10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

«Πόλεμος» αξιωματικών ΗΠΑ-Ισραήλ: «Δεν είστε ικανοί να κρίνετε τη στρατηγική μας» – «Μα δεν έχετε στρατηγική!»

Ημερομηνία:

Την ώρα που Αμερικανοί και Ισραηλινοί πολιτικοί βρίσκουν φόρμουλες για να μη ραγίσει το γυαλί στις σχέσεις τους, οι Ισραηλινοί αξιωματικοί είναι απροκάλυπτοι: όχι μόνο δεν σέβονται τους Αμερικανούς αστεράτους, αλλά δεν ακούνε ούτε τον επιφανέστερο και φιλοϊσραηλινό μάλιστα, Αμερικανό στρατηγό.

Ενώ οι Ισραηλινοί ανακαλύπτουν ότι τα μέτωπα, που υποτίθεται ότι είχαν επικρατήσει στη Γάζα, τελικά δεν έκλεισαν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνει να επηρεάζεται από τους ανώτατους αξιωματικούς του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post πολλοί από τους ανώτατους αξιωματικούς του Ισραηλινού Στρατού, αρνούνται να ακούσουν τις συμβουλές των Αμερικανών, δίχως μάλιστα να σέβονται τις στρατιωτικές συμβουλές τους, αν και τις συμμερίζονται κάποιοι έμπειροι Ισραηλινοί απόστρατοι.

Στα πηγαδάκια τους οι Ισραηλινοί αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει δικαίωμα να τους κάνει μάθημα πως να διεξάγουν έναν ανταρτοπόλεμο, εφόσον έχει υποστεί μεγάλες ήττες σε Βιετνάμ και Αφγανιστάν.

Επιπλέον, επισημαίνουν, πως κανένας στρατός, ούτε καν ο αμερικανικός, δεν τα έβαλε ποτέ με έναν τόσο δεινό αντίπαλο που οχυρώνεται σε υπόγεια φρούρια: η Χαμάς έχει κατασκευάσει 350 έως 450 μίλια τούνελ κάτω από τη Γάζα.

Πράγματι, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν υποστεί πολλές ήττες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά υπάρχει έστω και ένας στρατιωτικός ηγήτορας της Ουάσιγκτον που έκανε αρκετή καλή δουλειά στη διάρκεια της θητείας του.

«Οι Ισραηλινοί είναι σαν να δείχνουν [τον τρόπο] πως να μην [ξέρεις] να πολεμάς αντάρτες».

Πρόκειται για τον Αμερικανό ε.α. στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους που αντιμετώπισε με –σχετική- επιτυχία την Αλ Κάιντα στο Ιράκ το 2007 και το 2008. Όταν ξεκίνησε το κύμα βίας στην επαρχία Ανμπάρ, το Ιράκ φαινόταν να οδεύει προς έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Ωστόσο, χάρη στην αμερικανική προσέγγιση, η θρησκευτική βία είχε μειωθεί κατά περισσότερο από 90% και η Αλ Κάιντα στο Ιράκ είχε σε μεγάλο βαθμό ηττηθεί.

Μιλώντας στη Washington Post ο Πετρέους και συνεργάτες του, ρωτήθηκε τι γνώμη έχει για τον ισραηλινό τρόπο διεξαγωγής του πολέμου στη Γάζα, δεδομένης της εμπειρίας του Ιράκ.

O απόστρατος στρατηγός και πρώην αρχηγός της CIA Ντέιβιντε Πετρέους.

Μπορεί όλοι οι αξιωματικοί που απευθύνθηκε η αμερικανική εφημερίδα να είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ, ωστόσο επικρίνουν έντονα τη στρατηγική του Iσραηλινού Στρατού ή ακόμα και την έλλειψη στρατηγικής. Όπως είπε στην Washington Post ένας Αμερικανός αξιωματούχος, «Οι Ισραηλινοί είναι σαν να δείχνουν [τον τρόπο] πως να μην [ξέρεις] να πολεμάς αντάρτες».

Ο Πετρέους αναγνώρισε ότι η Γάζα είναι «πολύ πιο απαιτητική από τη Φαλούτζα, το Ραμάντι, τη Μπακούμπα και τη Μοσούλη μαζί», αναφερόμενος σε πόλεις στο Ιράκ όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ πολέμησαν υπό τις διαταγές του.

Όμως, υποστήριξε, ότι οι Ισραηλινοί χρειάζεται να εφαρμόσουν το δόγμα clear-hold-build.

Ποιος είναι όμως άραγε αυτό;

«Ακούστε με, χρειάζεστε τακτική clear-hold-build»

Όπως εξηγεί ο Πετρέου «η σωστή προσέγγιση είναι μια ολοκληρωμένη πολιτικοστρατιωτική εκστρατεία κατά των ανταρτών που περιλαμβάνει τα παραδοσιακά καθήκοντα του Clear (εκκαθάριση περιοχών της Χαμάς), του Hold (κρατάς τα εδάφη και προστατεύεις τους αμάχους από την εκ νέου διείσδυση της Χαμάς) και του Build (παροχή άφθονης ανθρωπιστικής βοήθειας, αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών στους ανθρώπους και στη συνέχεια ανοικοδόμηση των περιοχών, ώστε να επιστρέψει ο άμαχος πληθυσμός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει αναγκαστεί να επιστρέφει σε περιοχές στις οποίες υποτίθεται είχε εκκαθαρίσει, αλλά τελικά η Χαμάς δεν νικήθηκε.

Ο Πετρέους εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι «οι Ισραηλινοί δεν εφαρμόζουν τις αρχές «κρατήστε» και «χτίστε»» μιας εκστρατείας κατά ενός ανταρτοπολέμου. «Απλώς καθαρίζουν και φεύγουν για να πολεμήσουν σε άλλες περιοχές. Και αυτό σημαίνει αναπόφευκτα ότι θα πρέπει να επιστρέψουν και να εκκαθαρίζουν δίχως αύριο».

Για παράδειγμα, ενώ στις 15 Νοεμβρίου είχαν ισοπεδώσει το νοσοκομείο al-Shifa στην Γάζα, υποστηρίζοντας ότι είναι δήθεν προπύργιο της Χαμάς, στη συνέχεια έφυγαν, μέχρι που τελικά επέστρεψαν στις 18 Μαρτίου για να πολεμήσουν για δύο εβδομάδες.

Έρχεται η Χαμάς νούμερο 2

Αμερικανοί αξιωματικοί συνεργάτες του Πετρέους εστιάζουν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διώσιμο κράτος στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ απέτυχαν να εξετάσουν σωστά τι είδους ειρήνη ήθελαν να οικοδομήσουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν προτού εισβάλουν σε αυτές τις χώρες», είπε ο συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης Τζον Ναγκλ, τώρα καθηγητής Στρατιωτικών Σπουδών στο Army War College.

«Χωρίς να γνωρίζετε τι προσπαθείτε να επιτύχετε, οι επιχειρήσεις τείνουν να είναι ασύνδετες και αντιπαραγωγικές. Έχει περάσει η ώρα για το Ισραήλ να μάθει από τα λάθη μας και να σκεφτεί σκληρά για μια λύση δύο κρατών με ικανές παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αστυνομεύουν τόσο τη Γάζα όσο και τη Δυτική Όχθη».

Το ίδιο πιστεύει και ο ε.α. συνταγματάρχης και καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο Πήτερ Μανσούρ, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα: «Οι Ισραηλινοί στη Γάζα διαπράττουν το ίδιο πρωταρχικό λάθος με τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν και Ιράκ: Αναζητώντας μια στρατιωτική λύση σε αυτό που είναι ουσιαστικά πολιτικό ζήτημα. Επιδιώκοντας την καταστροφή της Χαμάς και αγνοώντας τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης, οι Ισραηλινοί με τις ενέργειές τους δημιουργούν περισσότερους μελλοντικούς μαχητές από ό,τι εξαλείφουν στο εγγύς μέλλον. Αναπόφευκτα, η Χαμάς νούμερο 2 θα αναδυθεί από τις στάχτες των σημερινών μαχών».

Οι ανησυχίες που εκφράζονται από τους Πετρέους, Ναγκλ και Μανσούρ σχετικά με τη διεστραμμένη στρατηγική του Ισραήλ «καθαρίστε και φύγετε» είναι έγκυρες και επιτακτικές, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα. Το συμπέρασμα είναι ότι, ακόμη και αν ο Ισραηλινός Στρατός εισέλθει στη Ράφα, κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη νίκη εναντίον της Χαμάς.

Η πραγματική νίκη σε αυτόν τον πόλεμο θα απαιτούσε τη δημιουργία κάποιου είδους κυβέρνησης στη Γάζα που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη του λαού και να εμποδίσει τη Χαμάς να επιστρέψει μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών. Αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια λύση.

Ο Νετανιάχου αρνείται να υποστηρίξει οποιονδήποτε ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και έτσι διαφαίνεται πιο πιθανό το σενάριο να αναλάβουν τα ισραηλινά στρατεύματα την ευθύνη της ασφάλειας. Βέβαια, μια τέτοια πιθανότητα θυμίζει το φιάσκο του Λιβάνου τη δεκαετία του 1980 και οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να επαναληφθεί.

Προς επίρρωση όσων υποστηρίζουν οι παθόντες Αμερικανοί, τα ευρήματα έρευνας της δεξαμενής σκέψης Rand δείχνουν ότι η αμερικανική στρατηγική «καθαρίστε, κρατήστε και ανοικοδομήστε», αν και χρονοβόρα,, πέτυχε στο 73% των περιπτώσεων, ενώ η αιματηρή ισραηλινή προσέγγιση του χτύπηματος «νοκ άουτ» λειτούργησε μόνο στο 32% των περιπτώσεων.

in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