Στη δίνη του παγκοσμίου sell-off βρέθηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων. Το χρηματιστήριο ακολούθησε το «ξεπούλημα» των μετοχών στις διεθνείς αγορές, τα οποία υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:20 ήταν στις 1.328,86 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 7,13%. Νωρίτερα είχε πέσει και στο 7,5%. Η αξία των συναλλαγών ήταν στα 150,63 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,24%.
Συνολικά εκτιμάται πως χάθηκαν 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τη χειρότερη συνεδρίαση από την έναρξη της χρονιάς και μιας εκ των χειρότερων των τελευταίων χρόνων.
Παγκόσμιο ξεπούλημα με φόβους για τις ΗΠΑ
Τον κατήφορο έχουν πάρει οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανά τον κόσμο με τις απώλειες στην Ιαπωνία να ξεπερνούν σε κάποια φάση ακόμη και τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987. Στις αγορές επικρατεί πανικός, ενώ το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με μια πιθανή σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν.
Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, οδήγησαν τους επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις, εκτιμώντας πως απαιτείται μείωση των επιτοκίων για τη διάσωση της ανάπτυξης, μια κίνηση που η Fed μέχρι τώρα απορρίπτει.
Ήταν τόσο ισχυρή η τάση του sell off, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σημειώνει το Reuters, χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν και οι μηχανισμοί ασφάλειας σε χρηματιστήρια της Ασίας. Στην Ιαπωνία ο Nikkei έπεσε 12,4% στη μεγαλύτερη πτώση σε μια ημέρα από τον Οκτώβρη του 1987, ενώ πτωτικά κινούνται και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πλέον πως οι πιθανότητες ύφεσης για τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (25%), ενώ οι αναλυτές της JP Morgan, περισσότερο απαισιόδοξοι, ανεβάζουν αυτές τις πιθανότητες στο 50%.
Μόλις πριν από ένα δεκαπενθήμερο τα χρηματιστήρια βρίσκονταν σε μια φαινομενικά ξέφρενη ανοδική πορεία, καταγράφοντας μάλιστα το προηγούμενο διάστημα και ιστορικά υψηλά. Και ξαφνικά η ψυχολογία άλλαξε, περνώντας από την άνοδο στην ελεύθερη πτώση. Ο «δείκτης φόβου» (VIΧ) της Wall Street (VIΧ) έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την περιφερειακή τραπεζική κρίση της Αμερικής πέρυσι.
Το roller coaster των αγορών αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον αμερικανικό δείκτη Nasdaq 100. Πρόκειται για τον δείκτη των 100 κορυφαίων μεγαλύτερων εταιρειών, στον οποίο κυριαρχούν οι γίγαντες της τεχνολογίας. Στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και σήμερα υποχωρεί πάνω από 10%. Πίσω από τους κολοσσούς, σε μεμονωμένους τομείς και μικρότερες επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερα.