19.8 C
Chania
Saturday, October 19, 2024

Ανησυχία στα Χανιά για την επιδημία γαστρεντερίτιδας – Επιμένει ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων οτί οφείλεται σε υπερμεταδοτικό ιό – Υπό εξέταση τα δίκτυα ύδρευσης

Ημερομηνία:

Ανησυχία επικρατεί στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες λόγω του κύματος γαστρεντερίτιδας. Όπως δήλωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Μπέας, από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί μόνο στο νοσοκομείο πάνω από 200 περιστατικά, με τον νοροϊό να εντοπίζεται ως υπαίτιος.

“Υπάρχει μία μεγάλη συρροή κρουσμάτων με συμπτώματα γαστρίτιδας. Τα εργαστήριά μας ανίχνευσαν νοροϊό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέας. Ο υπερμεταδοτικός αυτός ιός έχει προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στο Νοσοκομείο, με το τμήμα επειγόντων περιστατικών να δέχεται συνεχώς νέα περιστατικά.

“Μέσα στο πενθήμερο, έχουμε ξεπεράσει συνολικά ενηλίκων και παιδιών τα 200 περιστατικά”, δήλωσε ο Διοικητής, τονίζοντας ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο λόγω των αυξημένων κοινωνικών επαφών.

Υπολογίζεται ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλά παραπάνω αφού η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν καταφεύγουν στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Επίσης, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η έξαρση των περιστατικών γαστρεντερίτιδας παρουσιάζεται μόνο στον νομό Χανίων και όχι σε άλλους νομούς της Κρήτης ή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εξ αυτού, οι πολίτες έχουν ανησυχήσει με πολλούς να αμφισβητούν την επίσημη θέση ότι η ασθένεια οφείλεται σε κάποιο ιό. Έτσι, σπεύδουν μαζικά σε σούπερ μάρκετ και αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό.

Θέσαμε το σχετικό θέμα και στον διοικητή του νοσοκομείο Χανίων ο οποίος από την πλευρά του ήταν κάθετος: Οι εξετάσεις που έχουν γίνει δείχνουν ξεκάθαρα ότι όσοι ασθενούν στα Χανιά από γαστρεντερίτιδα, αυτό οφείλεται σε ιό και όχι από κάποια μόλυνση:

“Τα εργαστήριά μας ανίχνευσαν νοροϊό. Είναι ο κατεξοχήν ιός ιογενούς γαστρίτιδας. Μιλάμε για ένα υπερμεταδοτικό υιό. Μιλάμε για υπερμεταδοτικότητα, πάρα πολύ εύκολα μεταδίδεται.”

Είπε επίσης ότι στην πλειοψηφία τους όσοι ασθενούν είναι νέοι ηλικιακά ενώ η διασπορά του ιού είναι σε πολλές περιοχές των Χανίων

Επισήμανε επίσης ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης ότι στο νοσοκομείο έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα όπως ο περιορισμός των επισκεπτηρίων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ο Διοικητής εξήγησε ότι η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως από άτομο σε άτομο και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή των άσκοπων συναναστροφών, ειδικά στα σχολεία.

Παρά την αυξημένη πίεση, το προσωπικό του Νοσοκομείου ανταποκρίνεται άριστα στην κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Μπέα.

“Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του γενικού νοσοκομείου Χανίων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα σε αριθμό προσελεύσεων. Εφημερεύουμε 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα. Πέρα από τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας, έχουμε και πάρα πολλά έκτακτα και δύσκολα περιστατικά, που φτάνουν και ξεπερνούν τα 250, φτάνουν τα 300 στο 24ωρο. Όπως καταλαβαίνετε, η διαχείριση από τους υγειονομικούς μας ήταν άριστη. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ”, είπε.

Ανησυχία σε όλη την Ελλάδα – Νέο στέλεχος γαστρεντερίτιδας;

Πάντως, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα Χανιά αφού, σύμφωνα με το news247.gr εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας από νοροϊό καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα με τους ειδικούς να είναι ανήσυχοι καθώς ο ιός εμφανίστηκε «εκτός εποχής».

Οι ειδικοί διερευνούν τα αίτια, καθώς όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για επιδημία που έχει προκληθεί από τρόφιμα.

Εξάλλου, η τροφιμογενής αιτία έχει σχεδόν αποκλειστεί για τα 70 άτομα που νόσησαν από ιογενή γαστρεντερίτιδα στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι απαντήσεις στα ειδικά ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν 20 από τα άτομα που νόσησαν, δεν επιβεβαιώνουν αυτό το ενδεχόμενο.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν συρροές κρουσμάτων (clusters) από την ίδια οικογένεια, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι πρόκειται για νοροϊό, ο οποίος έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ενώ παράλληλα μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω τροφίμων, νερού, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας εντοπίζονται κατά τον τελευταίο μήνα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από παιδιά έως και ηλικιωμένους.

Εκδηλώνεται κυρίως με διάρροιες και εμέτους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται πυρετός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Υποθέσεις για νέο, άγνωστο στέλεχος του ιού – Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση το δίκτυα ύδρευσης

Οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς τα περιστατικά φαίνεται να είναι μεν ιογενούς προέλευσης και να αποδίδονται στον νοροϊό, όμως, η εποχή που διανύουμε δεν είναι η φάση της έξαρσης του νοροϊού.

Τα περισσότερα κρούσματα του εν λόγω ιού εμφανίζονται από τον χειμώνα προς την άνοιξη.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, ότι η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.

Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση το δίκτυο ύδρευσης, καθώς κάποια clusters προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές των Χανίων.

Γι’ αυτό έχουν ληφθεί δείγματα νερού, ώστε να διερευνηθούν οι δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, αλλά και η πιθανότητα μόλυνσης από νοροϊό.

Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός

Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, όμως, δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους.

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία.

Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλειστό το 3ο Ειδικό Σχολείο στα Χανιά λόγω νορβηγικής ψώρας

Κλειστό παρέμεινε χθες Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, το 3ο Ειδικό Σχολείο στον...

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα -13» στην Κρήτη | Βίντεο

Ολοκληρώθηκε σήμερα με αμφίβια αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε Χανίων...

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η αξιοπρεπής Αριστερά είναι εδώ!»

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στην κεντρική πολιτική εκδήλωση...