Στην επετειακή αναφορά για την Εθνική Αντίσταση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, η πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας”, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέδειξε τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών ως έναν από τους βασικούς στόχους του κόμματός της. Όπως σημείωσε, αυτό αποτελεί ένα από τα έξι «Δ» που σχηματίζουν τα πανιά στο καράβι-σύμβολο της “Πλεύσης Ελευθερίας”.
Ιστορική αναδρομή και το μήνυμα της Αντίστασης
«Οι Έλληνες αντιστάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς καμία εγγύηση νίκης, κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και στις τότε προβλέψεις» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου. Υπογράμμισε ότι αυτή η αντίσταση κόστισε στον ελληνικό λαό βαρύ φόρο αίματος, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στους αγώνες των πολιτών που συνδέθηκαν με την Εθνική Αντίσταση.
Κριτική στην κυβερνητική στάση
Κατά την ομιλία της, η κ. Κωνσταντοπούλου επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων, χαρακτηρίζοντας ως «αδιανόητη, προσβλητική και απαράδεκτη» τη δήλωση του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, είχε υποστηρίξει ότι το ζήτημα είναι «νομικά κλειστό».
Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων
Σε μια άδεια Βουλή, αλλά με γεμάτα θεωρεία από πολίτες με δεσμούς στην αντίσταση, η πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας” απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των Γερμανικών εγκλημάτων. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην Κοινότητα Λιγκιάδων Ιωαννίνων και στον Παναγιώτη Μπάμπουσκα, τον μοναδικό επιζώντα από το Ολοκαύτωμα του χωριού στις 3 Οκτωβρίου 1943.
Έκκληση για δράση
«Είναι ντροπή να περιορίζεται το ελληνικό κράτος σε διακηρύξεις διεκδικήσεων. Η υποχρέωση της διεκδίκησης είναι τώρα!» δήλωσε εμφατικά η κ. Κωνσταντοπούλου, διαβάζοντας από το βήμα το υπόμνημα των κατοίκων των μαρτυρικών Λιγκιάδων.
Η ομιλία της ολοκληρώθηκε με έκκληση για απονομή δικαιοσύνης και δέσμευση για συνέχιση του αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.