Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα μέσα σε λίγα χρόνια. Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης που ιδρύθηκε από τον Ειρηναίου Κισσάμου και Σελίνου για να αποτελέσει χώρο συνύπαρξης και διαλόγου των θρησκειών και των λαών, πριν μερικές ημέρες χρησιμοποιήθηκε για να γίνει εκεί η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μίας συμμαχίας πολέμου για την οποία ο Ειρηναίος Κισσάμου και Σελίνου τόσες φορές είχε ταχθεί ενάντια.
Ο Σπύρος Δαράκης πρώην πρόεδρος του μαρτυρικού χωριού της Μαλαθύρου και πρώην Δήμαρχος Μηθύµνης και µέλος του ∆.Σ του ∆ικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος μας υπενθυμίζει το παρελθόν, τότε που στις 20 Μαϊου του 1985 πραγματοποιούντανΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ”.
Η απόφαση που έλαβε η διάσκεψη με συμμετοχή όλων των αρχών του νομού ήταν ενάντια στις Βάσεις και ενάντια στη συσσώρευση ολοένα και περισσότερων πυρηνικών όπλων και άλλων µέσων µαζικής καταστροφής, ενάντια στον συνεχιζόµενο ανταγωνισµό των εξοπλισµών αφού “ο ανταγωνισµός αυτός και η ένταση απορροφούν και αχρηστεύουν ένα τεράστιο υλικό και πνευµατικό δυναµικό της ανθρωπότητας, που θα έπρεπε να υπηρετεί όχι το θάνατο, αλλά τη ΖΩΗ”
Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος που είχε εκδοθεί:
“Η εξέλιξη αυτή έχει το µέγιστο µέρος της ευθύνης για τη διαιώνιση της πείνας, της υπανάπτυξης και της αθλιότητας σε πολλές χώρες του κόσµου, για την έλλειψη αµοιβαίας εµπιστοσύνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας µεταξύ κοινωνικών οµάδων, λαών και συνασπισµών και για την υποβάθµιση της ΖΩΗΣ σε κατάσταση ανασφάλειας, τρόµου, αµοιβαίας καχυποψίας και έχθρας µεταξύ των ανθρώπων”.
Άραγε, τι θα έλεγε σήμερα αν ζούσε ο Ειρηναίος και έβλεπε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, εκεί που γινόταν Διασκέψεις για την Ειρήνη να πραγματοποιείται Συνέλευση του ΝΑΤΟ, της Συμμαχίας του Πολέμου;
Ντροπή και πάλι ντροπή σε όσους πήραν την απόφαση να επιτρέψουν αυτό να συμβεί…
Διαβάστε το κείμενο του Σπύρου Δαράκη που μας υπενθυμίζει το (όχι και τόσο μακρινό) παρελθόν, τότε που ο τόπος διατηρούσε την αξιοπρέπεια και την αξιοσύνη του:
Ανασύροντας από το προσωπικό µου αρχείο τα ντοκουµέντα που κατέληξε η διάσκεψη στην οποία είχα την τιµή να µετέχω ως νεοεκλεγής πρόεδρος της µαρτυρικής κοινότητας Μαλαθύρου Κισσάµου, διέκρινα πόσο επίκαιρα εξακολουθούν να είναι τα συµπεράσµατα που κατέληξε όσο και προφητικά για το σήµερα στις επικρατούσες συνθήκες και στους νέους παγκόσµιους πολιτικούς οικονοµικούς και στρατιωτικούς συσχετισµούς.
Αξίζει κανείς να σταθεί και να αξιολογήσει τη σύνθεση της διάσκεψης τόσο από συµµετοχή φορέων όσο και από την πλατιά απήχηση στο Χανιώτικο λαό. Έµεινε όµως ανεκπλήρωτη η απόφαση που πήρε τότε η διάσκεψη να αφιερωθεί ως µόνιµος ετήσιος θεσµός στα πλαίσια των εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο προκειµένου να τιµηθεί η Μάχη της Κρήτης. Η φορείς υπάρχουν. Ο Ειρηναίος λείπει. Το ερώτηµα που απαιτεί απάντηση είναι: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ;
Πραγµατοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδηµία Κρήτης τη ∆ευτέρα, 20 Μαΐου, η ∆ΙΑΣΚΕΨΗ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ. Τη ∆ΙΑΣΚΕΨΗ οργάνωσαν η Ορθόδοξος Ακαδηµία και ο ∆ήµος Χανίων, ύστερα από πρόταση του Σεβασµ. Μητροπολίτη Κισάµου και Σελίνου κ. Ειρηναίου. Τις εργασίες της ∆ΙΑΣΚΕΨΗΣ συντόνισαν ο ∆ήµαρχος Χανίων, Γ. Κατσανεβάκης και ο Γεν. ∆ιευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδηµίας Αλεξ. Παπαδερός. Βασικοί οµιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Κισσάµου και Σελίνου Ειρηναίος και ο ∆ηµοτικός Σύµβουλος Χανίων κ. Ευάγγελος Χατζηαγγελής.
Πήραν επίσης µέρος:
Ο Σεβασµ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος.
Ο Νοµάρχης Χανίων Μαν. Λουκάκης.
Ο Κυβερνητικός Επίτροπος στην Εκκλ. Κρήτης Γ. Λιλαίος, Σύµβουλος του Πρωθυπουργού για τα εκκλησιαστικά ζητήµατα.
Ο Στρατηγός – ∆ιοικητής της V Μεραρχίας κ. Λαµπριανίδης.
Ο Υποστράτηγος της Ελλ. Αστυνοµίας κ. Εµµ. Μπασιάς.
Ο Πρόεδρος Εφετών Κρήτης κ. Μαζαράκης.
Ο Εισαγγελέας Εφετών Κρήτης κ. Λουµάκης.
Ο Αντιδήµαρχος Χανίων κ. Βλησίδης.
Ο Πρόεδρος του ∆ηµοτ. Συµβουλίου Χανίων κ. Πισαδάκης και άλλοι ∆ηµοτικοί Σύµβουλοι.
Ο ∆ήµαρχος Κισάµου κ. Κουφάκης
Ο ∆ήµαρχος Καλαβρύτων κ. Πόλκας,
Ο πρόεδρος της κοινότητας Καντάνου κ. Καλαϊτζαντωνάκης Αντώνιος
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μαλαθύρου κ. Σπύρος ∆αράκης.
Οι Καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.κ. Αβδελάς και Γρισπολάκης και άλλοι εκπαιδευτικοί.
Ο Αντιπρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Χανίων κ. Χίνος.
Ως εκπρόσωπος της ΚΕΑ∆ΕΑ ο κ. Ντιγριντάκης. Νοµαρχιακός Σύµβουλος Κισάµου.
Ως εκπρόσωπος της Ε∆ΥΕ Ρεθύµνου ο κ. Κούνουπας.
Ως εκπρόσωπος των Πνευµατικών ∆ηµιουργών Χανίων ο κ. Νίκος Χριστάκος, ο ταγµατάρχης ε.α. κ. Σερµακέγης και πολλοί άλλοι.
Από την Κύπρο έλαβε µέρος ο κ. Ανδρέας Χριστόφης, Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσµου Πολεµιστών Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου.
Από τις Πρεσβείες των τότε εµπολέµων Κρατών που είχαν κληθεί, έλαβε µέρος ο. Σύµβουλος της Πρεσβείας της Οµοσπονδιακής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας κ. ARND GRAPENGETER – οι εκπρόσωποι των λοιπών Πρεσβειών θα συµµετάσχουν προφανώς στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο τέλος της εβδοµάδας.
