Στο «κόκκινο» αναμένεται να φτάσουν και πάλι οι ελλείψεις φαρμάκων, με τις γνωστές συνέπειες για τους ασθενείς, εξαιτίας της απόφασης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να άρει την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, κάτι για το οποίο προειδοποιούν ήδη οι φαρμακευτικοί σύλλογοι.
Στο πλαίσιο αυτό, την απόφαση για άρση της απαγόρευσης εξαγωγής σε περίπου 160 σκευάσματα, εν μέσω έξαρσης γρίπης και κορονοϊού, καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), επισημαίνοντας ότι ήδη «οι φαρμακοποιοί με πολύ μεγάλη δυσκολία αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους ασθενείς». Σημειώνει μάλιστα ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία όλες οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει επάρκειά τους για τους Ελληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά». Ο ΦΣΑ καλεί τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της απόφασής τους, «γιατί τα προβλήματα που θα προκύψουν για τη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών θα είναι τεράστια».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ήδη κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών και σχετική λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή.
«Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτήν την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται βήματα πίσω και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, τονίζει ότι «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».