Αμερικανοί, κυβέρνηση και αστικά κόμματα επιταχύνουν την αναβάθμιση των υποδομών στο ευρωατλαντικό τους προπύργιο στη Σούδα, προχωρώντας με λυμένα τα χέρια μέσα από διαδικασίες όπως ο περιλάλητος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ (αφορά και την «Αμυντική Συνεργασία» – ξεκίνησε επισήμως το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε επί ΝΔ) και τις λεγόμενες «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (συζητήθηκαν εκτενώς επί ΣΥΡΙΖΑ για να καταληχθούν και να ψηφιστούν επί ΝΔ).
Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη μιας σειράς εταιρειών (από Ελλάδα, Ισπανία, με γραφεία σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ντουμπάι ή Σαουδική Αραβία) προσήλθαν το πρωί της Τετάρτης στη Σούδα, για να ενημερωθούν για το έργο που θέλουν να ξεκινήσουν οι Αμερικανοί και αφορά εκτεταμένες επισκευές σε συνολικά έξι υποσταθμούς διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην «NSA Souda» (οι SS2, SS4, SS5, SS6, SS7 και SS9), όπως και σε έναν πίνακα μεταγωγής μέσης τάσης (MV) (SS7A). Το έργο θα αντικαταστήσει επίσης την καλωδίωση μέσης τάσης (MV) σε όλο το δίκτυο διανομής της εγκατάστασης. Προβλέπονται και «εργασίες αποξηλώσεως» συνοδευόμενες από νέες κατασκευές και υποδομές, όπου απαιτηθεί με βάση τις αυξημένες τους ανάγκες.
Σύμφωνα με τα σχετικά αμερικανικά έγγραφα, η βάση συνδέεται με το δίκτυο Μέσης Τάσης της ΔΕΗ σε σημείο βόρεια του κτιρίου 5 της «NSA Souda». Εκεί τερματίζει το εναέριο σύστημα της εταιρείας και ξεκινούν υπόγεια καλώδια προς τη βάση, τα οποία ακολούθως διακλαδίζονται σε δύο γραμμές, «τρέχουν» υπόγεια σε όλη την εγκατάσταση και τροφοδοτούν τους συνολικά εννέα υπάρχοντες υποσταθμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο στελέχη εταιρειών όπως οι ECC, Metron Energy Applications, Tsontos SA, MVL, Insula Electric και SEMI SA μετέβησαν στην εγκατάσταση και συνοδευόμενοι από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ακολουθώντας απαρέγκλιτα δρομολόγιο που τους είχαν χαράξει εκ των προτέρων εντός βάσης οι Αμερικανοί, επιθεώρησαν τα προς αναβάθμιση στοιχεία της.