18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Αδιανόητες απειλές από τον αρχηγό κατασκοπείας του Ισραήλ σε εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ημερομηνία:

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, φέρεται να απείλησε μια γενική εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου σε μια σειρά μυστικών συναντήσεων στις οποίες προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει μια έρευνα εγκλημάτων πολέμου, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Οι επαφές του Γιόσι Κοέν με την τότε εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φατού Μπενσούντα, πραγματοποιήθηκαν αρκετό καιρό πριν αποφασιστεί να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Αυτή η έρευνα, που ξεκίνησε το 2021, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο διάδοχος της Μπενσούντα, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε ότι ζητούσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η απόφαση του εισαγγελέα να υποβάλει αίτηση στο προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του, Γιόαβ Γκάλαντ, μαζί με τρεις ηγέτες της Χαμάς, είναι ένα αποτέλεσμα που φοβόταν εδώ και καιρό το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο του Ισραήλ.

Η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του ΔΠΔ έγινε όταν ήταν διευθυντής της Μοσάντ. Οι δραστηριότητές του ήταν εξουσιοδοτημένες από ψηλά και δικαιολογήθηκαν με βάση το γεγονός ότι το δικαστήριο αποτελούσε απειλή διώξεων κατά του στρατιωτικού προσωπικού, σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο.

Μια άλλη ισραηλινή πηγή που ενημερώθηκε για την επιχείρηση κατά της Μπενσούντα είπε ότι στόχος της Μοσάντ ήταν να συμβιβάσει την εισαγγελέα ή να τη στρατολογήσει ως κάποιον που θα συνεργαζόταν με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

Μια τρίτη πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση είπε ότι ο Κοέν ενεργούσε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Νετανιάχου.

Ο Κοέν, ο οποίος ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Νετανιάχου εκείνη την εποχή και αναδεικνύεται ως πολιτική δύναμη από μόνος του στο Ισραήλ, ηγήθηκε προσωπικά της εμπλοκής της Μοσάντ σε μια σχεδόν δεκαετή εκστρατεία της χώρας για την υπονόμευση του δικαστηρίου.

Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Μπενσούντα είχε ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ για τις προσπάθειες του Κοέν να την επηρεάσει, εν μέσω ανησυχιών για την όλο και πιο επίμονη και απειλητική φύση της συμπεριφοράς του.

Τρεις από αυτές τις πηγές ήταν εξοικειωμένες με τις επίσημες αποκαλύψεις της Μπενσούντα στο ΔΠΔ σχετικά με το θέμα. Είπαν ότι αποκάλυψε ότι ο Κοέν της είχε ασκήσει πίεση σε πολλές περιπτώσεις να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα στην υπόθεση της Παλαιστίνης του ΔΠΔ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΠΔ, φέρεται να της είπε: «Θα πρέπει να μας βοηθήσεις και να μας αφήσεις να σε φροντίσουμε. Δεν θέλετε να μπείτε σε πράγματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας ή την οικογένειά σας».

Ένα πρόσωπο που ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Κοέν είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει «απεχθείς τακτικές» εναντίον της Μπενσούντα ως μέρος μιας τελικά ανεπιτυχούς προσπάθειας να την εκφοβίσει και να την επηρεάσει.

Η Μοσάντ έδειξε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τα μέλη της οικογένειας της Μπενσούντα και έλαβε εγγραφές από μυστικές ηχογραφήσεις του συζύγου της, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης. Στη συνέχεια, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το υλικό για να δυσφημήσουν την εισαγγελέα.

Οι αποκαλύψεις για την επιχείρηση του Κοέν αποτελούν μέρος μιας επερχόμενης έρευνας από τον Guardian, την ισραηλινοπαλαιστινιακή έκδοση +972 Magazine και την εβραϊκή εφημερίδα Local Call, αποκαλύπτοντας πώς πολλές υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ διεξήγαγαν έναν κρυφό «πόλεμο» εναντίον του ΔΠΔ για σχεδόν μια δεκαετία.

