12.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Ηράκλειο: “Καμπανάκι” για το νερό στο Φράγμα Αποσελέμη – “Προσέξτε” το μήνυμα στις ΔΕΥΑ

Ημερομηνία:

Την επισήμανση ότι το νερό στο Φράγμα Αποσελέμη δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, έκαναν σήμερα στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης προς τους προέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στα διυλιστήρια του Φράγματος.

Συγκεκριμένα, από τον ΟΑΚ υπήρξε η ενημέρωση ότι αυτή τη στιγμή το Φράγμα Αποσελέμη συγκεντρώνει επτά εκατομμύρια κυβικά νερό, το ένα τρίτο δηλαδή της ποσότητας που μπορεί να συγκεντρώσει, με συνέπεια στον Δήμο Ηρακλείου να αναλογούν τα τρία, ποσότητα σαφώς λιγότερη από την περσινή οπότε και έλαβε επτά.

Το μήνυμα που εστάλη από τα στελέχη του ΟΑΚ προς τις ΔΕΥΑ είναι ότι θα πρέπει η κατανάλωση μέσω του Φράγματος Αποσελέμη να γίνεται με προσοχή.

Αυτή τη στιγμή είναι ενεργοποιημένες περίπου 70 γεωτρήσεις σε όλον τον Δήμο Ηρακλείου κι αυτό γιατί φέτος το νερό που θα πάρουμε από τον Αποσελέμη είναι λιγότερο από ότι άλλες χρονιές, σημειώνει στο Ράδιο Κρήτη ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης που συμμετείχε στην σύσκεψη.

Τί γίνεται με την άρδευση

Την ίδια ώρα, σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί η φετινή λειψυδρία στην Κρήτη και για τους αγρότες – παραγωγούς οι οποίοι καλούνται να κάνουν λελογισμένη χρήση νερού.

Το πολύτιμο αγαθό δεν είναι ανεξάντλητο και για τον λόγο αυτό οι Δημοτικές Επιχειρήσεις που διαχειρίζονται την κατανομή του νερού αλλά και οι ΤΟΕΒ, προχωρούν στη λήψη μέτρων πριν να είναι αργά.

Την αρχή έκανε ο δήμος Βιάννου ο οποίος μεταξύ άλλων απαγόρευσε για την τρέχουσα αρδευτική περίοδο, την καλλιέργεια νέας θερμοκηπιακής ή υπαίθριας καλλιέργειας καθώς και την καλλιέργεια δεύτερης καλοκαιρινής θερμοκηπιακής ή υπαίθριας καλλιέργειας.

Αυτό είναι απόρροια της σημαντικής μείωσης βροχοπτώσεων που έχει καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σοβαρό πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις αντιμετωπίζει και η περιοχή της Ιεράπετρας όπου και εκεί υπάρχουν χιλιάδες καλλιέργειες που απαιτούν και χιλιάδες κυβικά νερού ημερησίως.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Μανώλης Παπαδάκης, προτρέπει να τους παραγωγούς της Ιεράπετρας να μην προχωρήσουν σε δεύτερη καλοκαιρινή καλλιέργεια καθώς έτσι θα χρειαστούν περισσότερο νερό που ο ΤΟΕΒ δεν θα μπορέσει να τους διαθέσει.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη αυτή τη στιγμή το απόθεμα που διαθέτει ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας από το Φράγμα Μπραμιανών είναι 9 εκατομμύρια κυβικά και για τον λόγο αυτό η κατανομή του θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Όπως λέει, έχει οριστεί ως ποσότητα, 8 κυβικά νερού ανά δέντρο το χρόνο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες ενώ για τα θερμοκήπια προβλέπεται ποσότητα νερού 700 κυβικών ανά στρέμμα το χρόνο.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες θα κληθεί να πληρώσει διπλάσια την αξία του νερού που καταναλώνει πέραν του επιτρεπτού ορίου ενώ παράλληλα θα του αφαιρείται και το υδρόμετρο.

Κανένα πρόβλημα φαίνεται πως δεν έχει ο ΤΟΕΒ Οροπεδίου Λασιθίου ο οποίος διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 800.000 κυβικά νερού που υπάρχουν στην δεξαμενή του Γαυγά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού, προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος λήψης μέτρων.

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