Το Υπουργείο Εξωτερικών των Μπαχάμες ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο των Μπαχάμες αποφάσισε να αναγνωρίσει επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος.
“Η κυβέρνηση των Μπαχάμες πιστεύει ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης καταδεικνύει έντονα τη δέσμευση των Μπαχάμες στις αρχές που υποστηρίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών, όπως διατυπώνεται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR)”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Οι Μπαχάμες υποστηρίζουν το νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού “να καθορίζει ελεύθερα το πολιτικό του καθεστώς και να επιδιώκει ελεύθερα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική του ανάπτυξη”, προστίθεται.
Σε απάντηση της απόφασης, η Παλαιστινιακή Προεδρία χαιρέτισε τη συμβολή των Μπαχάμες “στην κατοχύρωση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση στη γη του και στη λήψη πρακτικών μέτρων για την υποστήριξη της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών”.
Η απόφαση των Μπαχάμες έρχεται λίγες ημέρες πριν από την αυριανή ψηφοφορία για το καθεστώς της Παλαιστίνης ως πλήρες κράτος μέλος του ΟΗΕ.
Και η Σλοβενία άρχισε τη διαδικασία αναγνώρισης
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Ρόμπερτ Γκόλομπ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση του άρχισε επίσημα τη διαδικασία αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο κράτος.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Σλοβενία έχει ως στόχο να αναγνωρίσει μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη με βάση τα σύνορα του 1967, ή οποιαδήποτε σύνορα που μπορεί να καθοριστούν αργότερα ως αποτέλεσμα πιθανών μελλοντικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.
«Καλώ το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις του στη Γάζα και να χρησιμοποιήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γκόλομπ, προσθέτοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε ομόφωνα στην απόφαση να αρχίσει να αναγνωρίζει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.
Σε κοινή τους ανακοίνωση στις 22 Μαρτίου η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία είχαν αναφέρει ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Από το 1988, η συντριπτική πλειοψηφία των 142 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.