Η Κάγια Κάλας υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτηση της από την πρωθυπουργία της Εσθονίας προκειμένου να αναλάβει τη θέση της επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η 47χρονη Κάλας έχει γίνει γνωστή ως επικριτής της γειτονικής Ρωσίας και των επεκτατικών της στόχων, όπως λέει, από τότε που έγινε πρωθυπουργός της Εσθονίας στις αρχές του 2021.
Ως ασυμβίβαστη φωνή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ υπέρ της άνευ όρων υποστήριξης του Κιέβου και του περιορισμού της Μόσχας, οδήγησε τη χώρα της των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων να γίνει ένας από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν στρατιωτικούς δωρητές στην Ουκρανία.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η κα Κάλλας πρόκρινε ως ένα «καθόλου κακό αποτέλεσμα» μια ήττα της Ρωσίας να οδηγήσει στον διαμελισμό της Ρωσίας σε μίνι κράτη-έθνη.
Η Κάλας καταζητείται στη Ρωσία από τον Φεβρουάριο για τον ρόλο της στην αφαίρεση μνημείων της σοβιετικής εποχής στη χώρα της.
Γεννημένη στο Ταλίν, είναι η δισέγγονη του πρώτου αρχηγού της εσθονικής αστυνομίας, καθώς η νεοσύστατη ανεξάρτητη χώρα αναδύθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να απορροφηθεί από τη Σοβιετική Ένωση το 1940.
Η Κάλας χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό, αν και δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες της ΕΕ την επίμονη περιφρόνησή της στη Ρωσία. Πάνω απ’ όλα, ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας έχει διατηρήσει φιλικούς δεσμούς με τη Μόσχα ακόμη και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η δημοτικότητά της στην πατρίδα της υπέστη πλήγμα όταν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πέρυσι ότι ο σύζυγός της συμμετείχε σε επιχείρηση που συνέχιζε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, ακόμη και όταν η Κάλας επέκρινε δημοσίως όλους όσοι το έκαναν.
Η κυβέρνησή της αύξησε επίσης τους φόρους λίγο μετά τις εκλογές του 2023 και νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, στον οποίο αντιτίθεται σχεδόν η μισή χώρα.
Έξω πάει καλά…
Όμως, όσο η Κάλας συγκεντρώνει θετικές ψήφους εκτός συνόρων και οικοδομεί ένα ισχυρό διεθνές προφίλ, στο εσωτερικό παλεύει με την πτώση των ποσοστών αποδοχής της. Η δημοφιλία της τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 16%, έπειτα από μήνες πτώσης που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2023, όταν είδαν το φως δημοσιεύματα σχετικά με τις επιχειρηματικές σχέσεις του συζύγου της με την Ρωσία.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2023 αποκαλύφθηκε ότι ο σύζυγος της Κάλλας Άρβο Χάλικ έχει στην κατοχή του μερίδιο σε επιχείρηση διαμετακομιστικών δραστηριοτήτων (logistics) που συνέχισε να λειτουργεί στη Ρωσία ακόμη και ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, η Κάλας αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση των σχέσεων της εταιρείας με την Ρωσία, ενώ έκανε λόγο και για πολιτικό κυνήγι μαγισσών.
Πρόκειται για μια υπόθεση που προκάλεσε ελάχιστη διεθνή αντίδραση, με εξαίρεση μια δηκτική αποστροφή του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο που κατηγόρησε την Εσθονή πρωθυπουργό για «υποκρισία», όταν εκείνη καυτηρίασε την χειραψία του Βίκτορ Όρμπαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ακόμη μια «σκιά» υπήρξαν οι κατηγορίες από Ευρωπαίους διπλωμάτες κατά της κυβέρνησής της ότι διόγκωσε τεχνητά τις επιστροφές χρημάτων για όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία στο πλαίσιο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης (EPF).
Βάσει του συγκεκριμένου σχήματος, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να λαμβάνουν μερική επιστροφή χρημάτων για δωρεές όπλων. Όμως τα ποσά που ζήτησε η Εσθονία ξεπέρασε εκείνα άλλων κρατών-μελών που είχαν προχωρήσει σε παρόμοιες δωρεές. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι το Ταλίν υπολόγιζε τις επιστροφές με βάση την τιμή νέων στρατιωτικών εξαρτημάτων, ενώ στο Κίεβο έστελνε παλαιότερο εξοπλισμό.
Αντιδρώντας στις αναφορές αυτές, το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά και ότι η Ουκρανία «δεν είχε ποτέ παραπονεθεί» για την ποιότητα του εξοπλισμού που λάμβανε από την Εσθονία.
Οικογενειακή δυναστεία
Ο πατέρας της ήταν διοικητής της νέας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και ίδρυσε το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα το 1994, του οποίου ηγήθηκε για μια δεκαετία. Διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Εσθονίας και αργότερα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Το 2011, η Κάγια Κάλας εγκατέλειψε την καριέρα της ως εταίρος σε δικηγορικό γραφείο του Ταλίν για να θέσει, με επιτυχία, υποψηφιότητα για το εσθονικό και στη συνέχεια για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος.
Αφού ηγήθηκε του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος από το 2018, έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας το 2021.Γνωστή για την δυναμική της στην προώθηση πολιτικών, έχει κατηγορηθεί για αλαζονεία από ορισμένους από τους επικριτές της.
Η Κάλας δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η ασφάλεια της μικρής χώρας της εξαρτάται από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με πληροφορίες από fortunegreece, euronews