8.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

625 μαθητές από 19 Γυμνάσια και Λύκεια της Κρήτης παρακολούθησαν στο ΠΣΚΗ την κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Το Ελιξίριο του Έρωτα»

Ημερομηνία:

-625 μαθητές από 19 Γυμνάσια και Λύκεια της Κρήτης

παρακολούθησαν στο ΠΣΚΗ την κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Το Ελιξίριο του Έρωτα» προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης

-Μαθητές από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο αλλά και το Ηράκλειο πλημμύρισαν την Αίθουσα «Α. και Μ. Καλοκαιρινού»

Μαθητές από 19 σχολεία απ’ ολόκληρη την Κρήτη παρακολούθησαν σήμερα μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους την κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Το Ελιξίριο του Έρωτα», στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού». Η σπουδαία αυτή πολιτιστική προσφορά στους μαθητές της Κρήτης συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Περισσότεροι από 620 μαθητές από το πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το Λύκειο Γαζίου, το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου, το 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 10ο Λύκειο Ηρακλείου, το Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων, το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου, το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, το 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού, το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά της κωμικής όπερας.

Στο σύντομο χαιρετισμό της προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη αφού τους καλωσόρισε παραφράζοντας τον τίτλο της κωμικής όπερας του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Το Ελιξίριο του Έρωτα», ανέφερε ότι «ο Πολιτισμός είναι το ελιξίριο του πνεύματος και της ανθρώπινης ψυχής. Σήμερα παρακολουθείται μια σπουδαία παράσταση και στην κατεύθυνση αυτή καλώ όλους τους νέους ανθρώπους να αφιερώνουν στην καθημερινότητα τους χρόνο για τον πολιτισμό, χρόνο για τις τέχνες. Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει και να προσφέρει τέτοιες παραστάσεις στους μαθητές της Κρήτης για να γίνουν κοινωνοί και πολλαπλασιαστές όλων των τεχνών που περιλαμβάνουν τον βαρύ πολιτισμό του νησιού μας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές της θαυμάσιας αυτής παράστασης, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, και κυρίως όλους εσάς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που βρεθήκατε σήμερα εδώ για να παρακολουθήσετε αυτή τη ξεχωριστή παράσταση».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης περιέγραψε στους μαθητές την ιστορία, της ιδιαιτερότητες και τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης όπερας, ενώ το σύνολο των συντελεστών της παραγωγής καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Και αυτή η δράση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη, νέα παραγωγή του ΠΣΚΗ, σε συμπαραγωγή με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης,  παρουσιάζεται την Πέμπτη 18, την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».

Η όπερα παρουσιάζεται με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Κορωναίου, με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου σε μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Το Ελιξίριο του έρωτα που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1832 στο θέατρο Κανομπιάνα του Μιλάνου, θεωρείται ένα αριστούργημα στην κατηγορία του κωμικού μελοδράματος. Ο Ντονιτσέτι συνέθεσε την όπερα σε δύο πράξεις, πάνω σε λιμπρέτο του Φελίτσε Ρομάνι, βασισμένο στο έργο Το Φίλτρο του Ευγένιου Σκριμπ. Το αρχικό κείμενο είναι του Ιταλού Σίλβιο Μαλαπέρτα.

Πρόκειται για την ιστορία του φτωχού Νεμορίνο, που πείθεται από τον αγύρτη δόκτορα Ντουλκαμάρα πως ένα μπουκάλι κρασί Μπορντό είναι το μαγικό ελιξίριο που θα του χαρίσει τον έρωτα της πλούσιας και όμορφης Αντίνα. Για να καταφέρει να συγκεντρώσει το τεράστιο χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να το αγοράσει, κατατάσσεται στον στρατό, η Αντίνα το μαθαίνει, έτσι πείθεται για τα αισθήματά του και το αίσιο τέλος έρχεται, καθώς κι εκείνη τον αγαπά.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία/Σχεδιασμός κοστουμιών: Στέφανος Κορωναίος
Σκηνογραφία/Μετάφραση λιμπρέτου: Έλντα Κλαδάκη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Σχεδιασμός προβολής: Χαρά Σπάθη
Βοηθός σκηνοθέτη: Sarah Barrera
Βοηθός σκηνοθέτη: Anna Laura Miszerak
Μουσική προετοιμασία μονωδών: Δημήτρης Βεζύρογλου
Οδηγός Σκηνής: Ντίνα Στράνη

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου
Διεύθυνση χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου
Μουσική προετοιμασία χορωδίας/πιάνο: Νίκος Κοκκίνης

Διανομή:

Αντίνα | Αναστασία Πατσακίδου (18/04 και 20/04)
Αντίνα | Sofia Farrell (19/04 και 21/04)
Νεμορίνο  | Αντώνης Κορωναίος (18/04 και 20/04)
Νεμορίνο | Pedro Barrera (19/04 και 21/04)
Μπελκόρε | Henry Hyunsoon Kim (19/04 και 21/04)
Μπελκόρε | Daniele Adriani (18/04 και 20/04)
Ντουλκαμάρα | Matan Abraham Gendelman (18/04 και 20/04)
Ντουλκαμάρα | Logan Dooley (19/04 και 21/04)
Τζανέττα | Κωνσταντίνα Θανοπούλου

Τα μέλη του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου

Σοπράνο Ι: Ειρήνη Αγγελάκη, Βασιλίνα Αρβανιτίδη, Μαριέλλα Βιτώρου, Ιουλία Νικίτινα, Σύλβια Στρούθου, Ειρήνη Αγιομυργιαννάκη
Σοπράνο ΙΙ: Μαρία Σικιαρίδη, Κωνσταντίνα Σηφάκη, Εύα Φουρλάνου, Ειρήνη Χαλκιαδάκη, Λένα Χατζηγεωργίου, Ευγενία Ψαρουδάκη
Τενόροι Ι: Ορέστης Κουσαθανάς, Νικήτας Λαδάκης, Βασίλης Πεντζουρίδης, Αλέξανδρος Χλωρός
Τενόροι ΙΙ:  Γιώργος Κιαγιαδάκης, Γιάννης Μαυρομάτης, Λευτέρης Παπαγγελής
Μπάσοι: Γιάννης Κιαγιαδάκης, Εμμανουήλ Ζουμπουλάκης,

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