Αντιμέτωπη με σοβαρούς κινδύνους βρίσκεται η πανίδα της Κρήτης μπροστά στην παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η έλλειψη νερού επηρεάζει όχι μόνο την πανίδα αλλά και των άνθρωπο και για τον λόγο αυτό απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη 101,5 και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Μωυσής Μυλωνάς, τόνισε ότι θα πρέπει να προφυλάξουμε τα επιφανειακά νερά, να προστατέψουμε την πανίδα από την δύσκολη περίοδο που βιώνουμε.
Όπως είπε, ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι οι υδρομαστεύσεις, να αυξήσουμε δηλαδή τα επιφανειακά νερά και να προχωρήσουμε σε μία συγκροτημένη αντιμετώπιση των πραγμάτων.
Αναφορικά με τους πληθυσμούς της πανίδας που απειλούνται, σημείωσε ότι είναι όλα τα πουλιά, τα θηλαστικά, οι άρκαλοι, τα κουνάβια, οι λαγοί, ακόμα και τα κατσίκια με τα πρόβατα. Οι σημειακές παρουσίες νερού θα βοηθήσουν αρκετά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστήριξε ο κ. Μυλωνάς και τόνισε ότι ο κύκλος πολλαπλασιασμού των ζώων επηρεάζεται άμεσα και αν μειωθούν οι πληθυσμοί θα είναι δύσκολο να ανακάμψουν.
Μιλώντας την ίδια εκπομπή ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και κτηνίατρος, Αλέκος Στεφανάκης, έκανε λόγο για ένα υπαρκτό πρόβλημα και ευχήθηκε να είναι κλιματική κρίση και όχι μία κλιματική αλλαγή διότι τότε, όπως είπε, θα πρέπει να τρέχουμε πανικόβλητοι καθώς δεν είμαστε καθόλου προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.
Ο κ. Στεφανάκης διευκρίνισε ότι η πανίδα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό καθώς το θερμικό στρες στα ζώα είναι μεγάλο και συνέστησε σε όλους να την σεβαστούν.
Στην εκπομπή μίλησε και ο Σταύρος Ξηρουχάκης, βιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος περιέγραψε ότι εδώ και 5 χρόνια τρέχει ένα πρόγραμμα τοποθέτησης ποτίστρων σε διάφορα σημεία κυρίως της Ανατολικής Κρήτης που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.
Τόνισε δε, ότι η πανίδα στρεσάρεται χωρίς νερό με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασθένειες και περιέγραψε ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις μείωσης πληθυσμού.