Σε επαφή με τον Guardian, ένας εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ είπε: «Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν επαναλαμβάνονται με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που σκοπό έχουν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ». Ο Κοέν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Η Μπενσούντα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian, στις προσπάθειες της Μοσάντ να επηρεάσει τη Μπενσούντα, το Ισραήλ έλαβε υποστήριξη από έναν απίθανο σύμμαχο: τον Τζόζεφ Καμπίλα, τον πρώην πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο οποίος έπαιξε υποστηρικτικό ρόλο στην υπόθεση.

Οι αποκαλύψεις για τις προσπάθειες της Μοσάντ να επηρεάσει τη Μπενσούντα έρχονται καθώς ο σημερινός γενικός εισαγγελέας, Καν, προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα δίσταζε να ασκήσει διώξεις για «προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής» αξιωματούχων του ΔΠΔ.

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχους του ΔΠΔ, οι προσπάθειες της Μοσάντ να απειλήσει ή να ασκήσει πίεση στη Μπενσούντα θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αδικήματα κατά της απονομής δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 70 του καταστατικού της Ρώμης, τη συνθήκη που ίδρυσε το δικαστήριο.

Ένας εκπρόσωπος του ΔΠΔ μιλώντας στον Guardian είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει αν ο Χαν είχε γνώση για τις αποκαλύψεις της προκατόχου του σχετικά με τις επαφές της με τον Κοέν, αλλά είπε ότι ο Χαν δεν είχε ποτέ συναντηθεί ή μιλήσει με τον επικεφαλής της Μοσάντ.

Ενώ ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένους ισχυρισμούς, είπε ότι το γραφείο του Χαν είχε υποβληθεί σε «διάφορες μορφές απειλών και επικοινωνιών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απόπειρες αδικαιολόγητης επιρροής των δραστηριοτήτων του».

«Πυρά» κατά της Μπεσούντα από το Ισραήλ

Η απόφαση του Χαν να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την πρώτη φορά που το δικαστήριο ανέλαβε δράση εναντίον ηγετών μιας χώρας στενά συμμαχικής με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα φερόμενα εγκλήματά τους –τα οποία περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον αμάχων και τη χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου– σχετίζονται με τον οκτάμηνο πόλεμο στη Γάζα.

Η υπόθεση του ΔΠΔ, ωστόσο, χρονολογείται από το 2015, όταν η Μπενσούντα αποφάσισε να ανοίξει μια προκαταρκτική εξέταση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Μετά από μια πλήρη έρευνα, η έρευνά της είχε ως αποστολή να κάνει μια αρχική αξιολόγηση των καταγγελιών για εγκλήματα από άτομα στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση της Μπεσούντα πυροδότησε την οργή του Ισραήλ, το οποίο φοβόταν ότι οι πολίτες του θα μπορούσαν να διωχθούν για τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις σε παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ ήταν από καιρό αντίθετο στο ΔΠΔ, αρνούμενο να αναγνωρίσει την εξουσία του. Οι Ισραηλινοί υπουργοί ενέτειναν τις επιθέσεις τους στο δικαστήριο και μάλιστα υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να το διαλύσουν.

Αμέσως μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, η Μπενσούντα και οι ανώτεροι εισαγγελείς της άρχισαν να λαμβάνουν προειδοποιήσεις ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έδειχναν στενό ενδιαφέρον για τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με δύο πηγές, υπήρχαν ακόμη και υποψίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ ότι το Ισραήλ είχε δικές του πηγές στο τμήμα εισαγγελίας του δικαστηρίου, γνωστό ως το γραφείο του εισαγγελέα. Ένας άλλος αργότερα υπενθύμισε ότι παρόλο που η Μοσάντ «δεν άφησε την υπογραφή της», ήταν ευρέως αντιληπτό ότι η υπηρεσία βρισκόταν πίσω από ορισμένες από τις δραστηριότητες για τις οποίες είχε ενημερωθεί.

Ωστόσο, μόνο μια μικρή ομάδα ανώτερων στελεχών του ΔΠΔ ενημερώθηκε ότι ο διευθυντής της Μοσάντ είχε προσεγγίσει προσωπικά τη γενική εισαγγελέα.

Κατάσκοπος καριέρας, ο Κοέν χαίρει φήμης στην κοινότητα πληροφοριών του Ισραήλ ως αποτελεσματικός στρατολογητής ξένων πρακτόρων. Ήταν πιστός και ισχυρός σύμμαχος του πρωθυπουργού εκείνη την εποχή, καθώς είχε διοριστεί διευθυντής της Μοσάντ από τον Νετανιάχου το 2016, αφού εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο πλευρό του ως σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια.

Ως επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας μεταξύ 2013 και 2016, ο Κοέν επέβλεψε το όργανο που, σύμφωνα με πολλές πηγές, άρχισε να συντονίζει μια προσπάθεια πολλαπλών υπηρεσιών κατά του ΔΠΔ μόλις η Μπενσούντα άνοιξε την προκαταρκτική έρευνα το 2015.

Η πρώτη αλληλεπίδραση του Κοέν με τη Μπενσούντα φαίνεται να έλαβε χώρα στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου το 2017, όταν ο διευθυντής της Μοσάντ παρουσιάστηκε στην εισαγγελέα σε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων. Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Κοέν στη συνέχεια «έστησε ενέδρα» στη Μπενσούντα σε ένα περίεργο επεισόδιο σε μια σουίτα ξενοδοχείου στο Μανχάταν, σύμφωνα με πολλές πηγές που γνωρίζουν το περιστατικό.

Η Μπενσούντα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη το 2018 σε επίσημη επίσκεψη και συναντούσε τον Καμπιλά, τότε πρόεδρο της ΛΔΚ, στο ξενοδοχείο του. Οι δυό τους είχαν συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα του ΔΠΔ για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα του.

Η συνάντηση, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν στημένη. Κάποια στιγμή, αφού ζητήθηκε από το προσωπικό της Μπενσούντα να φύγει από την αίθουσα, ο Κοέν μπήκε, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τη συνάντηση. Η εμφάνιση έκπληξη, είπαν, προκάλεσε συναγερμό στη Μπενσούντα και σε μια ομάδα αξιωματούχων του ΔΠΔ που ταξίδευαν μαζί της.

Το γιατί ο Καμπίλα βοήθησε τον Κοέν είναι ασαφές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο ανδρών αποκαλύφθηκαν το 2022 από την ισραηλινή έκδοση TheMarker, η οποία ανέφερε μια σειρά από μυστικά ταξίδια που έκανε ο διευθυντής της Μοσάντ στη ΛΔΚ κατά τη διάρκεια του 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ταξίδια του Κοέν, κατά τα οποία ζήτησε τη συμβουλή του Καμπίλα «για ένα θέμα που ενδιαφέρει το Ισραήλ», και τα οποία σχεδόν σίγουρα εγκρίθηκαν από τον Νετανιάχου, ήταν πολύ ασυνήθιστα και είχαν εκπλήξει ανώτερα στελέχη της κοινότητας πληροφοριών.

Αναφέροντας τις συναντήσεις της ΛΔΚ το 2022, ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan 11 είπε ότι τα ταξίδια του Κοέν σχετίζονται με ένα «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο σχέδιο» και επικαλέστηκε επίσημες πηγές που το περιέγραψαν ως «ένα από τα πιο ευαίσθητα μυστικά του Ισραήλ».

Πολλαπλές πηγές επιβεβαίωσαν στον Guardian ότι τα ταξίδια σχετίζονταν εν μέρει με την επιχείρηση του ΔΠΔ και ο Καμπίλα, ο οποίος έφυγε από την εξουσία τον Ιανουάριο του 2019, έπαιξε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στη συνωμοσία της Μοσάντ κατά της Μπενσούντα.

