Κάτοικοι του Άνω Σταλού εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε περιοχή που, όπως υποστηρίζουν, είναι ακατάλληλη και απειλεί να μολύνει την πηγή Σκινάρι, η οποία υδροδοτεί την περιοχή εδώ και 200 χρόνια.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, το 1985, όταν ο Δήμος Νέας Κυδωνίας σκόπευε να αποθέσει απορρίμματα στην ίδια περιοχή, είχαν υψώσει τη φωνή τους και είχαν καταφέρει να σταματήσουν το σχέδιο.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η απειλή επιστρέφει με τη μορφή του φωτοβολταϊκού πάρκου.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν τα εξής:
- Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης της πηγής Σκινάρι: Η πηγή τροφοδοτείται από υπόγεια νερά τα οποία, σύμφωνα με γεωλογική μελέτη του 1985, απειλούνται να μολυνθούν από την εγκατάσταση του πάρκου.
- Καταστροφή του φυσικού τοπίου: Η περιοχή Σκινάρι χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση και αποτελεί σημαντικό φυσικό πόρο. Η εγκατάσταση του πάρκου θα επιφέρει σημαντική αλλοίωση του τοπίου.
- Επιπτώσεις στις καλλιέργειες: Περισσότερα από 15.000 ελαιόδεντρα, περβόλια και θερμοκήπια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το προτεινόμενο σημείο εγκατάστασης. Η θερμική ακτινοβολία από τα πάνελ του πάρκου μπορεί να βλάψει τις καλλιέργειες.
- Απειλή για την υγεία: Η χρήση χημικών ουσιών για τον καθαρισμό των πάνελ, σε περίπτωση ατυχήματος, μπορεί να μολύνει τα νερά και το έδαφος.
Οι κάτοικοι ζητούν:
- Άμεση άρση της άδειας εγκατάστασης και παύση των εργασιών.
- Εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης για να αξιολογηθεί η καταλληλότητα της περιοχής.
- Νέα γεωλογική και γεωπονική μελέτη.
- Να πάρει θέση ο Δήμαρχςο Χανίων, το Δημοτικό Συμβούλιο και τοι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν οι αρμόδιες αρχές δεν λάβουν υπόψη τα αιτήματά τους.
Η υπόθεση εγείρει σημαντικά ζητήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Είναι σημαντικό να γίνει διεξοδική μελέτη και να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις πριν από την υλοποίηση του έργου.
Ολόκληρη η επιστολή η οποία απευθύνεται προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή και τον ∆ήµαρχο Χανίων κ. Σηµανδηράκη αναφέρει τα εξής:
Κύριοι,
Το έτος 1985, ο ∆ήµος Χανίων και οι Περιφερειακοί ∆ήµοι έψαχαν αγωνιωδώς να βρούν χώρους απόθεσης των απορριµάτων τους.
Ο τότε ∆ήµαρχος Νέας Κυδωνίας Λευτέρης Αµπαδιωτάκης, υπέδειξε ένα σηµείο δυτικά του Γαλατά και νότια του Σταλού εις τη θέση “Σκινάρι-Πλατανάκι” όπου υπήρχε και υπάρχει ένα βαθούλωµα του εδάφους. Είχε έρθει ο ∆ήµαρχος στο Κοινοτικό κατάστηµα του Σταλού µετά από αίτηµά µας να µας ενηµερώσει σχετικά. Με την ενηµέρωσή του δεν συµφωνήσαµε γιατί όπως του αναφέραµε ο τόπος αυτός είναι γεµάτος νερά που θα µολυνθούν.
Αµέσως γράψαµε µια δήλωση (ψήφισµα) µε σύνθηµα: “τον λόγο έχει ο λαός, ποτέ σκουπίδια στον Σταλό”.
Την εποµένη αρχίσαµε τον Αγώνα. Κατά τη διάρκεια αυτή ζητήσαµε να οριστεί Γεωλόγος που να ερευνήσει και να συντάξει σχετικό πόρισµα, εαν µε την απόθεση απορριµάτων σ’ αυτό το σηµείο υπάρχει κίνδυνος µόλυνσης των υδάτων.
Μάλιστα, η επιτροπή Αγώνα πήγε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, (τµήµα Γεωλογίας) και ζήτησε να ορίσουν Γεωλόγο και να εκδόσει πόρισµα. Η απάντηση ήταν ότι πόρισµα µπορούν να συντάξουν µόνο σε Αρχή (Νοµαρχία ή ∆ήµο). Βλέποντας όµως την αγωνία µας, υποσχεθήκανε να διαθέσουν Γεωλόγο να συνεργαστεί µε αυτόν της Νοµαρχίας που είχε οριστεί ο αείµνηστος Γιώργος Τυράκης.
Μετά από 10 ηµέρες, αφού ερεύνησαν και διέσχισαν όλο το ρέµα µέχρι τη θάλασσα, παρουσίασαν το πόρισµα στον “Χρυσόστοµο” παρουσία του Νοµάρχη και του ∆ηµάρχου. Σε εµάς επέτρεψαν να παραστούν δύο άτοµα και δύο από τον Γαλατά.
Πόρισµα: Στη βόρεια πλευρά αυτού του σηµείου, υπάρχει µια πηγή µε επιφανειακά υπόγεια νερά τα οποία ακολουθούν το παρακείµενο ρέµα και καταλήγουν στη θάλασσα στην παραλία του Σταλού. Τα οποία λόγω του όγκου και τη συνεχή ροή πρέπει να έρχονται από την κοντινή λίµνη της Αγυιάς.
Κατόπιν αυτών των ευρηµάτων ο χώρος κρίνεται ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για απόθεση απορριµάτων γιατί είναι βέβαιο ότι τα νερά θα µολυνθούν. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ∆ήµαρχος Νέας Κυδωνίας παραιτήθηκε.
Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που δικαιώθηκε ο Αγώνας µας και γλιτώσαµε από τον εφιάλτη. Ευτυχώς και να’ναι πάντα καλά ευρίσκονται εν ζωή όλοι οι τότε ∆ήµαρχοι εκτός ενός και θα θυµούνται τα γεγονότα και την αναστάτωση.
∆υστυχώς, ο εφιάλτης ξαναγύρισε µετά από 40 χρόνια.
Στο ίδιο ακριβώς σηµείο επιχειρείται η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου.
Έχει ήδη εγκατασταθεί το ηλεκτρικό δίκτυο για την µεταφορά του προς πώληση ρεύµατος µε κανέναν σεβασµό στο περιβάλλον. Άρχισε η κατεδάφιση του υψώµατος γιατί εδώ προτεραιότητα έχει το χρήµα (φωτ.”ΠΡΙΝ1”, “ΜΕΤΑ2” και ∆ΙΚΤΥΟ).
Πιστεύουµε όµως, όπως το 1985 τα νερά έσωσαν το τοπίο από τα απορρίµατα , αυτά θα µας σώσουν και αυτή τη φορά από τα Φωτοβολταϊκά.
ΣΚΙΝΑΡΙ=ύψωµα-αγρόκτηµα που στην κορυφή του υπάρχει τριγωνοµτερικό της Γ.Υ. Στρατού µε κωδικό αριθµό 297019, προβολικό σηµείο ΕΓΣ Α87 µε Χ=494651.101, Υ=3927146.437, Η=169301.
Το αγρόκτηµα χαρακτηρισµένο ∆/∆ (∆ασικό-∆ασικό) έχει παραχωρηθεί (ή ενοικιασθεί) σε κτηνοτρόφο για χειµαδιό µε σκοπό και ανοίγοντας παραδρόµους, τα ζώα (κατσίκια και πρόβατα) να αλοιωσουν τον ∆ασικό χαρακτήρα του Αγροκτήµατος και να αποχαρακτηριστεί από ∆ασικό (φωτ. “ΠΡΙΝ1”-”ΠΡΙΝ3”).
Το τριγωνοµετρικό της ΓΥΣ τώρα έχει εξαφανιστεί από τις µπουλντόζες. Βλέποντας την καταστροφή, επιτέλους το κράτος ύψωσε το χέρι και σταµάτησε τις µπουλντόζες.
Η ∆ασάρχης Χανίων έδρασε άµεσα για τις ενέργειες που παράνοµα γίνονται εκεί. Θερµά συγχαρητήρια στην κα Πολύµνια Σκλαβάκη. Την ευχαριστούµε δηµόσια και την επαινούµε.
Η Ζωοδόχος Πηγή απειλήθηκε το 1985, απειλείται ξανά να καταστραφεί. Μετά την διάνοιξη του δρόµου και τις ενέργειες στην κορυφή, µε την πρώτη βροχή τα νερά της θόλωσαν.
Έβγαζε χώµα η πηγή. Το ίδιο µπορεί να συµβεί µε τα φάρµακα-απορρυπαντικά που θα πλένουν τα πάνελ (καθρέπτες).
Πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής των υδάτων της πηγής που υπάρχει εκεί πάνω από 200 χρόνια (υπήρχε και επί Τουρκοκρατίας). Πρέπει να επισηµάνουµε εδώ ότι στο σηµείο που έχουν εγκαταστήσει το κοντέινερ, λίγα µέτρα νότια (στο πίσω µέρος) αναβλίζουν νερά µέχρι τον Μάιο.
Συµβαίνει αυτό που είπαµε στον ∆ήµαρχο Νέας Κυδωνίας από την αρχή: “µην προχωράς, ο τόπος είναι γεµάτος νερά” όπως είχαν επισηµάνει και το 1985 οι Γεωλόγοι.
Σήµερα που όλοι οµιλούν ότι θα πούµε το νερό νεράκι, θα αφήσουµε κάποιους να τα καταστρέψουν;
Ευτυχώς συγκρατήσαµε τους συγχωριανούς µας που ήταν έτοιµοι να επιτεθούν µε τα αλυσοπρίονα στις κολώνες. Το νέο σύνθηµα του Αγώνα µας είναι: “Τον λόγο έχει ο λαός, κάτω τα χέρια από το νερό”.
Ο οικισµός ΤΡΟΥΛΟΙ (προ του 1920), νότια του άνω Σταλού. Ο τόπος αυτός που απέχει περίπου 800 µέτρα από την πηγή, τότε δεν είχε τρεχούµενα νερά. Για να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα είχαν ανοίξει πηγάδια κατά µήκος του ρέµατος που ξεκινά από την πηγή και µεταφέρονται τα πολύτιµα νερά τα οποία εν συνεχεία καταλήγουν στην παραλία του Σταλού. Σώζεται ένα που βρίσκεται στη ρίζα της διπλής κολώνας της ∆ΕΗ (µε υποσταθµό) σκεπασµένο µε λαµαρίνα στο ρυάκι.
Ο οικίσκος θα γεµίσει συσσωρευτές. Ποιός αποκλείει ένα απρόβεπτο καιρικό φαινόµενο ή µια πυρκαγιά;
Πηγαίνοντας από Χανιά προς Σταλό, µετά την κακιά στροφή, δεξιά στην πρώτη συστάδα δέντρων (αλµυρίκια), φαίνονται επιφανειακά τα νερά. Το ρέµα τώρα είναι ένας απέραντος καλαµιώνας.
Γύρω από το επιχειρούµενο έργο υπάρχουν πάνω από 15000 ελαιόδεντρα, περβόλια και θερµοκήπια. Ποιά θα είναι η επίπτωση της θερµικής ακτινοβολίας στις καλλιέργειες και προπαντώς στις εφαπτόµενες;
Ιδιώτης που έχει νόµιµη κατοικία που απέχει 30 µέτρα από το έργο υδρεύεται µε τη βοήθεια αντλίας ανεβάζοντας νερό για τις ανάγκες του σπιτιού. Ο ∆ήµος λόγω υψοµέτρου λέει ότι δεν µπορεί να δώσει νερό.
Μετά από όλα αυτά, εµείς οι κάτοικοι του Άνω Σταλού δεν απειλούµε κανέναν. Είµαστε φιλήσυχοι και νοµοταγείς πολίτες. ∆εν µπορεί όµως να ανεχθούµε να χάσουµε τις περιουσίες µας.
∆ηµοσιεύµατα και πληροφορίες λένε ότι στη Λακωνία µετά την εγκατάσταση Φ/Β µέσα σε καλλιέργειες, δεν ξανακάρπησαν, άνθησαν-έδεσαν αλλά το καλοκαίρι λόγω της θερµής ακτινοβολίας ο καρπός έπεσε µαζί µε πολλά φύλλα. Λένε ότι δε θα ξανακαρπήσουν και ζήτησαν αποµάκρυνση και αποζηµίωση.
