωση ΦΠΑ, κατάργηση προκαταβολής φόρου
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της συνέντευξής του, και με φόντο τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε την θέση του υπέρ της κατάργησης του φόρου προκαταβολής για τις επιχειρήσεις, που όπως είπε είναι «παγκόσμια πρωτοτυπία» και το να καταργηθεί είναι αριστερή κοινωνική πολιτική.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για την μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) ειδικά στα τρόφιμα, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Διερωτήθηκε για ποιο λόγο τα τελευταία χρόνια υπάρχει τόσο μεγάλη υπεραπόδηση από τον ΦΠΑ με έσοδα 40%, όταν δεν έχει αυξηθεί αναλογικά και το εισόδημα του Έλληνα, συμπληρώνοντας ότι αυτή η υπεραπόδοση βγαίνει από το κομπόδεμα των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στα 900 ευρώ, για να μπορεί να ζήσει κάποιος με αξιοπρέπεια ( η θέση που έχει εκφράσει το κόμμα όλο το προηγούμενο διάστημα είναι τα 880 ευρώ).