Ερωτήματα σε σχέση με την υπηρεσιακή πορεία του 45χρονου αστυνομικού, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι βίαζε τη σύζυγο και τα παιδιά του, ανακύπτουν από αστυνομικές πηγές που γνωρίζουν τη διαδρομή του στην ΕΛ.ΑΣ.
Ένα ερώτημα είναι εάν ελέγχθηκε ο υπηρεσιακός του φάκελος είτε κατά τη μετακίνησή του στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής είτε ενόσω υπηρετούσε στο κοινοβούλιο. Και αυτό διότι εάν κάποιος εξέταζε τον φάκελό του, θα διαπίστωνε ότι πρόκειται για ένστολο με εμφανώς αποκλίνουσα συμπεριφορά και με πειθαρχικά παραπτώματα. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εάν έγινε εξέταση του φακέλου του, ποιος τον έκρινε κατάλληλο να μετακινηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνηθίζεται κάποιος να υπηρετεί στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής κατόπιν «σύστασης». Αυτό σημαίνει ότι έστω «εξωδίκως» κάποιος επέλεξε το συγκεκριμένο αστυνομικό ή έκανε κάποια θετική σύσταση.
Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Βουλή λαμβάνουν επίδομα (περίπου 400 ευρώ τον μήνα), ενώ παίρνουν και ένα έξτρα μπόνους κάθε χρόνο ύψους από 500-800 ευρώ (το ύψος διαφέρει ανάλογα με τις συνεδρίες της Βουλής που τους έχουν απασχολήσει κατά τις απογευματινές ή άλλες ώρες). Τα πρόσθετα χρήματα είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν την Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής «φιλέτο» για τους αστυνομικούς και έτσι είναι δύσκολο κάποιος να υπηρετήσει εκεί χωρίς «σύσταση».
Ο 45χρονος αστυνομικός της Βουλής, που κατηγορείται για τους βιασμούς των παιδιών του, μετακινήθηκε στη Βουλή το 2019 και παρέμεινε μέχρι το 2024. Συνάδελφοί του, που υπηρέτησαν μαζί του στο κοινοβούλιο, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο «θορυβώδη», με ογκώδη σωματότυπο, έντονη διάθεση επιδειξιομανίας και πολύ ομιλητικό.
Ένα άλλο ερώτημα σε σχέση με την υπηρεσιακή του πορεία αφορά στην εξέτασή του από τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ. Γιατί, δηλαδή, τα ψυχομετρικά τεστ δεν στάθηκαν ικανά να ανιχνεύσουν τη ψυχοπαθολογία του. Πηγές του Yπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρωτήθηκαν σχετικά από το iΕidiseisαπαντούν ότι «τα ισχύοντα ψυχομετρικά τεστ, στα οποία υποβάλλονται οι αστυνομικοί, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν εάν κάποιος κακοποιεί τη σύζυγο ή τα παιδιά του στο σπίτι. Μπορεί κάποιος να είναι λειτουργικός στην υπηρεσία του και ταυτόχρονα κακοποιητής στο σπίτι του. Τα ψυχομετρικά τεστ χρειάζονται αναβάθμιση και γι’ αυτό έχουν γίνει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις από τον αρμόδιο κλάδο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.».
Στην Αστυνομία υπηρετούν σήμερα συνολικά 10 ψυχίατροι και 69 ψυχολόγοι σε όλη την Ελλάδα. Πηγές της Λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι είναι περισσότεροι από κάθε άλλο έτος του παρελθόντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να εξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σύνολο του προσωπικού (περίπου 55.000 αστυνομικοί). Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται προτεραιοποίηση, ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού.
Ταυτόχρονα, λειτουργεί 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους αστυνομικούς και τα μέλη των οικογενειών τους. Όπως λένε στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μόλις προχθές γυναίκα αστυνομικού τηλεφώνησε για να καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που το τηλεφώνημα γίνεται ανώνυμα και κρίνεται ότι κινδυνεύει άνθρωπος, αμέσως διατάζεται άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να παρασχεθεί βοήθεια στο θύμα.