Ο Νόµος απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δασικές εκτάσεις, κοντά σε καλλιέργειες, τουριστικές περιοχές, τουριστική ανάπτυξη περιοχών, κοντά σε ιστορικά µνηµεία (Γολγοθάς), οικιστικές ζώνες, παραδοσιακούς οικισµούς, φυσικές λίµνες και πηγές. Όχι στην εξάπλωση των φωτοβολταϊκών στην πιό παραγωγική αγροτική γη ακοµα και αν αυτή δεν είναι χαρακτηρισµένη γη υψηλής παραγωγικότητας, θεσπίζεται υποχρέωση µέλετης ορατότητας.
Το έργο κάθεται στην πλάτη της πηγής. Ότι γίνεται στο πάνω µέρος, θα έχει επίπτωση στο κάτω.
Ο τόπος αυτός είναι ακατάλληλος για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Έρχονται για να µείνουν πολλά χρόνια, ίσως για πάντα. Τα νερά αργά ή γρήγορα θα µολυνθούν. Θα µολυνθεί η πηγή η οποία τρέχει ακατάπαυστα εδώ και 200 χρόνια και έχει ξεδιψάσει γενιές και γενιές ντόπιους και διαβάτες. Όπως έλεγαν και οι γέρνοτες Σταλιανοί το νερό στην πηγή έρχεται από τη λίµνη της Αγυιάς.
Αναλαµβάνετε µεγάλη ευθύνη αν επιτρέψετε τη συνέχεια του καταστροφικού αυτού έργου. Ποιός µπορεί να µας εγγυηθεί την µη µόλυνση του νερού; Ζούµε σε µια εποχή που όλοι ανησυχούν για το νερό.
Όπως πάνε τα πράγµατα ίσως καταφύγουµε µια µέρα ξανά στα πηγάδια. Θα πίνεται το νερό; Το ερώτηµα είναι γιατί; Το έργο αυτό έχει να προσφέρει κάτι στο χωριό µας, στον
∆ήµο, στην Περιφέρεια; Αξίζει να διακινδυνεύσουν το περιβάλλον, τα νερά, οι περιουσίες, τα σπίτια µας, την υποβάθµισης της περιοχής, της ζωής µας για να βγάζουν ορισµένοι χρήµατα;
Κάθε ιδιώτης έχει το δικαίωµα να διαχειρίζεται την περιουσία του όπως αυτός νοµίζει. Πάντα όµως σύµφωνα µε τους Νόµους.
Λέµε ΝΑΙ στα Φ/Β στον κατάλληλο χώρο και αυστηρή τήρηση των Νόµων.
Μετά από όλα αυτά
ΖΗΤΟΥΜΕ
- Την άρση της Άδειας εγκατάστασης (και τυχόν άλλες που έχουν εκδοθεί µε τη µέθοδο του τεµαχισµού της έκτασης στα 500KV για να αποφύγουν περιβαλλοντική µελέτη) και άµεση απαγόρευση συνέχισης του έργου.
- Περιβαλλοντική µελέτη µε έκθεση αν ο προτεινόµενος τόπος είναι κατάλληλος για Φ/Β.
- Γεωολογική µελέτη (αν και οι επιστήµονες µίλησαν το 1985)
- Γεωπονική µελέτη για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες.
ΚΑΛΟΥΜΕ
- Τον κ.∆ήµαρχο Χανίων, τον Πρόεδρο του ∆ηµοτικού Συµβουλίου και τους
∆ηµοτικούς Συµβούλους να πάρουν θέση. Το Σκινάρι είναι κοµµάτι του ∆ήµου µας και θέλουµε συµπαραστάτες στο δίκαιο αίτηµα µας.
- Τις ∆ηµοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση.
- Όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους φίλους µας συνδηµότες του Γαλατά που και στην περίπτωση των απορριµάτων στάθηκαν κοντά µας. Μια µατιά δυτικά του Γαλατά είναι αρκετή για να διαπιστώσουν το περιβαλλοντικό έγκληµα (αλλά και οι φωτογραφίες µιλούν από µόνες τους)
Με εκτίµηση, Κάτοικοι του Άνω Σταλού