Οι περισσότεροι από τους παραπάνω, καθώς και πολλοί σύνεδροι εχαιρέτησαν τη ∆ΙΑΣΚΕΨΗ και επιδοκίµασαν την καθιέρωσή της ως µονίµου ετήσιου θεσµού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Στο τέλος των εργασιών της ∆ΙΑΣΚΕΨΗΣ εκδόθηκε το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Από την Ορθόδοξο Ακαδηµία Κρήτης, Η ∆ΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ, που συνήλθε σήµερα, 20 Μαΐου 1985, στα πλαίσια της 44ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, της 40ης επετείου της νίκης των συµµαχικών δυνάµεων κατά του ναζισµού και του φασισµού στο Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο και της 40ης επετείου του Καταστατικού Χάρτη των Ενωµένων Εθνών, ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Κισάµου και Σελίνου Ειρηναίου και του ∆ηµάρχου Χανίων Γιώργου Κατσανεβάκη και στην οποία πήραν µέρος επίσκοποι, θεολόγοι, εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κινήσεις Ειρήνης, αντιστασιακές και άλλες Οργανώσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Οµοσπονδιακής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών κ.ά.,
∆ΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ
– Ότι η συσσώρευση ολοένα και περισσότερων πυρηνικών όπλων και άλλων µέσων µαζικής καταστροφής, ο συνεχιζόµενος ανταγωνισµός των εξοπλισµών και τα σχέδια στρατικοποίησης του διαστήµατος, οδηγούν στην επιδείνωση της διεθνούς έντασης και αυξάνουν τον κίνδυνο πολεµικής αναµέτρησης,
– Ότι ο ανταγωνισµός αυτός και η ένταση απορροφούν και αχρηστεύουν ένα τεράστιο υλικό και πνευµατικό δυναµικό της ανθρωπότητας, που θα έπρεπε να υπηρετεί όχι το θάνατο, αλλά τη ΖΩΗ και ότι η εξέλιξη αυτή έχει το µέγιστο µέρος της ευθύνης για τη διαιώνιση της πείνας, της υπανάπτυξης και της αθλιότητας σε πολλές χώρες του κόσµου, για την έλλειψη αµοιβαίας εµπιστοσύνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας µεταξύ κοινωνικών οµάδων, λαών και συνασπισµών και για την υποβάθµιση της ΖΩΗΣ σε κατάσταση ανασφάλειας, τρόµου, αµοιβαίας καχυποψίας και έχθρας µεταξύ των ανθρώπων,
– Ότι για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση της απειλής και της κρίσης απαιτείται επανάσταση των συνειδήσεων όλων των ανθρώπων και καθολική συστράτευση και δράση των φιλειρηνικών δυνάµεων,
ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ
1) Προς τις Εκκλησίες τις Κυβερνήσεις, τις φιλειρηνικές Οργανώσεις, τα Κινήµατα Ειρήνης και προς όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία και πολιτικές πεποιθήσεις και τους καλεί σε ενότητα και ενεργοποίηση για την περιφρούρηση της ΕΙΡΗΝΗΣ και της ΖΩΗΣ.
2) Έχοντας υπόψη ότι το 1986 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσµιο Έτος Ειρήνης, καλεί όλους να περιβάλλουν µε εµπιστοσύνη τις Καταστατικές Αρχές του ΟΗΕ, τις αποφάσεις τις Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, τις αρχές του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και διαδηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του φασισµού, στις φυλετικές διακρίσεις, στη χρησιµοποίηση βίας στις διεθνείς σχέσεις, σε τροµοκρατικές πράξεις, εγκλήµατα και ενέργειες, που υποµονεύουν την ελευθερία, την ασφάλεια και τα δικαιώµατα των πολιτών και των κρατών και προσβάλλουν την ανθρώπινη προσωπικότητα και τις αξίες του πολιτισµού.
3) Απευθύνεται ιδιαίτερα στους Αντιπροσώπους της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωµένων Πολιτειών της Αµερικής στις συνοµιλίες της Γενεύης και ζητεί να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισµό των πυρηνικών όπλων και τη µη επέκταση του ανταγωνισµού των εξοπλισµών στο διάστηµα, ως πρώτο βήµα για το γενικό και πλήρη αφοπλισµό. Ευκταίον θα ήταν το πάγωµα των πυρηνικών εξοπλισµών και των δοκιµών πυρηνικών όπλων στη διάρκεια των συνοµιλιών.
4) ∆ιαδηλώνει την αντίθεσή της σε µονοµερείς ενέργειες, δηµοψηφίσµατα κ.λ.π., που περιπλέκουν ακόµη περισσότερο το κυπριακό πρόβληµα και απαιτεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της Γεν. Συνέλευσης και του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.
5) – Όχι στον ανταγωνισµό των εξοπλισµών.
– Όχι στα σχέδια στρατικοποίησης του διαστήµατος.
– Όχι στα πυρηνικά και στις ξένες βάσεις.
-Ναι στις διαπραγµατεύσεις, στην ασφάλεια και τη συνεργασία.
-Ναι στην απύραυλη Βαλκανική και στο αίτηµα για Μεσόγειο – Θάλασσα ειρήνης και φιλίας των λαών.
-Ναι στην Ύφεση, στον Αφοπλισµό, στην Ειρήνη και στη Ζωή.
– ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ.
*Ο Σπύρος ∆αράκης
είναι πρώην πρόεδρος µαρτυρικής ΜΑΛΑΘΥΡΟΥ
πρώην δήµαρχος Μηθύµνης και µέλος του ∆.Σ του ∆ικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος
περιόδου 40΄- 45΄ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ)
» Μετά από πρόταση του αείµνηστου µητροπολίτη Κισσάµου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου