Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα με 13 ψήφους υπέρ, καμία ψήφο κατά και δύο αποχές.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος.
Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε: «Αυτό το ψήφισμα δείχνει τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης και μας καλεί να κάνουμε περισσότερα».
«Αυτό το ψήφισμα θέτει το βάρος του Συμβουλίου Ασφαλείας πίσω από αυτές τις προσπάθειες και τις ενισχύει ζητώντας τον διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο οποίος θα εργαστεί για την επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα και με διαρκή τρόπο», πρόσθεσε η ίδια.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθιά απογοητευμένες, συγκλονισμένες … που το συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να καταδικάσει τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποια μέλη του Συμβουλίου στέκονται εμπόδιο και γιατί αρνούνται να καταδικάσουν απερίφραστα αυτά τα κακά … Δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί κάποια μέλη του Συμβουλίου παρέμειναν σιωπηλά μπροστά σε ένα τέτοιο κακό», πρόσθεσε.
«Σήμερα αυτό το συμβούλιο μίλησε. Γνωρίζουμε όμως ότι μόνο η πρόοδος επί του πεδίου μπορεί να μετατρέψει αυτά τα λόγια σε πράξεις, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη, με ανθρωπιστικές ομάδες και χώρες της περιοχής για να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων και να εργαστούν για μια διαρκή ειρήνη», δήλωσε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο προς τα εμπρός στη δυστυχία που βλέπουμε», συνέχισε, λέγοντας: «Πρέπει να συνεργαστούμε για να ανακουφίσουμε αυτόν τον τρομερό πόνο μια για πάντα».
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, επέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος, λέγοντας: «Υπογράφοντας αυτό, το Συμβούλιο θα δώσει ουσιαστικά στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πλήρη ελευθερία κινήσεων για περαιτέρω εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας και όποιος ψηφίσει υπέρ του κειμένου όπως είναι σήμερα … θα φέρει την ευθύνη για αυτό και ουσιαστικά θα γίνει συνένοχος στην καταστροφή της Γάζας.Επιπλέον, από το κείμενο του σχεδίου έχει χαθεί η αναφορά στην καταδίκη όλων των αδιάκριτων επιθέσεων κατά αμάχων. Το μήνυμα … που στέλνει [αυτό] στη διεθνή κοινότητα [είναι] ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δίνει στο Ισραήλ το πράσινο φως για ένα έγκλημα πολέμου».
Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημειώνει:
- Απαιτεί από όλα τα μέρη «να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» απευθείας στους Παλαιστίνιους πολίτες
- Ζητά από τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» – Μια αρχική εκδοχή ζητούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε ζητούσε την «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας
- Απαιτεί από τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για τις παραδόσεις βοήθειας
- Ζητά από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά από τον αξιωματούχο αυτό να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν ακόμη συμβιβασμό, με ένα αρχικό σχέδιο που ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για την ταχεία παροχή βοήθειας
- Απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων
- Απαιτεί να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα αρκετών καυσίμων για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών