Κορυφώνεται η αγωνία στο Μαξίμου για τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη γι’ αύριο Τρίτη, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι όχι μόνο παραμένουν στους δρόμους και δείχνουν διάθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, αλλά φαίνεται να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη πλέον στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.
Μετά τα όσα έγιναν χθες βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, όταν αγρότες απέκλεισαν τους δρόμους έξω από το ξενοδοχείο, όπου βρισκόταν ο Λευτέρης Αυγενάκης, και στη συνέχεια όταν δεν έγιναν δεκτοί από τον υπουργό, εισέβαλαν στο αεροδρόμιο για να διαμαρτυρηθούν, ο φόβος που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι η αυριανή συνάντηση μπορεί να αποβεί άκαρπη, παρά την προσπάθεια που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εκτονωθεί η κατάσταση.
Τα πράγματα στα μπλόκα είναι τεταμένα έτσι κι αλλιώς, τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ως την περασμένη Παρασκευή δεν έπεισαν τους αγρότες να αποσύρουν τα τρακτέρ, η κοινή γνώμη είναι με το μέρος τους και η απειλή ότι θα κατέβουν στην Αθήνα, σε μία ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των αντιδράσεών τους, παραμένει στο τραπέζι.
Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι τυχόν βίαιη κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις και σε μία προσπάθεια να μην κλείσουν οι δρόμοι, μπορεί να φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και να λειτουργήσει σαν λάδι στη φωτιά.
Ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του εβδομαδιαία ενημέρωση άφησε να διαφανεί ότι θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου οι εκπρόσωποι των αγροτών να φύγουν ικανοποιημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τις κινήσεις που θα κάνει.
«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε παράλληλα ότι προϋπόθεση για μία καλή συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές, παραμένει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί. «Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα σε δήλωση του στην Realnews τόνισε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Σε σχέση με τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, πολλά από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει είτε συνολικά. Το θέμα του κόστους είναι πραγματικό, αλλά θέλω να υπενθυμίσω πως έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.
«Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατ. ευρώ. Επίσης ανακοινώσαμε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ».
Και κατέληξε: «Έχουμε πει ξεκάθαρα, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Μπορούμε να συζητήσουμε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ».
Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι «σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να εξεταστούν ζητήματα τα οποία αφορούν τους αγρότες πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί – και δεν είναι λίγα», ενώ επανάλαβε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα.
Η τοποθέτηση αυτή καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια για άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου σε σχέση με το επιτακτικό αίτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής με: αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/kWh (στα προ κρίσεων και ρητρών επίπεδα), επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Το μόνο που έχει αναφερθεί πάντως μέχρι στιγμής είναι ότι εξετάζεται ο τρόπος ώστε να δοθεί νωρίτερα η, ανεπαρκής πάντως, επιστροφή ΕΦΚ που ανακοινώθηκε στο αγροτικό πετρέλαιο για φέτος.
Από την πλευρά των αγροτών αυτό που διαμηνύεται είναι ότι θα προσέλθουν στην αυριανή συνάντηση ανοικτοί και με καλές προσθέσεις για να βρεθεί κάποια λύση, η οποία όμως θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.
Εάν πάντως δεν βρεθεί λύση τότε αναμένεται να ενισχυθούν τα 50 μπλόκα που βρίσκονται σε όλη την χώρα ενώ πάντα παραμένει ανοικτή η κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα.