Σήμερα, 83 χρόνια μετά από τη Μάχη της Κρήτης, το μνημειακό συγκρότημα που αποφασίστηκε να ανεγερθεί για να τιμηθούν οι Κρητικοί μαζί με τους συμμάχους που πολέμησαν ενάντια στον φασίστα εισβολέα, στο λόφο του Γαλατά, ένα «σύμβολο Θάρρους Αυτοθυσίας και Αποφασιστικότητας προς επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», δεν είναι πια παρά ένα Μνημείο Εγκατάλειψης και πλήρους Απαξίωσης της Ιστορικής Μνήμης.
Η δημιουργία μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης αποτελούσε χρόνιο αίτημα αρχών και φορέων του τόπου αλλά και βετεράνων του πολέμου. Θεωρούσαν (και είναι) αδιανόητο στον τόπο που χύθηκε τόσο αίμα, από απλούς πολίτες και στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που αντιστάθηκαν στη ναζιστική εισβολή, να μην υπάρχει ένας χώρος τιμής και μνήμης.
Το μνημειακό συγκρότημα, μετά από αγώνες και μεγάλες κινητοποιήσεις των φορέων, σχεδιάστηκε το 1991. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έβαλε τον θεμέλιο λίθο. Στην 50η επέτειο της Μάχης της Κρήτης (Μάης 1991) ανακοινώθηκε πανηγυρικά η κατασκευή του.
Αρκετά χρόνια μετά, το 2004 εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δόθηκε η πρώτη χρηματοδότηση. Διαμορφώθηκε κάπως ο χώρος ώστε να γίνουν οι πρώτες επετειακές εκδηλώσεις και ξεκίνησε η κατασκευή του σκελετού του κτιρίου. Μόλις ολοκληρώθηκε ο σκελετός, σταμάτησε η χρηματοδότηση και εγκαταλείφτηκε το έργο.
Στο σημείο που θα έπρεπε να υπάρχει το μνημείο δεν υπάρχουν παρά εγκαταλειμμένα συντρίμμια ανάμεσα σε ψηλά αγριόχορτα και γύρω – γύρω σκουπίδια.
Στο Διασυμμαχικό Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης δεν γίνεται καμία εκδήλωση για να τιμηθούν αυτοί που θαρραλέα πολέμησαν ενάντια στον πάνοπλο και πανίσχυρο κατακτητή. Οι ιστοί των σημαιών έχουν κλαπεί, μαζί τους και η μπρούτζινη βάση όπου θα άναβε η ιερή φλόγα. Ο χώρος του παρεκκλησίου λειτουργεί ως στάνη προβάτων…
Οι πλάκες που τοποθετήθηκαν για να τιμήσουν τους συμμάχους που πολέμησαν μαζί με τους Κρητικούς είναι θρυμματισμένες και προκλητικά διασπαρμένες στο έδαφος.