Συνεχίζεται η πτώση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στις δημοσκοπήσεις ενόψει των κρατιδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών ntv/RTL, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) προηγείται με 30% χάνοντας μόλις μία εβδομάδα από την προηγούμενη έρευνα, ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει η ΑfD με 17% που καταγράφει ωστόσο τη χειρότερη επίδοσή της από τον περασμένο Ιούνιο.
Η ακροδεξιά Ενναλακτική για τη Γερμανία βρισκόταν τον Δεκέμβριο του 2023 στο 23%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ακολουθεί με 15% παραμένοντας χαμηλά χωρίς μεταβολή στα ποσοστά του, όπως και οι Πράσινοι, με 14%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση (Ινστιτούτο Forsa), οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν μία μονάδα φτάνοντας στο όριο του 5%, ενώ η Αριστερά μένει πολύ κάτω, μόλις στο 3%. Το δε νεοσύστατο κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) εμφανίζεται στο 4%.
Πτώση της AfD και στη Θουριγγία
Στη Θουριγγία συγκεκριμένα, η AfD συνεχίζει να είναι πρώτη με 29%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου MDR. Ωστόσο, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση για το εν λόγω κρατίδιο, έχει απωλέσει πέντε μονάδες (Ιούλιος του 2023).
Ακολουθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 20% (-1) και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αριστερά με 16%, η οποία χάνει τέσσερις μονάδες, καθώς πλήττεται ιδιαίτερα από την αποχώρηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η Συμμαχία της οποίας βρίσκεται στο 15%, λίγες εβδομάδες μετά την σύστασή της.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συγκεντρώνει μόλις 9% (-1), ενώ οι Πράσινοι παραμένουν στο όριο του 5%. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FPD) περιορίζεται στο 3%. Με αυτά τα δεδομένα, ο σχηματισμός κυβέρνησης στο κρατίδιο εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 37% δηλώνει ότι θα ήθελε την AfD στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ το 57% εκφράζει αντίθετη άποψη.
Η AfD παραμένει συνολικά σε καθοδική δημοσκοπικά πορεία μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για επαφές με νεοναζιστικές οργανώσεις και από κοινού επεξεργασία σχεδίου ομαδικών, βίαιων απελάσεων μεταναστών από τη Γερμανία.
“Σνομπάρουν” τη Bundestag
Ακόμη, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είναι το κόμμα με τις περισσότερες απουσίες στην Bundestag, ενώ η πιο συνεπής κοινοβουλευτική ομάδα είναι αυτή των Φιλελευθέρων (FDP).
Σε έρευνά της η Handelsblatt αποκαλύπτει ότι οι βουλευτές της AfD απουσίαζαν μέχρι τώρα από το 10,2% των συνεδριάσεων της ολομέλειας στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ στο FDP οι απουσίες περιορίζονται στο 4,7%. Οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έχουν απουσίες σε ποσοστό 5,6%, της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) σε 5,9%, των Πρασίνων σε 6,9% και της Αριστεράς σε 9,9%.
Από τους βουλευτές, ο πιο συχνά απών είναι μέχρι τώρα ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην μέλος της Κ.Ο. της AfD Ούβε Βιτ, ο οποίος παρέστη μόνο σε επτά από τις 152 συνεδριάσεις, επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ενώ ψηλά στον ίδιο κατάλογο, απούσα στο ένα τέταρτο των συνεδριάσεων, βρίσκεται η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, πρώην στέλεχος της Αριστεράς, η οποία όπως αναφέραμε ίδρυσε πρόσφατα την “Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ”.
Λαϊκισμός και “εθνική κυριαρχία”
Σε έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για το Euronews, η AfD φτάνει μόλις στο 16% σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ενώ η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) “μπαίνει” δυνατά με 7%.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αριστερά δεν εκπροσωπείται στη γερμανική βουλή για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια. Η αποχώρηση της Βάγκενκνεχτ και άλλων εννέα βουλευτών από το κόμμα, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ως αποτέλεσμα οι εναπομείναντες βουλευτές της Αριστεράς να μην αποτελούν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα. Οι θέσεις που εκφράζει η Βάγκενκνεχτ θέλουν να “απαντήσουν” στην ακρίβεια και την εσωτερική οικονομική κρίση της χώρας, ενώ ρίχνουν τα “πυρά” τους προς την Ουάσινγκτον. Ακόμη, η Βάγκενκνεχτ επιτίθεται συχνά πυκνά στο ΝΑΤΟ και προτάσσει την αναδιανομή του εισοδήματος μαζί με την εθνική κυριαρχία.
Η Βάγκενκνεχτ έχει δηλώσει ακόμη (το 2016) πως θα πρέπει να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και πως υπάρχουν όρια στην ενσωμάτωση των προσφύγων, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της στα σχέδια της Μέρκελ. Η θέση της για το μεταναστευτικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Die Linke (Αριστερά) αλλά όπως ανέλυσε και το BBC, ήταν και ο λόγος που άρχισε να ανεβαίνει περαιτέρω στις δημοσκοπήσεις. Το BBC αναφέρει μάλιστα πως η εμφάνιση του BSW θα μπορούσε να δελεάσει τους ψηφοφόρους να απομακρυνθούν από την AfD, θέτοντας σε κίνδυνο τις ελπίδες του ακροδεξιού κόμματος να έρθει πρώτο σε πολιτειακές εκλογές για πρώτη φορά.
Για όσα εξέφρασε για τη μετανάστευση η Βάγκενκνεχτ είχε δεχθεί και επίθεση με τούρτα, από έναν ακτιβιστή.
Ακόμη, η Συμμαχία της Βάγκενκνεχτ αντιτίθεται ως προς τις γερμανικές προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία, ενώ εκφράστηκε υπέρ των αιτημάτων των αγροτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους εναντίον του Σολτς. Σε μια αμφιλεγόμενη διατύπωση η Βάγκενκνεχτ έχει δηλώσει ότι το κόμμα της έχει “μια αριστερή παράδοση” ώστε να μπορεί να εργάζεται για την “κοινωνική δικαιοσύνη” και να υπερασπίζεται ανθρώπους “που έχουν ξεχαστεί εδώ και χρόνια από τους πολιτικούς”, αλλά ότι πολλοί συνδέουν τώρα την αριστερά με “ερωτήματα φύλου και ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και δεν αισθάνονται πλέον ότι εκπροσωπούνται”.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο κόμμα θα κριθεί εν πολλοίς ως προς τη δυναμική του, στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Τέλος, η νέα Συμμαχία φαίνεται πως καταγράφει τα καλύτερα ποσοστά της στην ανατολική Γερμανία όπου και θα “συγκρουστεί” με την AfD, την οποία και έχει στο “στόχαστρό” της κατά τις προεκλογικές ομιλίες της, η Βάγκενκνεχτ.