«Απειλές και χειραγώγηση»

Μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Καμπιλά και την Μπενσούντα στη Νέα Υόρκη, ο Κοέν τηλεφώνησε επανειλημμένα στη γενική εισαγγελέα και αναζήτησε συναντήσεις μαζί της, υπενθύμισαν τρεις πηγές. Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, σε ένα στάδιο η Μπενσούντα ρώτησε τον Κοέν πώς είχε βρει τον αριθμό τηλεφώνου της, και εκείνος απάντησε: «Ξέχασες τι κάνω για τα προς το ζην;»

Αρχικά, εξήγησαν οι πηγές, ο αρχηγός πληροφοριών «προσπάθησε να οικοδομήσει σχέση» με την εισαγγελέα και έπαιζε τον «καλό μπάτσο» σε μια προσπάθεια να τη γοητεύσει. Ο αρχικός στόχος, είπαν, φαίνεται ότι ήταν να στρατολογηθεί η Μπενσούντα σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, ο τόνος της επαφής του Κοέν άλλαξε και άρχισε να χρησιμοποιεί μια σειρά από τακτικές, συμπεριλαμβανομένων «απειλών και χειραγώγησης», είπε ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις συναντήσεις. Αυτό ώθησε τη Μπενσούντα να ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ICC για τη συμπεριφορά του.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι είχε λόγους να ξεκινήσει μια πλήρη ποινική έρευνα για καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, σταμάτησε από να το δρομολογήσει, αποφασίζοντας πρώτα να ζητήσει γνωμοδότηση από το τμήμα προδικασίας του ΔΠΔ για να επιβεβαιώσει ότι το δικαστήριο είχε όντως δικαιοδοσία για την Παλαιστίνη.

Πολλές πηγές ανέφεραν ότι σε αυτό το στάδιο, καθώς οι δικαστές εξέταζαν την υπόθεση, ο Κοέν κλιμάκωσε τις προσπάθειές του να πείσει τη Μπενσούντα να μην προχωρήσει σε πλήρη έρευνα σε περίπτωση που οι δικαστές της έδιναν το πράσινο φως.

Από τα τέλη του 2019 έως τις αρχές του 2021, ανέφεραν οι πηγές, υπήρξαν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις μεταξύ του Κοέν και της Μπενσούντα, όλες με πρωτοβουλία του αρχηγού κατασκοπείας. Η συμπεριφορά του λέγεται ότι απασχολούσε ολοένα και περισσότερο τους αξιωματούχους του ΔΠΔ.

Μια πηγή που γνωρίζει τις αφηγήσεις της Μπενσούντα για τις δύο τελευταίες συναντήσεις με τον Κοέν είπε ότι είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά της και την οικογένειά της, με τρόπο που την έκανε να πιστέψει ότι την απειλούσε.

Σε μια περίπτωση, ο Κοέν λέγεται ότι έδειξε στη Μπενσούντα αντίγραφα φωτογραφιών του συζύγου της, οι οποίες τραβήχτηκαν κρυφά όταν το ζευγάρι επισκεπτόταν το Λονδίνο. Από την άλλη, σύμφωνα με πηγές, ο Κοέν πρότεινε στην εισαγγελέα ότι μια απόφαση για την έναρξη πλήρους έρευνας θα ήταν επιζήμια για την καριέρα της.

Τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν ότι ήταν περίπου την ίδια στιγμή που η Μπενσούντα και άλλοι αξιωματούχοι του ΔΠΔ ανακάλυψαν ότι κυκλοφορούσαν πληροφορίες μεταξύ των διπλωματικών καναλιών σχετικά με τον σύζυγό της, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος διεθνών υποθέσεων.

Μεταξύ 2019 και 2020, η Μοσάντ αναζητούσε ενεργά υπονομευτικές πληροφορίες για την εισαγγελέα και ενδιαφερόταν για τα μέλη της οικογένειάς της.

Η υπηρεσία κατασκοπείας απέκτησε οπτικοακουστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων εγγραφών επικοινωνιών σε μια προφανή επιχείρηση στοχοποίησης του συζύγου της.

Δεν είναι σαφές ποιος διεξήγαγε την επιχείρηση, ή τι ακριβώς φέρεται να είπε στις ηχογραφήσεις. Μια πιθανότητα είναι ότι είχε στοχοποιηθεί από την υπηρεσία πληροφοριών ή από ιδιωτικούς παράγοντες μιας άλλης χώρας που ήθελε να ασκήσει πίεση στο ΔΠΔ. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι πληροφορίες κατασκευάστηκαν.

Μόλις το Ισραήλ κατείχε, ωστόσο, το υλικό χρησιμοποιήθηκε από τους διπλωμάτες του σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να υπονομεύσουν τη γενική εισαγγελέα. Όμως, σύμφωνα με πολλές πηγές, το Ισραήλ απέτυχε να πείσει τους συμμάχους του για τη σημασία του υλικού.

Τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες που μοιράστηκε το Ισραήλ σε διπλωματικό επίπεδο περιέγραψαν τις προσπάθειες ως μέρος μιας ανεπιτυχούς «εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης» κατά της Μπενσούντα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας των κυβερνήσεων του Νετανιάχου και του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ να ασκήσουν δημόσια και ιδιωτική πίεση στην εισαγγελέα και το προσωπικό της.

Μεταξύ 2019 και 2020, σε μια άνευ προηγουμένου απόφαση, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στην έκδοση βίζας και κυρώσεις στη γενική εισαγγελέα. Η κίνηση έγινε ως αντίποινα στην επιδίωξη του Μπενσούντα για μια ξεχωριστή έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, που φέρεται να διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν και αφγανικό και αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό.

Ωστόσο, ο Μάικ Πομπέο, τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνέδεσε το πακέτο κυρώσεων με την υπόθεση της Παλαιστίνης. «Είναι σαφές ότι το ΔΠΔ βάζει το Ισραήλ στο στόχαστρο [του] μόνο για πολιτικούς σκοπούς», είπε.

Μήνες αργότερα, κατηγόρησε τη Μπενσούντα, χωρίς να αναφέρει κανένα στοιχείο, ότι «εμπλέκτηκε σε πράξεις διαφθοράς για προσωπικό της όφελος».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ακυρώθηκαν μετά την είσοδο του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Τον Φεβρουάριο του 2021, το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ εξέδωσε απόφαση που επιβεβαίωσε ότι το ΔΠΔ είχε δικαιοδοσία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τον επόμενο μήνα, η Μπενσούντα ανακοίνωσε την έναρξη της ποινικής έρευνας.

«Στο τέλος, το κεντρικό μας μέλημα πρέπει να είναι για τα θύματα εγκλημάτων, τόσο Παλαιστινίων όσο και Ισραηλινών, που προκύπτουν από τον μακρύ κύκλο βίας και ανασφάλειας που έχει προκαλέσει βαθιά ταλαιπωρία και απόγνωση σε όλες τις πλευρές», είπε τότε.

Η Μπενσούντα ολοκλήρωσε την εννιάχρονη θητεία της στο ΔΠΔ τρεις μήνες αργότερα, αφήνοντας στον διάδοχό της, Χαν, να αναλάβει την έρευνα. Μόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε, η έρευνα του ΔΠΔ απέκτησε εκ νέου επείγουσα ανάγκη, με αποκορύφωμα το αίτημα της περασμένης εβδομάδας για εντάλματα σύλληψης.

Ήταν το συμπέρασμα που φοβόταν το πολιτικό, στρατιωτικό και μυστικό κατεστημένο του Ισραήλ. «Το γεγονός ότι επέλεξαν τον επικεφαλής της Μοσάντ για να είναι ο ανεπίσημος αγγελιοφόρος του πρωθυπουργού στη Μπενσούντα ήταν εξ ορισμού εκφοβισμός», είπε μια πηγή που ενημερώθηκε για την επιχείρηση του Κοέν. «Απέτυχε».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όπως με τον Ανδρουλάκη, θα δώσει η Κρήτη την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη από την 1η Κυριακή;

Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για...

Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας: «Δεν έχω δει ούτε φωτογραφία από το τροχαίο»

Πέρασαν μόλις δύο χρόνια, από τη μοιραία εκείνη νύχτα...

Ο συνδυασμός Ροκάκη καταλαμβάνει 25 από τις 31 έδρες του νέου Δ.Σ. στο ΕΒΕΧ

Ο συνδυασμός του Αντώνη Ροκάκη σημείωσε σαρωτική νίκη στις...

Στα νότια του νομού Χανίων δομή βραχύβιας διαμονής μεταναστών;

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα καθημερινά για το σχεδιασμό του Υπουργείου...