Ο θάνατος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε έντονες και ακραίες αντιδράσεις – κυρίως στα social media – της Ευρώπης, όμως οι αντιδράσεις αυτές ήταν πολύ διαφορετικές στον ευρωπαϊκό Βορρά, απ’ ό,τι στον ευρωπαϊκό Νότο.
Για τα αποκαλούμενα και PIIGS, ο Σόιμπλε αποτελούσε ένα «κόκκινο πανί», λόγω της εμμονής του στη σκληρή λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που προκάλεσε η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ το 2008.
Ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έφθασε να ενσαρκώνει όλα τα δεινά που χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βίωσαν την περίοδο της κρίσης και, ταυτόχρονα, στη χώρα του αντιμετωπίστηκε ως ένας πατριώτης που εργάστηκε για το συμφέρον της.
Στην πραγματικότητα, οι εμμονές του – ιδίως, δε, η προσκόλλησή του στο αποκαλούμενο «schwarze null», το «μαύρο μηδέν» στα ελλείμματα των γερμανικών προϋπολογισμών – επέδρασαν αρνητικά και στην ίδια τη χώρα του, καθώς ουσιαστικά επέβαλαν κι εκεί πολιτικές λιτότητας και περιορισμών.
Προφανώς, προσωπικότητες όπως ο Σόιμπλε θα κριθούν από την Ιστορία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές και οι οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι η συμπεριφορά του στην κρίση της δεκαετίας του 2010 οδήγησε την Ευρώπη εμμέσως στην ενίσχυση της Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες.