Διαστάσεις τραγέλαφου τείνει να λάβει το πρόγραμμα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες στο Λασίθι. Οι κατεδαφίσεις στην Ελούντα αναβλήθηκαν, αφού το τοπικό Πρωτοδικείο έδωσε αναστολή στην εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων.
Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται η υπόθεση και στην Ιεράπετρα, όπου οι αστυνομικές αρχές προεξοφλούν λαϊκό ξεσηκωμό και ζητούν δεκαήμερη μετάθεση των κατεδαφίσεων, ενώ οι τοπικές αρχές και οι καταστηματάρχες ζητούν αναστολή μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν.
Το προηγούμενο δεκαήμερο, οι τελευταίοι από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στον αιγιαλό της Ελούντας έσπευσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου και έλαβαν την πολυπόθητη αναστολή στην εκτέλεση της κατεδάφισης, παρότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν τελεσιδικήσει πολλά χρόνια (περισσότερα από δέκα).
Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι η χάραξη του αιγιαλού το 1988 –δηλαδή η διαδικασία που καθορίζει τα όριά του, άρα ποιος είναι παράνομος και ποιος όχι– ήταν εσφαλμένη και για τον λόγο αυτό έχει κατατεθεί αίτημα επαναχάραξης του αιγιαλού. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι κατασκευές είναι παράνομες, καθώς εκτελέστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια, αλλά και μεταγενέστερες της απόφασης χάραξης.
Οι προσφεύγοντες επίσης υποστήριξαν ότι η κατεδάφιση δημιουργεί τετελεσμένα και συνεπακόλουθη οικονομική ζημιά, αλλά και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων λόγω του θορύβου, της σκόνης και των σωρών από μπάζα που θα προκύψουν από την κατεδάφιση.
Το Πρωτοδικείο Λασιθίου λοιπόν δέχθηκε ότι τα επιχειρήματα των προσφευγόντων στην Ελούντα είναι επαρκή και έτσι έδωσε αναστολή έως τον Απρίλιο, προκειμένου να εξεταστεί η κύρια προσφυγή τους κατά των αποφάσεων κατεδάφισης. Κάπως έτσι σταδιακά οι τέσσερις αναστολές («Πελατειακή προστασία στα αυθαίρετα», «Κ» 19.1.2024) έγιναν τελικά εννέα και η μόνη που απορρίφθηκε ήταν εκείνη που υποβλήθηκε πρώτη.
Ετσι παρεμποδίζεται η απελευθέρωση της παραλίας της Ελούντας από τις παρανομίες των παραλιακών καταστημάτων αφού, ακόμα κι αν οι κύριες προσφυγές απορριφθούν, η μετάθεση των κατεδαφίσεων στην έναρξη της τουριστικής σεζόν θα κάνει την υλοποίησή τους εξαιρετικά δύσκολη.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο «πακέτο» κατεδαφίσεων, στην παραλία της Ιεράπετρας, αλλά η αστυνομία προεξοφλεί ξεσηκωμό και ζητάει παράταση.
Μετά την αποτυχία της απόπειρας κατεδάφισης στην Ελούντα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο «πακέτο» κατεδαφίσεων, στην παραλία της πόλης της Ιεράπετρας. Ως είθισται, η υπηρεσία ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές και ζήτησε τη συμβολή τους.
«Σας αναφέρουμε ότι τις τελευταίες ημέρες σχεδόν στο σύνολο της κοινωνίας της Ιεράπετρας υφίσταται τεταμένο κλίμα και τοπική αναστάτωση αναφορικά με τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της εκτέλεσης των σχετικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης στο παραλιακό μέτωπο της πόλης», αναφέρει η απάντηση του αστυνομικού τμήματος Ιεράπετρας.
Θα χρειαστεί ειδικός σχεδιασμός καθώς η αστυνομική δύναμη θα πρέπει να αποτελείται από το σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου και άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της Κρήτης, καταλήγει η αστυνομία ζητώντας δεκαήμερη παράταση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου (λ.χ. Νέα Κρήτη, «Μαζικά ασφαλιστικά μέτρα για τις κατεδαφίσεις»), οι καταστηματάρχες της Ιεράπετρας θα εκμεταλλευτούν το δεκαήμερο για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελούντας, καταθέτοντας μαζικά ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Λασιθίου, ζητώντας να «παγώσει» την εκτέλεση περίπου 50 πρωτοκόλλων κατεδάφισης, όπως ήδη έπραξε στην Ελούντα.
Ενδιαφέρον είναι ότι ο Δήμος Ιεράπετρας πρόκειται να προσφέρει νομική στήριξη στους αιτούντες. «Εμείς σαν δήμος έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουμε τις κατεδαφίσεις. Η νομική μας υπηρεσία συνεργάζεται με τους δικηγόρους των επαγγελματιών για τη συγκέντρωση των εγγράφων που απαιτούνται στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και θα είμαστε στο πλευρό τους», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης. Η «Κ» ζήτησε από τον δήμαρχο Ιεράπετρας να σχολιάσει τα τεκταινόμενα, ωστόσο χωρίς ανταπόκριση.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε όλο το νησί. Πρώτα κατεδάφισε 20 αυθαίρετα στην προστατευόμενη νήσο Χρυσή και από ένα στις Γούρνες και τις Αλυκές Ελούντας έως τα τέλη της άνοιξης του 2022.
Ακολούθως κατάφερε τον Ιούλιο του 2022 να «καθαρίσει» από 73 αυθαίρετα τις εκβολές του ποταμού Καρτερού Ηρακλείου. Ακολούθησαν φέτος η παραλία στο Σίσι Λασιθίου, όπου κατεδαφίστηκαν 18 αυθαίρετα, και ο αρχαιολογικός χώρος στον Μπούφο Σισίου, όπου κατεδαφίστηκαν ακόμη δύο.
Το ΚΚΕ για τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Ιεράπετρα
Με αφορμή τα 52 πρωτόκολλα κατεδάφισης κατασκευών των επαγγελματιών στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ιεράπετρας επισημαίνει:
Μπροστά στην ασύλληπτη κοροϊδία των καταστηματαρχών του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, η μόνη οριστική λύση είναι -πραγματικά- τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που πρέπει να βγάλει ο λαός της Ιεράπετρας για την πολιτική που δημιουργεί και συντηρεί τέτοια αδιέξοδα προβλήματα.
Είναι τραγικό -αν όχι και μοναδικό- αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ιεράπετρα με τις κατασκευές (πέργκολες) του παραλιακού μετώπου. Ακόμη και τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, αφού επίκειται τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις, κάνουν στην κυριολεξία παρέλαση οι θεσμικοί αλλά και διοικητικοί παράγοντες οι οποίοι αυθαίρετα και ανέξοδα κάνουν τα πάντα! Χωρίς ντροπή διαλαλούν ότι ξέρουν τις λύσεις, βρίσκουν (ή με βεβαιότητα θα βρουν) τα χρήματα, τοποθετούν εργολάβους, βγάζουν και το πρόγραμμα της ανάπλασης μάλιστα! Το γιατί, το πώς και εξαιτίας ποιων φτάσαμε ως εδώ σκόπιμα αφήνεται στο περιθώριο!
Ίσως με την απόδοση των ευθυνών, που διαχρονικά έχουν οι πολιτικές δυνάμεις που διοίκησαν και διοικούν στα θεσμικά όργανα και συνέβαλλαν στη δημιουργία αυτής της απαράδεκτής κατάστασης, να οδηγούμασταν και στην επίλυση του ζητήματος.
Οι καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, για περισσότερα από 10 χρόνια είναι όμηροι της συμπαιγνίας Δήμου, Περιφέρειας και Κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα είναι εκατοντάδες οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις που ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που τους τσακίζουν (ακρίβεια, κατάσταση του Νοσοκομείου, προβλήματα σχολικής στέγης κ.α.) αγωνιούν αν θα έχουν δουλειά και μισθό. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει έρμαιο επίδοξων «σωτήρων» που εξασφαλίζουν παρατάσεις και μοιράζουν υποσχέσεις ότι θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για μια ανάπλαση που γίνεται μόνο επί χάρτου. Οι καταστηματάρχες και ευρύτερα ο λαός της Ιεράπετρας βλέπουν ένα κακοστημένο παιχνίδι ανταλλαγής ευθυνών και υποσχέσεων ενώ δεν έχουν δρομολογηθεί ούτε τα στοιχειώδη, όπως το ξεκαθάρισμα της δικαιοδοσίας και η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι, όχι απλά βάσιμο αλλά σίγουρο, ότι ο σχεδιασμός του έργου θα απέχει πολύ από το να είναι σε προσανατολισμό αντιμετώπισης των αναγκών του λαού και της νεολαίας της Ιεράπετρας.
Ταυτόχρονα, αρχίζει να γίνεται πολύ περίεργο και πολύ ύποπτο το να συνδέεται όλα αυτά τα χρόνια η ομηρεία των καταστηματαρχών με τους εργολάβους και με τα κονδύλια της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.Το αδιέξοδο πρέπει να λυθεί από αυτούς που το δημιούργησαν. Οι καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου δεν φταίνε σε τίποτα. Τους εγκλώβισαν μέσα σ’ αυτό το σύνθετο πρόβλημα και τους ζητούν και τα ρέστα.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του παραλιακού μετώπου για:
Να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές και υπηρεσιακές παρεμβάσεις ώστε να ματαιωθούν οι κατεδαφίσεις και να τερματιστεί η ομηρία τους
Να εξασφαλιστεί άμεσα επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας της Ιεράπετρας
Να αποζημιωθούν με ευθύνη του κράτους οι επαγγελματίες που έκαναν κατασκευές όπως τους υπόδειξε παλιότερα ο Δήμος Ιεράπετρας
Η μελέτη και οι εργασίες να πάρουν υπόψιν τους τις παρατηρήσεις των επαγγελματιών ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία των καταστημάτων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
Για όσο διάστημα αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων με ευθύνη των εργασιών της ανάπλασης, οι εργαζόμενοι σε αυτά να έχουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές με ευθύνη του κράτους.
Ο λαός μέσα απ’ όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν, πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να εκδώσει Πρωτόκολλα Κατεδάφισης για τις κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που δημιουργούν τέτοια αδιέξοδα προβλήματα”.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr