Ο ελαιοκομικός τουρισμός κάνει μια στάση στις Άνω Βούβες Χανίων, όπου οι επισκέπτες “σπάζουν” το τουριστικό μοντέλο του ήλιος και θάλασσα και μαθαίνουν όλη την διαδικασία για να φτάσει ο καρπός της ελιάς στο τραπέζι τους.
Μια περιήγηση στον τόπο και στον χρόνο πραγματοποιεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Περικλής Κουκλάκης.
O Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά, μιλά με πολύ αγάπη για το δένδρο που σεβάστηκε ο χρόνος και το οποίο καταφέρνει να δίνει ακόμη καρπούς. Στον χώρο πέριξ του δένδρου ο δήμος δημιούργησε μικρά έργα για τους πάνω από 25.000 επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή για να το θαυμάσουν.
Με το πρόγραμμα LIDDER, που υιοθέτησε η δημοτική αρχή, ενθαρρύνονται οι επισκέψεις σε ελαιουργία της περιοχής, όχι μόνο στα σύγχρονα αλλά και σε αρχαία λιοτρίβια, με σκοπό να μάθουν οι μεγάλοι και κυρίως τα παιδιά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους.
Στα τοπικά ελαιουργία δημιουργούνται χώροι ελαιογευσίας, όπου μπορεί κάποιος να δοκιμάσει το λάδι και τα άλλα προϊόντα του θεϊκού καρπού. Να μάθει πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την ελαιοκαλλιέργεια, την συγκομιδή, την μεταφορά του ελαιόκαρπου, την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και την τυποποίηση του ελαιόλαδου. Ένας νέος τρόπος εναλλακτικού τουρισμού που δημιουργεί και περιβαλλοντική συνείδηση.
Στον Δήμο διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα ενημερωτική εκδήλωση, για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη” στο Πολυκέντρο Βουκολιών.
Με παρελθόν αιώνων η ελιά των Βουβών αποτελεί θησαυρό για τον τόπο. Ο κότινος που κόβεται από τα κλαδιά της συνοδεύει τις ομάδες στους Ολυμπιακούς αγώνες επί δεκαετίες, για να στεφανώσει τους νικητές. Και θα συνεχίσει να προσφέρει για αιώνες, εφ’ όσον οι άνθρωποι φροντίσουν να το διατηρήσουν.
Πάνω από 3.500, ίσως και 5.000 ετών, έζησε την ακμή και το τέλος του Μινωικού πολιτισμού, καθώς και όλα τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο και δη την Κρήτη. Κρατά στις πτυχώσεις του κορμού της όλα τα μυστικά της ιστορίας και την μεταφέρει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαζί με την ηχώ από τον συνεχιζόμενο θόρυβο των κορυβάντων.