Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, με αφορμή την επίσκεψή του στα Χανιά παραχώρησε μία μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αγγελάκη.
Ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε ότι «η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά της νεολαίας απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο της κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή προς το πολιτικό σύστημα γενικότερα» ενώ σημείωσε ότι «είναι όντως παγίδα για τη Νέα Αριστερά να θεωρηθεί ως ο «καλός ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είπε:
«Η Νέα Αριστερά οφείλει να κρατήσει τα θετικά από την ιστορική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, της οποία άλλωστε ήταν βασικό κομμάτι, αλλά και να κάνει μία απαραίτητη αυτοκριτική για όλα αυτά τα οποία κόστισαν και στην Αριστερά αλλά και απογοήτευσαν την κοινωνία. Και να το κάνει με ειλικρίνεια και θάρρος. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργήσει μία νέα πολιτική ταυτότητα που θα εμπνεύσει και κινητοποιήσει τους πολίτες. Μόνο έτσι θα συγκροτήσει ένα νέο παράδειγμα πολιτικής, με νέο ύφος και ήθος και θα απαντήσει στα όσα σήμερα δυστυχώς οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση και προβάλλονται από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ως μονόδρομος».
Αναφορικά με τη βαθιά οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται εδώ και πάνω από 15 χρόνια στην Ελλάδα και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε την ανάγκη αλλαγής παραδείγματος. Όμως, όπως είπε «για να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό κράτους χρειάζεται μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που θα πληρώνουν οι πλούσιοι το μερίδιο που τους αναλογεί, χωρίς φοροαπαλλαγές και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, για να μπορούν να αναπνεύσουν τα συνήθη υποζύγια».
Σε σχέση με την μεγάλη άνοδο που καταγράφουν τα ακροδεξιά κόμματα σχεδόν στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι « η πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκύπτει και από το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, οδηγεί στην συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους σε λιγότερες και κακοπληρωμένες δουλειές, στη φτώχεια, την ανεργία και την ανισότητα. Η έλλειψη αντιστοίχισης των πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, οδηγεί τους τελευταίους στην απογοήτευση. Προτιμούν να ψηφίζουν κόμματα λαϊκίστικά που βρίσκουν καταφύγιο σε θεωρίες συνομωσίας, σε εθνικισμούς, ρατσισμούς και στην μισαλλοδοξία για να εκδικηθούν το πολιτικό σύστημα. Παρόλα αυτά, τα κόμματα της ακροδεξιάς αποτελούν το καλύτερο δεκανίκι του συστήματος ενώ ταυτόχρονα δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας με μίσος και τοξικότητα».
Όμως, δεν αρνήθηκε ότι ευθύνες έχει και η Αριστερά και μάλιστα «μεγάλες»:
«Το κενό που έχει αφεθεί στην κοινωνική εκπροσώπηση, η υποταγή της σοσιαλδημοκρατίας στο νεοφιλελευθερισμό και η αδυναμία να υπάρξει ένα κοινωνικό όρμα που να εμπνέει, να πείθει και να κινητοποιεί, αφήνει πολιτικό χώρο στην ακροδεξιά».
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη “η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη μετάβαση. Να γίνει μία μιλιταριστική μηχανή, που η οικονομία της θα βασίζεται στην αμυντική βιομηχανία και τις στρατιωτικές δαπάνες”.
Ο κ. Σακελλαρίδης θεωρεί ότι «η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την μετάλλαξη και εξελίσσεται σε ένα απροκάλυπτο «γεράκι του πολέμου», αγνοώντας την σταθερή εξωτερική πολιτική της χώρας εδώ και δεκαετίες».
Αρνείται ότι η Νέα Αριστερά βασίζεται σε μία λογική κυβερνητισμού, αλλά απαντάει στο ερώτημα, «πως θα απαντήσουμε σε ένα Πρωθυπουργό, ισχυρό, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικά ανάλγητο και αντιδημοκρατικό. Χωρίς αυτοαναφορικότητα, αλλά με ριζοσπαστικότητα και μαχητικότητα για να πετύχουμε τις απαραίτητες ρήξεις και τομές που απαιτούνται για να διαμορφωθεί ένα μπλοκ που θα ανατρέψει την παντοκρατορία της Δεξιάς».
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια ξενοδοχοποίησης των κτιρίων στο λόφο Καστέλι και τη μετατροπή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε εταιρείες real estate ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι:
«Η λογική της Νέας Δημοκρατίας για τα πανεπιστήμια είναι πραγματικά προκλητική. Όταν ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ΑΕΙ ανέρχεται σε ένα πόσο όσο κοστίζει ένα F-35 είναι πραγματικά αδιανόητο να γίνονται τέτοιες καταστροφικές συζητήσεις για την χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Καταστροφικές και για τα Πανεπιστήμια, αλλά και για τις πόλεις, αφού οι επενδύσεις του real estate δημιουργούν φούσκες στην στέγαση, ανεβάζουν τα κόστη και ειδικά σε τουριστικές περιοχές δημιουργούν συνθήκες ακραίων ανισοτήτων και στραγγαλισμού των μικρών επιχειρήσεων».
Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή με το κόμμα της Νέας Αριστεράς κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη:
ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Σακελλαρίδη, θέλω να ξεκινήσουμε λίγο ανορθόδοξα. Πού είναι οι νέοι; Στις συγκεντρώσεις όλων των κομμάτων, και του δικού σας, απουσιάζουν εκκωφαντικά οι νέοι άνθρωποι. Από μία περίοδο των αγώνων ενάντια στα μνημόνια όπου οι νέοι ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων σήμερα έχουμε περάσει σε μία περίοδο όπου οι νέοι απουσιάζουν. Τι σηματοδοτεί αυτό για το πολιτικό μας σύστημα και τι μπορεί να κάνει ένα κόμμα όπως η Νέα Αριστερά ώστε να αποτυπώσει ένα μονοπάτι που θα ωθήσει ξανά τους νέους προς την ενεργή συμμετοχή;
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Έχετε απόλυτο δίκιο στην παρατήρησή σας. Είναι κάτι το οποίο το διαπιστώνουμε και εμείς στη Νέα Αριστερά και νομίζω πως η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά της νεολαίας απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο της κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή προς το πολιτικό σύστημα γενικότερα. Θεωρώ ότι η απογοήτευσή τους είναι εύκολα εξηγήσιμη από το γεγονός ότι πρωτοστάτησαν στους αγώνες της προηγούμενης δεκαετίας και στην πορεία ένιωσαν ματαίωση. Δεν φταίει η νεολαία για αυτό. Η ευθύνη βαραίνει την Αριστερά σε όλες της τις εκφάνσεις και σίγουρα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νέα Αριστερά ως εγχείρημα θέλει να γεμίσει αυτό το κενό αξιοπιστίας που υπάρχει σήμερα στην αντιπολίτευση και ειδικά στην Αριστερά, τον χώρο μας. Να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά, να κινητοποιήσει και να μπορέσει να φέρει ξανά την ελπίδα ότι κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος όταν είναι δίκαιος.
Η νεολαία ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ήταν όμως πάντοτε κοινωνικά παρούσα. Στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στους αγώνες για την προστασία της φύσης και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και τους κράτους δικαίου. Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της, να ανοίξουμε διαύλους και να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική ως μία διαδικασία μετασχηματισμού της κοινωνίας και όχι απλά ως διαχείριση της πραγματικότητας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει μία σύγχυση σε σχέση με την πολιτική ταυτότητα της Νέας Αριστεράς. Τι είναι τελικά το κόμμα σας; Είναι το κόμμα αυτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του; Η αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ συνέβη με την αλλαγή ηγεσίας; Πολλά στελέχη που βρίσκονται στον πυρήνα του νέου εγχειρήματος προασπίζονται πιο φανατικά από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για επιτυχή διαχείριση. Όμως εσείς αποχωρήσατε από τον ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζοντας τη θέση σας από εκείνη την περίοδο. Γιατί επιλέξατε να επαναδραστηριοποιηθείτε σε ένα κόμμα το οποίο φαίνεται ότι θέλει να παρουσιαστεί ως συνέχεια του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε ότι έχει γίνει η απαραίτητη αυτοκριτική για αυτή την περίοδο;
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Θέσατε πολλά ερωτήματα αλλά δίκαια. Eίναι όντως παγίδα για τη Νέα Αριστερά να θεωρηθεί ως ο «καλός ΣΥΡΙΖΑ». Όμως τα κόμματα δεν προκύπτουν από παρθενογενέσεις. Η Νέα Αριστερά οφείλει να κρατήσει τα θετικά από την ιστορική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, της οποία άλλωστε ήταν βασικό κομμάτι, αλλά και να κάνει μία απαραίτητη αυτοκριτική για όλα αυτά τα οποία κόστισαν και στην Αριστερά αλλά και απογοήτευσαν την κοινωνία. Και να το κάνει με ειλικρίνεια και θάρρος. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργήσει μία νέα πολιτική ταυτότητα που θα εμπνεύσει και κινητοποιήσει τους πολίτες. Μόνο έτσι θα συγκροτήσει ένα νέο παράδειγμα πολιτικής, με νέο ύφος και ήθος και θα απαντήσει στα όσα σήμερα δυστυχώς οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση και προβάλλονται από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ως μονόδρομος.
Το γεγονός ότι είχαμε διαφορετικές πορείες και εκτιμήσεις για την περίοδο 2015-2019 δεν αποτελεί εμπόδιο να συμπορευτούμε στην μάχη για το 2024 και μετά. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραμένουμε καθηλωμένοι στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και να μην προχωράμε μπροστά. Η διαδικασία αποτίμησης είναι μία ανοιχτή συζήτηση που γίνεται με ειλικρίνεια μεταξύ μας, χωρίς τοξικότητα και δογματισμό. Είναι απαραίτητη βέβαια για να μην επαναληφθούν λάθη.
Επέλεξα να δραστηριοποιηθώ ξανά με τη Νέα Αριστερά επειδή θεωρώ ότι είναι ο πιο ζωντανός πολιτικός χώρος της Αριστεράς και μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την ανασύνθεση αυτού του χώρου, που τόσο ανάγκη το έχει η κοινωνία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times αν και οι οικονομικές δείκτες ευημερούν, η Ελλάδα και οι Έλληνες πεθαίνουν. Κυριολεκτικά… Έχουμε τον χαμηλότερη δείκτη γεννήσεων των τελευταίων 9 δεκαετιών ενώ οικονομικά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα πλαίσια της αποδοχής των μνημονίων έχουν οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση που συναντάται μόνο σε περιόδους πολέμου. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν φύγει και συνεχίζουν να φεύγουν αφού δεν αποτυπώνεται μία αλλαγή των συνθηκών που θα μπορούσε να αντιστρέψει αυτές τις τάσεις. Τι είδους μείγμα πολιτικής έχετε να προτείνετε ώστε να αντιστραφεί αυτή η πραγματικότητα; Γίνεται να αντιστραφεί χωρίς σύγκρουση με τις λογικές της λιτότητας και των μνημονίων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια;
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Το δημοσίευμα των Financial Times στην ουσία απεικονίζει μία πραγματικότητα που την γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα, και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική του success story του Κ. Μητσοτάκη. Απαιτείται σύγκρουση με την πολιτική της λιτότητας και την παρακαταθήκη των μνημονίων. Σήμερα το 55% των εργαζομένων αμείβεται με κάτω από 1000 ευρώ μικτά. Η ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων εργασίας εμποδίζει τους μισθούς να ανέβουν, ενώ η κρίση ακρίβειας μειώνει διαρκώς το πραγματικό εισόδημα. Στο τομέα των εργασιακών απαιτείται η μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, αφού οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον απαιτείται η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους εργασίας.
Επιπλέον χωρίς ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος δεν μπορούμε να έχουμε κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη. Χωρίς αύξηση της χρηματοδότησης στη δημόσια υγειά, τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που βιώνουμε σήμερα με τον Άδωνι Γεωργιάδη για Υπουργό Υγείας. Το ίδιο ισχύει για τη δημόσια παιδεία, τις μεταφορές και τις υποδομές. Όμως για να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό κράτους χρειάζεται μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που θα πληρώνουν οι πλούσιοι το μερίδιο που τους αναλογεί, χωρίς φοροαπαλλαγές και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, για να μπορούν να αναπνεύσουν τα συνήθη υποζύγια.
Η Νέα Αριστερά τονίζει την σημασία ύπαρξης ενός αναπτυξιακού κράτους, που μέσα από τον σχεδιασμό, την παρέμβαση και την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων και πολιτικών θα βάλει την οικονομία στην τροχιάς μίας κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά φιλικής ανάπτυξης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα τελευταία χρόνια φαίνεται διαρκώς ότι η Ευρώπη διολισθαίνει προς την ακροδεξιά. Προφανώς οι πολίτες δεν έχουν τρελαθεί. Τι είδους αποτυχία αποτυπώνει αυτή η στροφή;
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η στροφή προς την ακροδεξιά είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Θα αναφερθώ σε δύο. Πρώτον, η πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκύπτει και από το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, οδηγεί στην συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους σε λιγότερες και κακοπληρωμένες δουλειές, στη φτώχεια, την ανεργία και την ανισότητα. Η έλλειψη αντιστοίχισης των πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, οδηγεί τους τελευταίους στην απογοήτευση. Προτιμούν να ψηφίζουν κόμματα λαϊκίστικά που βρίσκουν καταφύγιο σε θεωρίες συνομωσίας, σε εθνικισμούς, ρατσισμούς και στην μισαλλοδοξία για να εκδικηθούν το πολιτικό σύστημα. Παρόλα αυτά, τα κόμματα της ακροδεξιάς αποτελούν το καλύτερο δεκανίκι του συστήματος ενώ ταυτόχρονα δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας με μίσος και τοξικότητα.
Δεύτερον , οι ευθύνες της Αριστεράς είναι και πάλι μεγάλες. Το κενό που έχει αφεθεί στην κοινωνική εκπροσώπηση, η υποταγή της σοσιαλδημοκρατίας στο νεοφιλελευθερισμό και η αδυναμία να υπάρξει ένα κοινωνικό όρμα μου να εμπνέει, να πείθει και να κινητοποιεί, αφήνει πολιτικό χώρο στην ακροδεξιά.
Η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίζουν κομβικό ρόλο στην κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου. Εδώ θεωρούν το κόμμα της Μελόνι, της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, των πολιτικών επιγόνων του Μουσολίνι ως συνομιλητές και συνεργάτες τους. Είναι ανάγκη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να αποφύγουμε ένα ευρωκοινοβούλιο που η Δεξιά (το ΕΛΚ του κ. Μητσοτάκη) και η ακροδεξιά θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί οι πολίτες να στρέφονται όλο και παραπάνω προς την ακροδεξιά, όμως είναι η φιλελεύθερη Ευρώπη που γίνεται όλο και πιο φιλοπόλεμη. Χώρες που δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε να ενεργοποιούνται στρατιωτικά όπως η Σουηδία και η Φινλανδία πλέον ξοδεύουν σημαντικά ποσά του προϋπολογισμού τους σε στρατιωτικές δαπάνες. Το ίδιο και η Γερμανία που διαρκώς αυξάνει τα χρήματα που δίνει για εξοπλισμούς, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την εισβολή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τις πιθανές συνέπειες της κατάστασης που αυτή η εισβολή διαμορφώνει. Η Αριστερά που βρίσκεται σε όλη αυτή την κατάσταση; Και γιατί η φωνή της πλέον δεν ακούγεται εξίσου δυνατά;
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη μετάβαση. Να γίνει μία μιλιταριστική μηχανή, που η οικονομία της θα βασίζεται στην αμυντική βιομηχανία και τις στρατιωτικές δαπάνες. Δυστυχώς η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την μετάλλαξη και εξελίσσεται σε ένα απροκάλυπτο «γεράκι του πολέμου», αγνοώντας την σταθερή εξωτερική πολιτική της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Η εξελισσόμενη γενοκτονία στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό αποτελεί όνειδος, ντροπή πραγματική, για την ανθρωπότητα. Η σιωπή της ΕΕ και η υπεκφυγή πίσω από γενικολογίες περί μίας αόριστης «κατάπαυσης του πυρός» που απευθύνεται και στα δύο μέρη είναι το περιτύλιγμα πίσω από το οποίο κρύβεται η απροσχημάτιστη στήριξη της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νεντανιάχου. Η ΕΕ πρέπει να άμεσα να πάρει θέση, να καταγγείλει την σφαγή να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και να πάρει πρωτοβουλίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και να πρωτοστατήσει στην απελευθέρωση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στην Δυτική Όχθη. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης πριν λίγες μέρες πήρε την πρωτοβουλία και έστειλε επιστολή στους προέδρους των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας όπου τους κάλεσε σε κοινή δράση για να ασκήσουμε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι σημαντικές γιατί οι πολίτες θα επιλέξουν ανάμεσα σε μία Ευρώπη του πολέμου και σε μία Ευρώπη της ειρήνης και της σταθερότητας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ηρώ Διώτη, στέλεχος του ΜέΡΑ25 σε πρόσφατες δηλώσεις της απέκλεισε τη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά υποστηρίζοντας ότι εσείς ως κόμμα επιθυμείτε μία συνεργασία με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, και όχι με δυνάμεις όπως το ΜέΡΑ25 κατηγορώντας σας ότι επιθυμείτε να αποτελείτε «συμπληρωματική δύναμη σε ένα μπλοκ εξουσίας» αφού δεν μπορείτε να κόψετε τους δεσμούς «με τον πάση θυσία κυβερνητισμό». Εσείς τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Δεν ισχύει αυτό. Η Νέα Αριστερά θέλει να είναι μία δύναμη της Αριστεράς κοινωνικά χρήσιμη. Το κάλεσμά μας αφορά τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να απαντήσουν πολιτικά και κοινωνικά στην επέλαση του συντηρητισμού και στην παντοδυναμία του Κ. Μητσοτάκη. Δεν βασίζεται σε μία λογική κυβερνητισμού, αλλά απαντάει στο ερώτημα, «πως θα απαντήσουμε σε ένα Πρωθυπουργό, ισχυρό, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικά ανάλγητο και αντιδημοκρατικό. Χωρίς αυτοαναφορικότητα, αλλά με ριζοσπαστικότητα και μαχητικότητα για να πετύχουμε τις απαραίτητες ρήξεις και τομές που απαιτούνται για να διαμορφωθεί ένα μπλοκ που θα ανατρέψει την παντοκρατορία της Δεξιάς.
Η ανασύνθεση της Αριστεράς περνάει μέσα από την απάντηση αυτή που οφείλουμε να δώσουμε στον Κ. Μητσοτάκη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τοπικά, το τελευταίο διάστημα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της ακραίας τουριστικοποίησης με την νέα προσπάθεια εκ μέρους της εταιρείας Belvedere σε αγαστή συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την μετατροπή σε ξενοδοχείο του ιστορικού κέντρου των Χανίων, των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι. Από τις εξελίξεις γίνεται ξεκάθαρο ότι όσα συμβαίνουν έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επενδύει σε ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων μπορεί να λυθεί με τη μετατροπή τους σε εταιρείες Real Estate. Στο ψηφοδέλτιό σας υπάρχει και η Μαρώ Δούκα που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση στο παρελθόν για το ζήτημα. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας τόσο για το ζήτημα της υπερτουριστικοποίησης όσο και για το υπαρκτό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων;
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: H αλλεργία της Νέας Δημοκρατίας στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, στις εστίες ελευθερίας και πολιτισμού είναι δεδομένη. Όπως δεδομένη είναι και η προσήλωσή της σε ένα μοντέλο υπέρμετρης τουριστικής εκμετάλλευσης με κέρδη για λίγους επιχειρηματίες. Μία εκμετάλλευση όμως του τουριστικού προϊόντος που εντέλει λειτουργεί ως μπούμερανγκ αφού συνεπάγεται την κατασπατάληση του νερού, τον κορεσμό περιοχών και την απαξίωση των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων.
Πράγματι η Μάρω Δούκα, που είναι τιμή μας να κοσμεί το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς είχε πάρει ανοιχτά θέση για την υπεράσπιση της Rossa Nera όπως και η Νέα Αριστερά.
Η λογική της Νέας Δημοκρατίας για τα πανεπιστήμια είναι πραγματικά προκλητική. Όταν ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ΑΕΙ ανέρχεται σε ένα πόσο όσο κοστίζει ένα F-35 είναι πραγματικά αδιανόητο να γίνονται τέτοιες καταστροφικές συζητήσεις για την χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Καταστροφικές και για τα Πανεπιστήμια, αλλά και για τις πόλεις, αφού οι επενδύσεις του real estate δημιουργούν φούσκες στην στέγαση, ανεβάζουν τα κόστη και ειδικά σε τουριστικές περιοχές δημιουργούν συνθήκες ακραίων ανισοτήτων και στραγγαλισμού των μικρών επιχειρήσεων.