Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – Δήμητρη κ. Γιώργος Κουμπούρης με ανάρτησή του αναφέρεται στη σημασία της τριμερούς συμφωνίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ελιάς:
Τι σημαίνει η πρόσφατη συμφωνία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας;
Όπως ανακοινώθηκε στις 14/06/2024, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ – IOC), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας υπόγραψαν μια τριμερή συμφωνία για την διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας της ελιάς. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να αναβαθμίσει με χρηματοδότηση, κύρος και τεχνογνωσία το δίκτυο Διεθνών Συλλογών Ποικιλιών ελιάς που διατηρείται σε χώρες-μέλη του ΔΣΕ (Μαρόκο, Τουρκία, Ιταλία, Ισραήλ, Αργεντινή) με πρωταγωνίστρια την Ισπανία που φιλοξενεί την πρώτη Παγκόσμια Συλλογή Ποικιλιών Ελιάς στην Κόρντομπα, τα πιο σημαντικά ερευνητικά κέντρα και φυσικά την μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο.
Σκοπός είναι να αναδειχθεί η σημασία που έχει ο πλούτος ποικιλιών ελιάς για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα, να διασωθούν σπάνιες ποικιλίες και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.
Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει υποβάλει αίτηση για αναγνώριση της Εθνικής Συλλογής Ποικιλιών Ελιάς που διατηρεί στα Χανιά ως Διεθνής Συλλογή ώστε να μπει στην παγκόσμια ελίτ και να φέρει την Ελλάδα στον πυρήνα του ΔΣΕ. Διαρκής στόχος της χώρας μας πρέπει να είναι η μόνιμη παρουσία στελεχών στο κέντρο των εξελίξεων στην Μαδρίτη.