Σε πράξεις πρόσθεσης και πολλαπλασιασμού κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου που φέρει το όνομα του. Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε, παράλληλα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μετεκλογικό σκηνικό, ότι πρέπει να μιλήσουν στον πληθυντικό και όχι στον ενικό.
«Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και τις κάλεσε «να αναλάβουν πρωτοβουλίες».
Όπως εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός «για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης» αλλά και για «να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία».
Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε μάλιστα πως «αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός» καθώς όπως είπε «γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό», παρατηρώντας μάλιστα πως «και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στόχος της προσπάθειας που ξεκινά με την δημιουργία του Ινστιτούτου που φέρει το όνομα του είναι «να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης». Και όπως εξήγησε, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Γιατί η κοινωνία δε πείθεται ούτε με εύκολες απαντήσεις ούτε με επικοινωνιακά τρικ. Θέλει σχέδιο, όραμα, βάθος πολιτικής ανάλυσης και συγκεκριμένες προτάσεις. Που θα απαντάνε στα πραγματικά της προβλήματα και θα δίνουν προοπτική στις προσδοκίες των πολιτών».
Προσκλητήριο συνεργασίας
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ».
«Να δώσουν περισσότερο χώρο στο “μαζί”, στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας» πρόσθεσε, στέλνοντας το μήνυμα: «Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πρότυπο επίλυσης διαφορών»
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα Βαλκάνια, έστειλε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «πρότυπο επίλυσης διαφορών γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχει δρόμος για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την ειρηνική επίλυση χρόνιων προβλημάτων και διενέξεων.
Ότι υπάρχει ο δρόμος μιας ουσιαστικής ευρωπαικής προοπτικής απέναντι στα εθνικιστικά αδιέξοδα και την οπισθοδρόμηση». Και πρόσθεσε: «Αρκεί να υπάρχουν ηγεσίες με βούληση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας και προς όφελος των λαών τους. Αρκεί να υπάρχουν ηγεσίες που αναγνωρίζουν την σημασία που έχει ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των μειονοτικών δικαιωμάτων και των σχέσεων καλής γειτονίας για το μέλλον του τόπου τους».
Συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Στην τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως οι «προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας» έτσι ώστε, όπως είπε «στη διαπραγμάτευση με το Λαϊκό Κόμμα και τους φιλελευθέρους για τη διακυβέρνηση της Ένωσης την επόμενη πενταετία, για τις κρίσιμες θέσεις, η προοδευτική Συμμαχία, ως πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο, να μπορεί να θέσει τους δικούς της όρους από θέση ισχύος» με σκοπό «οι προοδευτικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν προοδευτικό Πρόεδρο της επόμενης Κομισιόν, να διασφαλίσουν τον αποκλεισμό της ακροδεξιάς από θέσεις ευθύνης και να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ε.Ε».