ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο αιγύπτιος ομόλογός του Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασαν τη σθεναρή αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο μιας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, όπως και σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών προς την Αίγυπτο, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα το Ελιζέ.
Displaced children protect their mother whilst preparing bread under the rain in Rafah city. pic.twitter.com/EDmXSlMCqK
— Eye on Palestine (@EyeonPalestine) February 18, 2024
Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι είχαν χθες μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, «εξέφρασαν τη σθεναρή αντίθεσή τους σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, που θα οδηγούσε σε μια ανθρωπιστική καταστροφή ενός νέου εύρους, όπως και σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών προς την αιγυπτιακή επικράτεια, που θα συνιστούσε μια παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα ενείχε επιπλέον κίνδυνο μιας περιφερειακής κλιμάκωσης».
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αποφασισμένος να εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου συνωστίζονται 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, παρά τις εκκλήσεις ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Οι Μακρόν και Σίσι εξέφρασαν «την πολύ μεγάλη ανησυχία τους μπροστά στην επιδείνωση της ήδη καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και τα εμπόδια στη διανομή βοήθειας».
Υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί δραστικά η είσοδος βοήθειας υπέρ του πληθυσμού της Γάζας.
«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί το σημείο διέλευσης της Ράφα, να ανοίξει το λιμάνι του Ασντόντ, μια χερσαία οδός απευθείας από την Ιορδανία, όπως και όλα τα συνοριακά σημεία διέλευσης», ζητούν οι δύο ηγέτες.
Επιπλέον, επέμειναν «στην επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να «διαδραματίσει το ρόλο του προς αυτήν την κατεύθυνση».
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Αιγύπτου σημείωσαν, επιπλέον, «την ανάγκη να εργαστούν για μια έξοδο από την κρίση και την αποφασιστική και μη αναστρέψιμη επαναπροώθηση της πολιτικής διαδικασίας, προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής εφαρμογής της λύσης των δύο Κρατών».
«Δύο κράτη στα σύνορα του 1967»
Παράλληλα, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιεχ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και πρόσβαση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα να μεταφερθούν στην Αίγυπτο ή στον Λίβανο σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα.
«Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της παλαιστινιακής αντίστασης και του Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα βάσανα των Παλαιστινίων τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι άμεση κατάπαυση του πυρός και, ακόμη περισσότερο, να επιτραπεί η πρόσβαση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», δήλωσε ο Μοχάμαντ Στάγιεχ από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Displaced Palestinians try to get flour from aid trucks in Gaza. pic.twitter.com/dvokIkHvMi
— Eye on Palestine (@EyeonPalestine) February 18, 2024
«Θα θέλαμε να δούμε την απελευθέρωση των ομήρων και να δούμε να επιτυγχάνεται μια συμφωνία το συντομότερο, διότι κάθε μέρα που αυτό καθυστερεί, συνεπάγεται περισσότερους θανάτους, περισσότερη οδύνη και περισσότερη καταστροφή για τους ανθρώπους», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να πάμε από τη συζήτηση για μια λύση δύο κρατών στην εφαρμογή αυτής της λύσης και να μην επιτρέψουμε στον κύκλο της βίας να επαναλαμβάνεται – έχουμε χορτάσει από λόγια».
Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη για συνεννόηση με τη Χαμάς προκειμένου να υπάρξει ενότητα και ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν σχετικές συνομιλίες μεταξύ των παλαιστινιακών πλευρών στη Μόσχα στο τέλος του μήνα. «Η Ρωσία έχει καλέσει όλες τις παλαιστινιακές ομάδες. Θα δούμε εάν η Χαμάς είναι έτοιμη να συναντηθεί μαζί μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε συνομιλίες. Αν η Χαμάς δεν είναι, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Χρειαζόμαστε όμως παλαιστινιακή ενότητα», συνέχισε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Χαμάς θα πρέπει και να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: «Δύο κράτη στα σύνορα του 1967, με ειρηνικά μέσα», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα υπάρξει συνεννόηση με την ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις βαρβαρότητες της 7ης Οκτωβρίου, ο Μοχαμάντ Στάγιεχ δήλωσε ότι «δεν πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην 7η Οκτωβρίου», ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Δύση από την Παλαιστινιακή Αρχή, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς να παραχωρήσει εξουσίες σε αναπληρωτή.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «δεν έχει μέχρι τώρα πετύχει τίποτα εκτός από θάνατο και καταστροφή στη Γάζα» και λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα του Ισραήλ να διώξουν τους Παλαιστίνιους από την Γάζα. Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να μιλήσουν για τίποτα, αλλά η πραγματικότητα μιλά από μόνη της. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει πετύχει τίποτα ως τώρα. Σκότωσε 28.000 ανθρώπους. Τραυμάτισε 70.000 ανθρώπους και κατέστρεψε 281.000 κτιριακές μονάδες. Αυτό είναι το μόνο που έχει καταφέρει ως τώρα».