13.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Σπατάλη σε ιδιώτη, φειδώ στο Δημόσιο – Σάλος από τις αμοιβές για την ιατρική κάλυψη στην Κνωσό, την ώρα που στενάζει η Δημόσια Υγεία

Ημερομηνία:

Γιατρός με 11.222 ευρώ το μήνα και ετήσια δαπάνη 288.000 ευρώ μαζί με δύο διασώστες στην Κνωσό, ενώ τα νοσοκομεία του νησιού “στενάζουν” από τις ελλείψεις – Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού αναθέτει την παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ιδιώτες

Ιδιώτες στις πρώτες βοήθειες με… πλουσιοπάροχες αμοιβές και κυριολεκτικά ασυνήθιστα “χρυσές” παροχές βάζει σε έξι αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων και της Κνωσού, το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Πρόκειται για “χρυσή ανάθεση” διάρκειας επτά μηνών, έναντι του αστρονομικού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διαγωνισμός αυτός ήδη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες αυτές μέχρι πρόσφατα παρέχονταν δωρεάν από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και οπλίτη γιατρό των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, και δε στοίχιζαν ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο!

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για την Κνωσό το κόστος για την απασχόληση γιατρού ανέρχεται στις 11.222 ευρώ, ενώ για νοσηλευτή και δύο διασώστες ανέρχεται στις 7.797 ευρώ ανά περίπτωση.

Το εξωπραγματικό για τα δεδομένα της χώρας και για τους μισθούς των γιατρών στα νοσοκομεία ποσό έρχεται την ώρα που διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη ως κύριος λόγος υποστελέχωσης περιγράφεται η απροθυμία γιατρών να καλύψουν τις θέσεις που προκηρύσσονται με μισθούς όμως που επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν όχι απλά τις ανάγκες, αλλά ούτε και στο ελάχιστο τις απαιτητικές βάρδιες και τις εφημερίες.

Εκτός από αντιδράσεις, η ανάθεση αυτή προκάλεσε επίσης έκπληξη και ερωτήματα. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού αναθέτει την παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ιδιώτες.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά επί υπουργίας Μενδώνη το συγκεκριμένο έργο είχε αναλάβει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με οπλίτη γιατρό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος βρισκόταν μονίμως στην Ακρόπολη. Δηλαδή οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν χωρίς να κοστίζουν ούτε 1 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Και μάλιστα είχαμε και τα εγκωμιαστικά σχόλια της κ. Μενδώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 28 Απριλίου 2023 το υπουργείο Πολιτισμού είχε εκδώσει δελτίο Τύπου, με το οποίο έκανε απολογισμό της τετραετούς συνεργασίας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Όπως ανέφερε, «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε αμέσως ανταποκριθεί στο αίτημα της Λίνας Μενδώνη για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για «την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε δέκα αρχαιολογικούς χώρους». Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το «2019 ως το τέλος του 2022 αντιμετωπίστηκαν 1.363 περιστατικά». Μάλιστα, η κ. Μενδώνη έπλεκε το εγκώμιο της συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να σημειώσω ότι σε κάποιες – ευτυχώς λίγες – περιπτώσεις η άμεση παρέμβαση, η γνώση και η εμπειρία των ερυθροσταυριτών έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο για την εξαιρετική μας συνεργασία, τους εθελοντές για την ανεκτίμητη προσφορά τους, αλλά και τη συνεισφορά και προθυμία όλων των συνεργατών του ΕΕΣ».

Ωστόσο, λίγους μόλις μήνες μετά το υπουργείο Πολιτισμού άλλαξε ρότα…

Γιατροί και νοσηλευτές με παροχές… “χρυσές” 

Στην προκήρυξη περιγράφεται αναλυτικά το μηνιαίο κόστος που προβλέπεται για κάθε ειδικότητα ανά αρχαιολογικό χώρο, με προϋπόθεση τις 13 ώρες απασχόλησης ημερησίως. Οι παροχές για τις υπηρεσίες εμφανίζονται… “χρυσές”, καθώς περιλαμβάνονται «έξοδα σίτισης, στέγασης, ασφαλιστικών εισφορών, μεταφοράς για καθέναν από τους αναφερόμενους και το επιχειρηματικό όφελος».

Μάλιστα, το κόστος απογειώνεται για τους αρχαιολογικούς χώρους της Λίνδου και της Κνωσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λίνδο το κόστος για τον γιατρό ανέρχεται σε… 11.722 ευρώ τον μήνα, ενώ για τον νοσηλευτή και τους δύο διασώστες σε 8.011 ευρώ ανά περίπτωση. Αντίστοιχα στην Κνωσό το κόστος για την απασχόληση γιατρού ανέρχεται στις 11.222 ευρώ, ενώ για νοσηλευτή και δύο διασώστες στις 7.797 ευρώ ανά περίπτωση.

Από τα εντυπωσιακά που περιλαμβάνει η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι το κόστος που προβλέπει για τη μίσθωση των ασθενοφόρων και τον εξοπλισμό τους, καθώς όπως φαίνεται το Ελληνικό Δημόσιο θα δώσει για επτά μήνες σχεδόν το 50% απ’ όσο θα κόστιζε να τα αγοράσει και μάλιστα καινούργια.

Ειδικότερα, το κόστος για τη μίσθωση των ασθενοφόρων στους έξι αρχαιολογικούς χώρους για επτά μήνες ανέρχεται σε 232.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο με 430.000 ευρώ θα μπορούσε να αγοράσει έξι ολοκαίνουργια ασθενοφόρα. Όπως έκανε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν το υπουργείο Οικονομικών αγόρασε έξι ασθενοφόρα, τα οποία δόθηκαν στο ΕΚΑΒ αντί 430.000 ευρώ συνολικά, δηλαδή κόστισαν 71.666 ευρώ το καθένα.

Η ανάθεση που άνοιξε τον δρόμο 

Ως ανάθεση που άνοιξε τον δρόμο θεωρείται εκείνη της 29ης Φεβρουαρίου 2024, όταν ο ΟΔΑΠ δημοσίευσε “Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος” για συμμετοχή σε διαγωνισμό σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Αφορούσε την «παροχή υπηρεσιών διαθεσιμότητας ιατρικού προσωπικού για την παροχή πρώτων βοηθειών και μίσθωσης ασθενοφόρου για διακομιδή επειγόντων περιστατικών».

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο ανάδοχος αναλάμβανε την υποχρέωση να λειτουργεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης «σταθμό πρώτων βοηθειών, στον οποίο θα απασχολείται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικό υλικό για την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που χρειαστεί». Επίσης, ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να διαθέσει «κατάλληλα εξοπλισμένο ασθενοφόρο για τη μεταφορά περιστατικών στα νοσοκομεία που καθορίζονται από το ΕΚΑΒ ή το σύστημα εφημεριών, το οποίο θα βρίσκεται μόνιμα στον αρχαιολογικό χώρο».

“Ώρα μηδέν” για την Παιδοψυχιατρική

Μετά το προσωρινό του Ιουλίου, οριστικό φαίνεται να είναι πλέον τώρα το “λουκέτο” στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αφού η διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις για το κλείσιμο της Κλινικής. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης καλεί τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και το υπουργείο Υγείας να ασχοληθούν άμεσα με την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος!

«Η πολυαναμενόμενη διαδικτυακή σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Υγείας κ. Βαρτζόπουλο δεν έφερε κανένα, όπως αναμενόταν, αποτέλεσμα. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του νησιού να υπερασπιστούν τη λειτουργία της μοναδικής δημόσιας Παιδοψυχιατρικής Κλινικής», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Βέβαια, η είδηση αυτή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αίθρια. Είχε γνωστοποιηθεί η παραίτηση του ενός από τους δύο παιδοψυχιάτρους που είχαν απομείνει στην κλινική, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Και όπως όλα δείχνουν, η παραίτηση του γιατρού Γιώργου Σαμιωτάκη ήρθε ως η τελευταία πράξη μιας πορείας που αποτυπώνει βήμα-βήμα, έλλειψη την έλλειψη και κενό το κενό αυτή τη δραματική κατάσταση και ένα “μπαλάκι” ευθυνών που πάει από χέρια σε χέρια, όμως καταλήγει ως πρόβλημα για τους ασθενείς και στη συγκεκριμένη περίπτωση για μικρά παιδιά που, με βάση την κατάσταση των παροχών ψυχικής υγείας στο νησί, μάλλον οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πρώτες αντιδράσεις 

«Η ευθύνη του υπουργείου και των τοπικών παραγόντων είναι τεράστια. Η κοροϊδία του υπουργείου Υγείας και των τοπικών Υγειονομικών Διοικήσεων δεν έχει όριο, όταν μιλούν ότι στηρίζουν τη δημόσια Υγεία στο νησί μας. Με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας, της ΔΥΠΕ και της διοίκησης η κλινική κλείνει», τονίζει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

«Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έπεσε από τα σύννεφα. Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ από τον Σεπτέμβριο του 2022, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο τώρα, είχε μείνει με δύο μόνο γιατρούς, οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας, 6 από τις οποίες δεν τις πληρώνονται ποτέ! Όλες οι λύσεις που δήθεν δίνονταν είχαν ημερομηνία λήξης, έτσι φτάσαμε στο οριστικό “λουκέτο”.

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική και ο εφημερεύων παιδοψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί οικογένειες απ’ όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα.

Μένει με αυτόν τον τρόπο η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του σωματείου μας, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων της κλινικής, που ένα χρόνο τώρα υπερβάλλουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική, χωρίς άδειες, ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν»!

«Να λογοδοτήσουν άμεσα» 

Ο Δημήτρης Βρύσαλης αμέσως παρακάτω ζητάει να «λογοδοτήσουν άμεσα υπουργείο, Υ.ΠΕ. και διοίκηση ΠΑΓΝΗ: Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του νησιού να υπερασπιστούν τη λειτουργία της μοναδικής δημόσιας Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, να παλέψουν για το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας»!

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ προβάλλει στη συνέχεια τα αιτήματα για «άμεση, πλήρη στελέχωση της κλινικής με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με κίνητρα. Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ. Να μας απαντήσουν άμεσα τι μέτρα θα πάρουν αφού με ευθύνη δική τους και της κυβέρνησης που τις διόρισε, κλείνει η μοναδική δημόσια Παιδοψυχιατρική Κλινική του νησιού».

Να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις ζητούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ 

Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στο περασμένο καλοκαίρι η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ είχε κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά τότε έλεγαν πως το κλείσιμο ήταν προσωρινό.

Η υπεράνθρωπη προσπάθεια των δύο γιατρών, που επί ένα χρόνο είχαν αναλάβει το βάρος όλων των εφημεριών και ξεπερνούσαν καθημερινά τα όρια των αντοχών τους για να λειτουργεί η Παιδοψυχιατρική Κλινική, δεν ήταν αρκετή για να την κρατήσει ανοικτή.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι πρώτες αντιδράσεις τότε είχαν έρθει από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών δήμου Ηρακλείου, που με ανακοίνωσή της εξέφραζε την αγανάκτησή της για την αναστολή λειτουργίας μιας κλινικής θνησιγενούς, καθώς, όπως ανέφερε, «εγκαινιάστηκε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (!), χωρίς μόνιμο προσωπικό, ενώ μέσα σε αυτά τα χρόνια η συρρίκνωσή της ήταν σκόπιμη και διαρκής, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες», αποδίδοντας ευθύνες τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στις διοικήσεις Υ.ΠΕ. και ΠΑΓΝΗ.

«Δηλώνουμε σε όλους τους αρμόδιους: Δε θα ανεχτούμε το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής και απαιτούμε μαζί με τους εργαζόμενους, που μόνο με το φιλότιμό τους κρατούσαν ανοιχτή ως τώρα την κλινική με απλήρωτες εξοντωτικές εφημερίες:

  • Να προκηρυχτούν άμεσα το σύνολο των οργανικών θέσεων των γιατρών που παραμένουν κενές! Η Παιδοψυχιατρική να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι χρωστούμενες εφημερίες των γιατρών της Παιδοψυχιατρικής.
  • Να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της κλινικής: Επιστροφή των χώρων της Παιδοψυχιατρικής, ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με ασφάλεια!
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμες προσλήψεις σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ΚοιΚεΨΥΠΕ και ΚΕΔΑΣΥ. Δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για εφήβους», ήταν τα αιτήματα των γονέων, που, όπως αποδεικνύεται ζήμερα με τον χειρότερο τρόπο, ουδέποτε υλοποιήθηκαν, με συνέπεια να φτάσουμε στο οριστικό “λουκέτο”.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...