Ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι δεν θα μπορούσε ο Άδωνις Γεωργιάδης να αφήσει ασχολίαστη την κόντρα του Παύλου Πολάκη με την Αθηνά Λινού. Με μία… «ευθύβολη» παρέμβασή του καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη να ξεκαθαρίσουν ποια πλευρά έχει δίκιο, σχετικά με τις καταγγελίες του Χανιώτη βουλευτή και στη συνεχεια να λάβουν τις δέουσες αποφάσεις: Ή θα εκδιωχθεί η κυρία Λινού από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος εάν έχει δίκιο ο Πολάκης, ή να διαγραφεί και από το κόμμα ο βουλευτής εάν οι καταγγελίες του δεν ευσταθούν.
Οι σχέσεις του με τον Πολάκη είναι οι χείριστες, αλλά ο κ. Γεωργιάδης φροντίζει να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό, μήπως ο αντίπαλός του έχει δίκιο – αν και στη συνέχεια της ανάρτησής του εξαπολύει επίθεση εναντίον του.
Κυρίως όμως επιλέγει να θέσει το ουσιαστικό ερώτημα στο οποίο έτσι κι αλλιώς οφείλει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, το topontiki.gr είχε γράψει ότι έχει προκύψει έντονη συζήτηση και πλήθος σοβαρών ερωτημάτων, μετά τις αποκαλύψεις ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα «Διατροφή», που υλοποιεί το Ινστιτούτο «Plolepsis», το οποίο της ανήκει.
Οι χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς (Περιφέρειες κυρίως) έχουν ξεκινήσει από 8ετίας τουλάχιστον, αλλά το θέμα θα περιοριζόταν σε επίπεδο πολιτικών διαφωνιών απλά, εάν στο μεταξύ η κυρία Λινού δεν εκλεγόταν βουλευτής.
Στο διάστημα που είναι μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου η κυρία Λινού – από τον Ιούνιο του 2023 δηλαδή), το Ινστιτούτο φέρεται να έλαβε μόνο το 2024 περί το ένα εκατομμύριο ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ άλλα τόσα είχε λάβει το 2023.
Το πρόβλημα έγκειται, λένε έγκυροι νομικοί παράγοντες, στο γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 57, παρ. 1 του Συντάγματος υπάρχει ασυμβίβαστο για έναν βουλευτή να συμμετέχει υπό οιαδήποτε ιδιότητα (προφανώς και αυτή του ιδιοκτήτη!) σε εταιρείες που συνάπτουν με το Δημόσιο συμβάσεις.
Το Ινστιτούτο «Prolepsis» υπογράφει τέτοιες συμβάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν περιορίζεται μόνο σε δωρεές ή άλλες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα – όπου δεν υπάρχει ασυμβίβαστο – αλλά και με το Κράτος.
Μέχρι να γίνει βουλευτής η κυρία Λινού δεν υπήρχε κανένα νομικό θέμα – παρά μόνο πολιτικό ή ηθικό – για την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων. Από την ώρα που έχει τη βουλευτική ιδιότητα όμως υπόκειται σε συγκεκριμένες συνταγματικές προβλέψεις.
Εκτός κι αν είχε δηλώσει και όντως το είχε κάνει, ότι αποχωρεί από το Ινστιτούτο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ούτε από τις δημόσιες τοποθετήσεις της. Τουναντίον συνεχίζει να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια του φορέα και να υπερασπίζεται τις συμβάσεις αυτές και τα προγράμματα που συνεχίζει να υλοποιεί το Ινστιτούτο.